Politika

Dačić danas u Briselu na radnom ručku šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana, sastao se sa Mekalisterom

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

13:05

Dačić danas u Briselu na radnom ručku šefova diplomatija EU i Zapadnog Balkana, sastao se sa Mekalisterom
Tanjug/Jadranka Ilić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

U Briselu je počeo sastanak ministara spoljnih poslova Evropske unije i šefova diplomatija Zapadnog Balkana, na kojem učestvuje i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Radni ručak se održava na marginama skupa Saveta za spoljne poslove EU.

Dačić se uoči sastanka sa evropskim i kolegama iz regiona sastao sa predsedavajućim Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom, a popodne će razgovarati i sa komesarom za proširenje i susedsku politiku Oliverom Varhejijem.

Dačić i Mekalister razgovarali su o aktuelnim dešavanjima u Evropi i regionu, evropskim integracijama Srbije i dijalogu između Beograda i Prištine.

Dačić je ponovio stav da članstvo u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj Srbije, kao i jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta. Naglasio je da Srbija u potpunosti ostaje posvećena reformskom procesu i unapređenju svih sfera našeg društva, kao i daljem razvoju regionalne saradnje koja neposredno doprinosi izgradnji međusobnog poverenja, procesu pomirenja i podstiče ukupan razvoj na našem putu ka punopravnom članstvu u EU.

Kada je reč o napretku na evropskom putu, Mekalister je pozitivno ocenio proces reformi, kao i korake koje Vlada Srbije preduzima kako bi uskladila svoju viznu politiku sa EU, ali je istakao i važnost daljeg usaglašavanja spoljne i bezbednosne politike.

Tanjug AP/Virginia Mayo

 

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija nema problem sa usklađivanjem sa politikama EU u delu koji ne narušava njene nacionalne interese. Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, sagovornici su se složili da je dijalog i poštovanje preuzetih obaveza jedini način za postizanje dugoročnog mira i stabilnosti, a Dačić je rekao da "za Srbiju to pre svega znači formiranje ZSO.

Dvodnevni sastanak Saveta EU počinje danas, a tokom prvog dana će se razgovarati i o zapadnom Balkanu. Sastanku će oba dana predsedavati visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.

Prvog dana sastanka planiran je i razgovor o ratu u Ukrajini i o situaciji na Rogu Afrike. Ostala pitanja tiču se Centralne Azije, Tunisa i OEBS-a. Drugog dana samita više će se razgovarati o pitanjima odbrane, a glavna tema biće pomoć Ukrajini.

Komentari (0)

Srbija