Politika

Sabor SPC: Formiranje samostalne države Kosovo u suprotnosti sa međunarodnim pravom

Komentari

Autor: Fonet

19/05/2023

-

13:19

Sabor SPC: Formiranje samostalne države Kosovo u suprotnosti sa međunarodnim pravom
Sabor SPC: Formiranje samostalne države Kosovo u suprotnosti sa međunarodnim pravom - Copyright Fonet/SPC

veličina teksta

Aa Aa

Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) saopštio je danas da ne prihvata posredno ili neposredno priznanje nezavisnog Kosova i da je formiranje samostalne države Kosovo u direktnoj suprotnosti sa međunarodnim pravom, Poveljom Ujedinjenih nacija i drugim opštevažećim principima.

U saopštenju se navodi da nezavisno Kosovo nema podršku ni Saveta bezbednosti UN ni većine zemalja sveta, uključujući i pet zemalja Evropske unije.

"Nezavisnost bi neizbežno izazvala pojačano iseljavanje Srba i onemogućilo miran suživot, bez obzira na etničko poreklo i veru, kao i opstanak našeg naroda na tom prostoru, zato rešenja treba tražiti isključivo u poštovanju principa koji jednako vrede za sve u svetu", ocenio je Sabor.

Iz SPC osuđuju napade na Srbe koji, kako kažu, "jasno ukazuju na to da kosovske institucije pokušavaju da naprave albansko etnički čistu teritoriju".

"Dodatni pritisak na srpsko stanovništvo se vrši i nezakonitom eksproprijacijom zemlje u posedu Srba da bi ih na taj način prinudno islelili sa teritorije Kosova", ukazuje se u saopštenju.

Sabor je apelovao na međunarodnu zajednicu da pruži aktivniju zaštitu Crkvi na Kosovu i pomogne u sprečavanju donošenja nelegalnih zakona i sudskih presuda koje se donose na štetu crkve.

Podržavajući dijalog i mirno rešavanje svih pitanja na Kosovu, SPC navodi da želi da pruži i svoj doprinos razvoju međuetničkih odnosa i saradnje sa drugim crkvama i verskim zajednicama i da aktivno učestvuje u stvaranju uslova za slobodan i bezbedan život srpskog i albanskog naroda, kao i svih religijskih i nacionalnih zajednica na Kosovu i Metohiji i svuda u svetu.

Sabor je apelovao na Albance i Srbe da teškoće rešavaju u duhu tolerancije i međusobnog poštovanja, a posebno na Albance onih područja u kojima su većina, da učine sve kako bi se ostvarila maksimalna međusobna tolerancija i međusobno poštovanje u cilju što normalnijeg i boljeg života za svakog građanina.

"Sve probleme u međusobnim odnosima mogu i treba da rešavaju dijalogom", istakao je Sabor, dodavši da se, iskreno uveren da je suživot Srba i Albanaca na Kosovu ne samo moguć već i neophodan, moli "Gospodu da na Kosovu i Metohiji zavlada mir i da bude uspostavljen normalan život sa sve koji tamo žive".

Komentari (0)

Srbija