Politika

Od sutra bez nastave u svim školama na severu Kosova do povlačenja specijalne policije

Komentari

Autor: Kosovo onlajn, Euronews Srbija

28/05/2023

-

20:10

Od sutra bez nastave u svim školama na severu Kosova do povlačenja specijalne policije
Od sutra bez nastave u svim školama na severu Kosova do povlačenja specijalne policije - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

U svim školama na severu Kosova i Metohije od sutra se prekida nastava, jer zbog prusustva kosovske policije pod punom ratnom opremom nastavnici i učenici nisu u stanju da je izvode neometano i bezbedno, saopštio je načelnik Školske uprave za KiM Ivan Zaporožac, prenosi Kosovo onlajn.

Zaporožac je naveo da se đaci neće vraćati u škole sve dok se policajci ne povuku sa severa Kosova i Metohije.

Odluka je, kako je saošteno, doneta nakon mnogih poziva i poruka roditelja direktorima škola i razrednim starešinama, u kojima izražavaju zabrinutost i strah za bezbednost dece u školama u čijoj se neposrednoj blizini, kao i na mestima gde učenici idu do škole, nalaze policajci sa dugim cevima i pod punom ratnom opremom, a transporteri su na ulazima u škole.

"Odluka je doneta jednoglasno na današnjem sastanku direktora škola sa severa Kosova sa načelnikom Školske uprave. Razredne starešine će obavestiti roditelje kada će se učenici vratiti u škole. U skladu sa Zakonom o osnovnim sistemima obrazovanja, odluka je prosleđena nadležnim organima na odobrenje", navodi se u saopštenju koje je potpisao Zaporožac. 

Poruka sa sličnim obaveštenjem danas je  preko učitelja i razrednih starešina distribuirana roditeljima u školama na severu Kosova i Metohije.

Do prekida nastave dolazi usled nasilnog upada pripadnika kosovske policija i specijalaca i zauzimanja opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku.

Opštinske zgrade u tri opštine na severu KiM obezbeđuje veliki broj pripadnika kosovske policije i njenih specijalnih jedinica.

Vrata na opštinskim zgradama su zamenjena kao i video nadzor. U Zvečanu se srednja škola nalazi tik uz zgradu opštine, a oko nje su takođe raspoređeni kosovski specijalci.

Više desetina ljudi povređeno je u petak posle nasilnog upada kosovske policije u zgrade opština na severu KiM. Kosovska policija je bacala šok bombe i suzavce.

Komentari (0)

Srbija