Politika

Vučić: Molimo zemlje Kvinte da urazume Kurtija koji može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi do sada nije izazvao

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/05/2023

-

20:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je poručio da Srbij neće dozvoliti nikakav pogrom na KiM i apelovao na zemlje Kvinte da "urazume (kosovskog premijera Aljbina) Kurtija jer ako to ne učini ako to ne učine za sve nas će biti kasno". On je pozvao kosovske Srbe "da ne ulaze u sukob s NATO, jer je to ono što Kurti to najviše želi". Vučić je najavio sutrašnji sastanak s predstavnicima Kvinte i obilazak srpskih snaga na jugu Srbije.

Vučić je u večerašnjem obraćanju povodom najnovije krize na severu Kosova i Metohije rekao da je mesecima upozoravao na to da "Aljbin Kurti ima samo jednu želju - da izazove sukobe na KiM, da dovede do krvoproliće ceo region".

"Malo ko je želeo da čuje istinu i da razume suštinu. U poslednja tri dana i ćorav i politički nepismen mogao je da razume šta je bilo spremano za danas. Sve u organizaciji Aljbina Kurtija kako bi došlo do sukoba Srba i NATO-a, a on koji je jedini odgovoran želi da pere Pilatovske ruke i da tvrdi da to nema veze sa njim", rekao je Vučić.

Vučić je izneo hronologiju današnjih dešavanja. On je naveo da vojnici KFORa nisu sprečili nasilno zauzimanje opština, već su pustili Albance da uđu u zgrade opština, pa su ih onda branili od Srba. 

"Našim Srbima nije smetao KFOR nego Kurtijevi specijalci i lažni gradonačelnici", dodao je.  

Srbi su, kazao je, u sedam sati jutros došli ispred srpskih opština, a tu su ih dočekali sačekali vojnici KFOR i bodljikava žica.

"Gradonačelnici, koje je izabrao Kurti, da li u kupatilu ili negde drugo, otišli su na razgovor. Vojnici KFOR su ih pustili da uđu u zgradu opštine i onda njih da štite od Srba, a trebalo bi da bude obrnuto", rekao je predsednik Srbije..

Kako je dodao, "dva vozila tzv. specijalne jedinice ROSU ostala su okružena Srbima, koji su okačili srpsku zastavu i ispisali četiri slova S", "ali bez ikakvih sukoba u nasilja".

Nakon pregovora sa ljudima iz Srpske liste, KFOR je tražio da se propuste vozila ROSU jer su se albanski specijalci plašili, kaže on.

Srbi na to nisu pristali i tada je KFOR krenuo u akciju, rekao je Vučić.

"Pored drugih momaka u prvom redu bili su Igor Simić i Goran Rakić. Oni su počeli da ih udaraju po međunožju, po glavi a teže povrede pretrpeo je Dragiša Milović koji je bio u prvom redu i nalazi se u KBC Kosovska Mitrovica", naveo je Vučić.

Onda su pripadnici KFOR-a tukli Srbe i krenuli da bacaju šok bombe i suzavac. Deo ljudi je otišao da se skloni, a deo je golim rukama krenuo da se suprostavi nasilju.

Tanjug/Sava Radovanović

 

"Pripadnik ROSU je zapucao i ispalio više hitaca u pravcu Srba. Sa leđa je pogođen Dragiša Galjak, portir iz Kosovske MItrovice. Dva metka su ga pogodila. Tada su Srbi odgovorili kamenicama. Na više mesta su primećeni snajperi. Povređeno je više od 52 Srba. Troje su teže povređeni", rekao je on.

Srbi su, kako je naveo, upozorili KFOR da su Albanci naoružani u zgradi opštine.

Predsednik je dodao da Dragiša Milović ima teške telesne povrede od udaraca, da je Časlav Sofronijević teško povređen od više udaraca i da su četiri Srbina uhapšena, a da su u toku pregovori sa KFOR-om da budu pušteni.

Ukupno je, kaže Vučić, povređen 41 pripadnika KFOR-a. Trojica su teže ranjeni, dodaje Vučić i iznosi nadu da nijedan nije životno ugrožen.

"Za sve je kriv Aljbin Kurti. Na to sam upozoravao, a niko nije želeo da čuje", ponovio je predsednik Srbij i dodao da "nećemo dozvoliti pogrom srpskog naroda".

On je dodao da je razgovarao sa međunarodnim zvaničnicima, i da sutra treba da bude održan sastanak sa predstavnicima Kvinte.

"Molimo Kvintu da urazumi Kurtija koji može da izazove takvo čudo kako niko drugi do sada nije izazvao. Aako to ne učine, mislim da će za sve nas biti kasno", rekao je Vučić.

Takođe je zamolio Srbe na KiM da ne ulaze u sukob s NATO.

"Ne zato što se plašimo nego zato što Kurti to najviše želi. Neka protestuju na miran način baš kao što su i danas, neka sede, jer kad se na miran način suprotstavljaju albanskom okupatoru, tada niko ne može da ih pokori", naveo je predsednik Srbije.

On je najavio da će noćas obići srpske snage koje su raspoređene "tamo gde mislimo da je potrebno.

Komentari (1)

Predrag

29.05.2023 21:21

Kakvo cudo, da nas nato ponovo casti bombama kao 99?

Srbija