Politika

Vulinov put u Moskvu novi povod za zatezanje odnosa sa Zapadom: "Srbija rizikuje da uđe u neku fazu izolacije"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/05/2023

-

20:01

Vulinov put u Moskvu novi povod za zatezanje odnosa sa Zapadom: "Srbija rizikuje da uđe u neku fazu izolacije"
Vulinov put u Moskvu novi povod za zatezanje odnosa sa Zapadom: "Srbija rizikuje da uđe u neku fazu izolacije" - Copyright TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBE

veličina teksta

Aa Aa

Samo dva dana nakon što su iz Brisela ponovo poručili vlastima u Srbiji da "održavanje bliskih odnosa sa Rusijom nije kompatibilno sa procesom pristupanja EU", šef Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin otputovao u Moskvu gde je održana sednica Međunarodne bezbednosne konferencije. Novo Vulinovo gostovanje u Rusiji, kako ocenjuju analitičari, moglo da bude dodatna prepreka u odnosima sa Briselom.

Informacija o Vulnovoj poseti Moskvi nije zvanično objavljena, već se za to sazanalo iz medija. Međutim, na fotografijama koje su u okviru vesti objavili ruski mediji vidi se Vulin sa drugim učesnicima konferencije, među kojima je i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik. Ruski mediji su objavili i informaciju da se šef BIA sastao i sa sekretarom Saveta bezbednosti Rusije Nikolajem Patruševim.

Posebnu notu ovom događaju daje i poruka koju je u ponedeljak ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić dobio u Briselu, gde je održan sastanak sa šefovima diplomatije EU i Zapadnog Balkana. Naime, evropski šef diplomatije Žozep Borelj tada je poručio da je održavanje bliskih odnosa sa Rusijom "pogubno za nacionalne interse Srbije". Dačić je nakon sastanaka rekao da je u fokusu razgovora bilo i usaglašavanje spoljne politike sa spoljnom poliitkom EU i istakao da Srbija nije vrednosno neutralna.

"Srbija je glasala za sve rezolucije u raznim međunarodnim forumima u kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Sa druge strane Srbija se nije pridružila sankcijama upravo ne verujući u ispravnost takvih mera i rukovodeći se svojim nacionalnim i državnim interesima, jer je u pitanju naš teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Dačić.

Međutim, odlazak šefa BIA u Moksvu već je izazvao oštre reakcije pojedinih diplomata, pa je tako reagovala Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil naveo je za RSE da "ne bi trebalo da iko daje legitimitet ruskoj akciji tako što će sarađivati sa Kremljom kao da je sve u redu".

Senator Kris Marfi, koji se nalazi u poseti Beogradu, izjavio je za Euronews Srbija da je siguran da će Rusija ovaj konflikt izgubiti i da je Srbiji mesto sa EU i SAD.

"U potpunosti razumem istorijske i kulturne odnose, ali nadam se da možemo da radimo na nastavku usklađivanja politika. Rusija očigledno traži prijatelje ovih dana. Ne bih rekao da je konstruktivno za bilo koju zemlju da u ovom trenutku daje politički ili moralni izgovor trakvom režimu susrećući se sa Vladimirom Putinom. Naravno da svaka zemlja donosi svoje odluke, ali ja pokušavam da objasnim zašto je bolje za Srbiju da bude na strani SAD i Evrope", rakao je Marfi.

Vulinove veze sa Moskvom već "trn u oku" Zapadu

Predsednica Evropskog pokreta u Srbiji Jelica Minić smatara da će Vulinova poslednja poseta Moskvi imaće političke posledice. Ona za Euronews Srbija kaže i da je potrebno posetu smestiti u određeni kontekst.

"Dešava se u trenutku kada su zaista veliki pritisci na Srbiju oko dijaloga sa Prištinom, oko neusaglašavanja Srbije sa spoljnom poltikom EU, što se pre svga odnosi na sankcije Rusiji. Upravo se oko nas odvija vojna vežba Defender Europa 2023 (na Kosovu), koja izaziva komentare i strahovanja, i najzad imamo velike građanske proteste. Ne treba ni zaboraviti da je Vulin ranije zaključio sporazum sa (sekrtarom Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije) Nikolajem Patruševim o zajedničkoj borbi protiv obojenih revolucija", rekla je ona.

Euronews

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić komentariše posetu Vulina kao "veliki, bolan udarac Aleksandru Vučiću i njegovim pokušajima da i dalje kupuje vreme", ali i kao "udarac Srbiji".

"Odjednom se pojavi čovek koji ima svoja ideološka ubeđenja i možda svoje obaveze izvan obaveza koje bi trebalo da ima po zakletvi koju je položio ovde. Po mom mišljenju, on je ispunio sve uslove da bude razrešen, tu nemam nikakvu dilemu. On mora da se stavi pod ozbiljno praćenje i istragu, šta taj čovek radi. U suštini, da li zloupotrebljava položaj šefa BIA", rekao je Janjić za Euronews Srbija.

Sa druge strane, nekadašnji šef diplomatije Živadin Jovanović smatra da je Srbiji mesto na skupu koji je posvećen bezbednosti u Evropi i svetu u trenutku globalne konfrontacije i stalne eskalacije napetosti.

"Sve to ne ostavlja po strani ni jednu zemlju na svetu, a pogotovo ne zemlju u srcu Evrope kao što je Srbija. To pogoršanje bezbednosne situacije u Evropi i svetu i te kako se odražava na međunarodni položaj i vitalne interese Srbije", kaže Jovanović za RT Balkan.

Veze Aleksandra Vulina sa Moskvom, međutim, prate se u EU sa posebnom pažnjom. U izveštaju izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimira Bilčika upravo se pominje zabrinutost zbog imenovanja Vulina na mesto šefa BIA, koji je, dodaje se, poznat po svojoj anti EU i proruskoj retorici.

Euronews

Vulin je, podsetimo, u Rusiji boravio i u avgustu prošle godine, kao tadašnji ministar unutrašnjih poslova, gde je razgovarao sa nekoliko ruskih zvaničnika. Sergej Šojgu, ruski ministar odbrane, tada je Vulina odlikovao ordenom za zasluge u unapređenju saradnje Srbije i Rusije u oblasti odbrane.

Kako je pisao Glas Amerike tada, Vulin je neko ko u javnosti promoviše proruske stavove, a u Moskvi se susreo i sa zvaničnicima ruske državne kompanije "Rosteh" i državne agencije "Rosoboroneksport" general-pukovnikom Sergejem Čemezovim i Aleksandrom Mihejevim, čija je delatnost u oblasti odbrambene industrije.

Ovaj srpski političar dospeo je nedavno još jednom u žižu javnosti i to nakon hapšenja ruskog opozicionara i kritičara Putinovog režima Vladimira Kara-Murze, koji je osuđen na 25 godina zatvora. On je za srpske medije ranije tvrdio da su pripadnici ruske opozicije prisluškivani tokom sastanka u Beogradu i da je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin predao transkripte tih razgovora Moskvi. Vulin je to negirao, nazvavši ga lažovom.

Dačić tvrdi da nije bio u Moskvi 

Inače, osim Vulina, u medijima se pojavila informacija da je konferenciji u Moskvi prisustvovao i ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Tu informaciju je on dematovao u obraćanju novinarima posle sastanka sa predsedavajućim OEBS Bujarom Osmanijem u Beogradu.

"Dok sam bio na večeri sa Osmani ovde u Beogradu objavljeno je da sam u Moskvi. Ja kad negde idem, ja ne idem tajno. Molim sve novinare da me pitaju pre nego što objave. Ja nisam dobio poziv ni za kakvu konferenciju.vOvo je još jedan primer nažalost hibridnog rata, odnosno lažnih vesti. Ovde je problem što kod nas lažne vesti ne dolaze samo sa jedne strane, ko god stigne, on poseje po neku lažnu vest. Baš zato hoću da jasno kažem da Srbija nma nikakvu tajnu agendu, da imamo naše zvanične državne organe koji ne kriju gde idu. Zašto bi neko učestvovao tajno na javnom sastanku gde će svako da ga slika. Što nije objavljena moja slika sa sastanka", naveo je Dačić.

Dačić je u ponedeljak, posle sastanka sa šefovima diplomatija EU i Zapadnog Balkana, rekao da tokom tog susreta nije bilo pritisaka na Srbiju, kao i da je prijatno iznenađen zbog toga što su gotovo svi ministri iz EU pozitivno govorili o potrebi da zemlje Zapadnog Balkana što pre, sa konkretnim rokovima, postanu punopravne članice Unije.

On je novinarima nakon sastanaka rekao da je u fokusu razgovora bilo i usaglašavanje spoljne politike Srbije sa spoljnom poliitkom EU.

"Ja sam naravno na to reagovao rekavši da mislim da mora da budu korektni prema Srbiji. Srbija nije vrednosno neutralna. Srbija je glasala za sve rezolucije u raznim međunarodnim forumima u kojima se osuđuje kršenje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Sa druge strane Srbija se nije pridružila sankcijama upravo ne verujući u ispravnost takvih mera i rukovodeći se svojim nacionalnim i državnim interesima, jer je u pitanju naš teritorijalni integritet i suverenitet", rekao je Dačić.

Jelica Minić smatra da će se pritisci na Srbiju kada je reč o spoljnoj politici nastaviti i da je to nešto što će morati da se razreši jer dovodi do opasnosti da "Srbija uđe u neku fazu izolacije".

Komentari (0)

Srbija