Politika

Vučić: Nikada neće biti ispunjen zahtev za smenu Gašića, dok sam živ neću potpisati prelaznu vladu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/05/2023

-

21:18

Vučić: Nikada neće biti ispunjen zahtev za smenu Gašića, dok sam živ neću potpisati prelaznu vladu
Vučić: Nikada neće biti ispunjen zahtev za smenu Gašića, dok sam živ neću potpisati prelaznu vladu - Copyright Prinskrin/TV Pink

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nam sledi nam najteža situacija na KiM, nešto što nismo sanjali da će se desiti, sve zbog neodgovorne politike Aljbina Kurtija.

On  je večeras rekao da se plaši sukoba jer, kako je naveo, kosovski premijer Aljbin Kurti ne želi da uradi ništa na smirivanju tenzija.

"Mislim da nam najteža situacija na Kosovu i Metohiji sledi. Nešto što do sada nismo videli, a sve zahvaljujući provokativnim akcijama i užasno neodgovornom ponašanju Aljbina Kurtija", rekao je je Vučić.

On je dodao da se plaši velikih sukoba jer Kurti "anja da bude Vladimir Zelenski, a Srbi ovo više ne mogu da trpe".

"I sada se dešava nešto mnogo ozbiljnije na KiM. Od nekoliko ambasadora je dobio poruke da su veoma zabrinuti zbog sutrašnjih događaja", naveo je Vučić i na potpitanje odgovorio da kada kaže sutrašnjih ne misli fihurativno jer "Srbi neće da sede skrštenih ruku".

Srbi će, rekao je Vučić na TV Pink, svakako će protestovati i tražiti svoje zgrade nazad.

"Meta je Srbija"

On je rekao da "Zagreb, deo političkog Sarajeva, deo političke Podgorice i Priština žele po svaku cenu da dođe do promene režima u Srbiji".

"Ne rade oni ovo zbog Aleksandra Vučića. Nisam ja meta. Meta je Srbija", tvrdi Vučić.

On ističe da se postavlja pitanje zašto je to njihov interes. 

"Zato što je Srbija loša? Pa bi Priština i Zagreb želeli finiju, bolju i lepšu Srbiju. To bi njima bila samo ona Srbija koja neće da štiti naš narod na Kosovu i Metohiji ili koja ne bi bila regionalno konkuretna, da predstavlja regionalnu krpu i poslednja ekonomska rupa na svirali Zapadnog Balkana kao u vreme Borisa Tadića", rekao je Vučić.

Ističe da će se nastaviti pritisak spolja 

"Radiće sve što je potrebno da bi mogli da pripremaju za buduća vremena neke druge koji bi služili njihovim interesima", rekao je predsednik.

Ističe da razume obične ljude na protestima, ali da ne razume političare koji žele da profitiraju na tragedijama koje su potresle celu zemlju.Kako je dodao, zahtevi sa protesta nemaju nikakvog smisla, a država preduzima mere.

On je podsetio na akciju prikupljnja nelegalnog oružja i na zapošljavanje novih psihologa, i dodao da neke na političkoj sceni to ne interesuje. Kaže da će takvi političari ući u anale beščašća.

"Nijedan političar bilo gde u svetu nije organizovao proteste protiv političkog konkurenta zbog ovoga što se desilo", rekao rekao je Vučić.

"Razgovaraću sa svima koji hoće da razgovaraju, ali neću da molim"

On je naveo da su na protestima "Srbija protiv nasilja" izneta četiri zahteva, a ispunjena su dva - rijaliti je ukinut i ministar prosvete Branko Ružić je podneo ostavku. Kako je rekao u emisiji Hit tvit na televiziji Pink, spreman je da razgovara i o Regulatornom telu za elektronske medije.

"Pozivam ponovo na dijalog. Nikada neće biti ispunjen zahtev za smenu Bate Gašića. To je izmišljen i besmislen zahtev. MUP odlično funkcioniše i neće im biti ispunjen zahtev. Tu smo da razgovaramo i da se dogovaramo, a ne da ispunjavamo nečije hireve. Niko nam se nije zahvalio što smo ukinuli rijalitije. Oni su zainteresovani samo da tajkunu Šolaku isporuče nacionalnu frekvenciju. Govorim o političarima", rekao je predsednik Srbije.

Prinskrin/TV Pink

 

 

On je poručio da će razgovarati sa svim političkim faktorima u Srbiji koji hoće da razgovaraju, ali da nikoga neće ništa da moli.

"Imaću nešto manje obaveza jer više nisam u SNS, ali ću biti posvećen i dalje napretku SNS i konsultovati se sa Vučevićem. Ali, ću pre svega i prioritetno biti posvećen napretku Srbije i razgovarati sa svim političkim faktorima, sa onima koji hoće da razgovaraju, a sa onima koji neće, ja tu da pomognem ne mogu. I da molim bilo koga za bilo šta - neću", rekao je Vučić u emisiji Hit tvit na Pinku.

Na pitanje o zahtevu za smenu rukovodstva Radio-televizije Srbije, Vučić je rekao to nije bio zahtev, ali da im će to odmah potpisati, jer je javni servis postao veoma pristrasan na "njihovu" stranu. Govoreći o sporenju sa delom glumaca, Vučić je kazao da država danas mnogostruko više ulaže u kulturu.

Kazao je da je njegov posao da bude predsednik svih građana, što je bio i do sada i da se nada da je uspevao u tome.

"Trudiću se da budem neko ko će da meri pravično za sve političke aktere, ali SNS je u mom srcu, ja sam njen član i podržavaću SNS", rekao je Vučić.

Istakao je da je ta stranka donela ogromne i revolucionarne promene, napredak u svim sferama društvenog života, u gotovo nemogućim uslovima.

"Dok sam živ neću potpisati prelaznu vladu, jedino rešenje je da me ubiju, jer bez izbora vlast neće da dobiju, a što se tiče ostavke spreman sam da im pomognem, skupite 70, 80 potpisa, ja ću vam dodati ostatak da idemo na referendum da se narod izjasni da li ću da budem predsednik ili ne", poručio je Vučić.

O "podeljenom društvu" i izborima

Govoreći o skupu ''Srbija nade'' od petka, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao danas da je na tom skupu bilo moguće čuti pozive na dijalog i razgovor.

''Prihvatio sam mnoge od inicijativa, otvaram vrata razgovorima, ali to ih ne zanima'', rekao je Vučić.

Ako ispuni većinu zahteva, a protesti budu nastavljeni, ići će se na izbore, rekao je predsednik, a opoziciji poručio da može da na njih izađe ili da ih bojkotuje.

Potvrdio je da će za Vidovdan 28. juna biti osnovan "Pokret za narod i državu" i da je siguran da će Srpska napredna stranka postati deo tog pokreta i u okviru njega izaći će na izbore.

Na taj dan će, kako je najavio Vučić, biti otvorena i obilaznica oko Beogada.

Na pitanje zašto pojedini mediji navode da je Srbija podeljeno društvo, Vučić je ocenio da je toga ''uvek bilo'' u Srbiji.

Ocenio je da u Srbiji društvo nije podeljeno na dve iste polovine.

''Kod nas nije 50 prema 50, to je kod nas oko 62 prema 36, plus oni nevažeći listići. Nisam siguran da političke partije, na primer one Pavla Grbovića, možete u isti koš sa onim Vojislava Šešelja'', rekao je predsednik.

Dodao je da podela nije izražena, koliko to jeste, kako je ocenio, mržnja.

"Proteste organizuje opozicija"

Vučić je rekao da proteste “Srbija protiv nasilja” zvanično organizuje opozicija, koja i prijavljuje skupove, dodajući da to nije nikakva tajna.

“Piše u prijavama skupova. Ljudi misle da je to narodni protest. Nije. To je njihov protest. Mislim da je dobro da se zna ko je organizator. Da se ne pravimo naivni, potpisali su da su oni organizatori - Srđan Milivojević, Marinika Tepić, onaj ponavljač iz Trstenika, neki iz Ne davimo Beograd, Zelenović…”, rekao je Vučić na TV Pink.

On je dodao da treba da kažu da su protesti protiv Vučića i vlasti, a ne da govore da su protiv nasilja. Rekao je i da je bilo mnogo ljudi, "manje nego na prošlom protestu, ali da jeste mnogo sve da ih je i duplo manje".

"Karić od mene lošu reč neće čuti nikad"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je Bogoljub Karić "lajkovao" proteste, ali da on o njemu neće ništa loše da govori.

Na pitanje zašto je Karić danas tema u medijima, Vučić je rekao: "Zato što je lajkovao proteste naših političkih protivnika, što je Šormaz manje važan ili Zorana Mihajlović, ja mislim da je važniji. Ja sam bio kod njega kući dva puta u Minsku, u kući u Beogradu jednom. Ja da govorim loše o njemu neću, on je meni sve rekao o sebi i onom što je uradio i sve najbolje želim njemu i njegovoj porodici".

Predsednik je istakao da Karić nije njegov prijatelj iako mu želi sve najbolje.

"Prijatelji nismo, niti ćemo biti, želim mu mnogo uspeha i svaku vrstu svega što mogu da pomognem u životu što se posla tiče, ako mogu da pomognem u skladu sa zakonom, uvek ću to da učinim. To je sve što imam da kažem. Od mene, lošu reč neće čuti nikada", naveo je Vučić.

On je dodao da je siguran da Kariću ništa ne duguje.

 

Komentari (0)

Srbija