Politika

Vučić: Do sada prikupljen 9.401 komad naoružanja; MUP pozvao i na predaju nasleđenog oružja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/05/2023

-

11:23

Vučić: Do sada prikupljen 9.401 komad naoružanja; MUP pozvao i na predaju nasleđenog oružja
Vučić: Do sada prikupljen 9.401 komad naoružanja; MUP pozvao i na predaju nasleđenog oružja - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je do sada, u akciji prikupljanja legalnog i nelegalnog oružja, prikupljen 9.401 komad naoružanja, više od 460.000 komada različite municije i 884 eksplozivnih sredstava, od čega 711 bombi i zolja.

"Do 9 jutros u skladu sa odlukama koje smo donosili prethodnih dana zbog užasne tragedije koja nam se dogodila u Beogradu, Mladenovcu i Smederevu uspeli smo da u akciji prikupljanja i nelegalnog i legalnog naoružanja do sada prikupimo 9.401 komad naoržanja, 460.537 različite municije, 884 minsko-eksplozivnih sredstva, od toga 717 bombi i zolja", rekao je Vučić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU Miroslavom Lajčakom. 

Vučić kaže da je to mnogo više oružja nego što je prikupljeno u četiri prethodne legalizacije koje su sprovedene 2015. godine, kada je prikupljeno 2.138 komada oružja, 2016. godine kada je prikupljeno 926 komada oružja. Dodao je da je 2017. godine prikupljen 661 komad, a 2020. godine 146 komada oružja.

"Verujemo da će ovo biti najuspešnija akcija, dugoročna i nećemo stati na njoj. Hvala na poverenju građanima", rekao je Vučić.

Euronews

 

On je naglasio da je prilikom predaje oružja bilo i incidenata, u smislu zaostalih metaka u cevi, ali da nije bilo posledica.

"Zato je važno da kada vidite 10.000 cevi znate da je to korak napred ka bezbednosti dece. Ne ispaljuje pištolj metak već čovek, ali ako nema pištolj, zlo u glavi ne može da naškodi. Ponosan sam na to što smo učinili, molim građane da nastave, niko neće imati posledice, a onda ćemo ići u skladu sa merama koje smo doneli", rekao je on.

MUP: Do 8. juna predaja legalnog oružja koje je ostalo nakon smrti vlasnika

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je ranije danas da se do 8. juna, osim nelegalnog, može predati i legalno oružje koje je građanima ostalo u posedu nakon smrti vlasnika.

"Radi sprečavanja eventualne zloupotrebe ovog oružja, neophodno je da se oružje koje je ostalo iza smrti vlasnika preda na čuvanje policiji, do okončanja ostavinskog postupka i određivanja vlasnika", navodi se u saopštenju.

Napominju da građani koji predaju policiji ovakvo oružje treba da omoguće svoje podatke, kako bi im se izdala potvrda o njegovom deponovanju i o tome obavestila Poreska uprava, kako preminulo lice više ne bi bilo poreski obveznik na oružje, jer je u pitanju legalno oružje koje je u evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova registrovano na preminulu osobu.

"U skladu sa zakonom, svaki građanin kod koga se ovo oružje nalazi u obavezi je da ga preda MUP-u na čuvanje, do rešavanja pitanja vlasništva nad oružjem", navode.

Naglašavamo da građani koji predaju oružje koje je kod njih ostalo iza pokojnih lica, kao i građani koji predaju nelegalno oružje neće snositi nikakvu odgovornost i posledice, ukoliko oružje predaju do 8. juna 2023. godini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija