Politika

Američki senatori nakon sastanka s Osmani: Beograd i Prištinu očekuje preduzimanje teških koraka

Komentari

Autor: Tanjug

22/05/2023

-

16:09

Američki senatori nakon sastanka s Osmani: Beograd i Prištinu očekuje preduzimanje teških koraka
Američki senatori nakon sastanka s Osmani: Beograd i Prištinu očekuje preduzimanje teških koraka - Copyright Facebook.com/Vjosa Osmani

veličina teksta

Aa Aa

Američki senatori Kris Marfi i Geri Piters izjavili su, nakon sastanka s predsednicom Kosova Vjosom Osmani da Beograd i Priština, u cilju sprovođenja dogovora iz Brisela i Ohrida, moraju da preduzmu teške korake i ispoštuju sve tačke sporazuma.

Američki senatori su izrazili zadovoljstvo zbog, kako je rečeno na konferenciji za medije, nedavnog dogovora koji je postignut u Briselu i Ohridu, a koji uključuje i međusobno priznavanje zvaničnih dokumenata.

"Ali, očekuju nas i teški koraci koje moraju preduzeti obe strane. Srbija mora da prestane da bude prepreka za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, a Kosovo se obavezalo da će dozvoliti opštinama da osnuju udruženje. Mislim da obaveze po tom sporazumu treba što pre da se realizuju", rekao je senator Marfi, naglasivši da će Sjedinjene Američke Države učiniti sve što je u njihovoj moći, na ubrzanju transatlantskog i evropskog puta Kosova.

Senator Geri Piters je kazao da je odnos između Kosova i SAD poseban.

"Ne znam da postoji država na svetu koja ima tako bliske odnose kao naše dve zemlje. Radićemo sa vama i na sajber bezbednosti, a trudićemo se da sarađujemo i u nabavci vojne opreme", dodao je on.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je ponovila da je Kosovo "najameričkija država" na svetu, prenevši novinarima da je američke goste upoznala sa svim sporazumima koje, kako tvrdi, krši Srbija.

"Što se tiče Sporazuma u Ohridu, Kosovo neće propustiti nijednu tačku. Kao što znate, opštine imaju pravo na udruživanje, ali u skladu sa Ustavom", dodala je ona.

Posle sastanka sa Vjosom Osmani, senatori Kris Marfi i Geri Piters će se sastati sa Aljbinom Kurtijem.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija