Politika

NAPETO NA SEVERU KOSOVA Kurti razgovarao sa američkim zvaničnicima, pomenuo nove izbore

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/06/2023

-

08:32

NAPETO NA SEVERU KOSOVA Kurti razgovarao sa američkim zvaničnicima, pomenuo nove izbore
AP Photo/Bojan Slavkovic/Dejan Simicevic/Marjan Vucetic/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI - Copyright AP Photo/Bojan Slavkovic/Dejan Simicevic/Marjan Vucetic/EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

veličina teksta

Aa Aa

Noć na severu Kosova i Metohije protekla je mirno. Manja grupa Srba ostala je da dežura ispred opština u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, najavljujući nastavak protesta. Ispred opština i dalje su pripadnici KFOR-a, a unutar zgrada lokalnih samouprava specijalna kosovska policija, koja je bez saglasnosti ušla u ove tri opštine u petak, dan nakon polaganja zakletvi tri novoizabrana albanska gradonačelnika u opštinama sa srpskom većinom. Pripadnici KFOR-a su jutros rano preuzeli kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u grad Zvečan, kao i na još nekoliko raskrsnica u samom gradu.  

Ključni događaji

  • KFOR u ponedeljak nasilno rasterao građane u Zvečanu 
  • Dvojici uhapšenih Srba određen pritvor do 30 dana 
  • Zaposleni u opštinama na severu i građani nastavljaju sa protestima i danas 
  • Pič: Odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u opštine na severu nije mudra 
  • Komandant KFOR-a: Situacija izuzetno promenljiva 
  • Kirbi: Priština da obezbedi da izabrani albanski gradonačelnici obavlјaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija 

Dešavanja na severu Kosova pratite u našem LIVE blogu

23.29 Kurti: Uklanjanje nasilnih protesta i primena Briselskog sporazuma put ka deeskalaciji do novih izbora

Kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da su uklanjanje nasilnih protesta ispred opština na severu i puna primena Briselskog sporazum put ka deeskalaciji situacije, do novih izbora. Kurti je to objavio na Tviteru, nakon razgovora sa američkim senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin.

"Uvek je dobro razgovarati sa senatorima Krisom Marfijem, Pitom Riketsom i Džin Šahin. Hvala im na dugogodišnjoj podršci Kosovu. Uklanjanje nasilne rulje ispred zgrada opština i puna primena Briselskog sporazuma je put ka deeskalaciji, do novih izbora", napisao je Kurti.

 

 

Kurti je večeras razgovarao i sa zamenikom savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džonom Fajnerom.

"Drago mi je da sam razgovarao sa Džonom Fajnerom, zamenikom savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost. Zahvalio sam mu se na pozivu i posvećenom radu SAD na deeskalaciji tenzija. To zahteva hitan prekid nasilja rulje koju sponzoriše Beograd nad vojnicima do novih izbora u tim opštinama", napisao je Kurti.

 

 

22.48 Rama: Srbi treba da se vrate u institucije na KiM,Priština da raspiše nove izbore

Premijer Albanije Edi Rama rekao je danas da Srbi treba da se vrate u institucije na KiM i da Priština treba da raspiše nove izbore. On je dodao da se sastao sa premijerom prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani, ali da nisu razgovarali o situaciji na severu KiM jer je to, prema njegovim rečima, pitanje za koje treba da odluče da li žele da o tome razgovaraju ili ne, prenosi prištinski Reporteri.

"Nije na meni da pronađem odgovorne za situaciju. U Moldaviji su bili prisutni svi lideri Evrope i nekih drugih zemalјa, a jedinstven stav svih lidera EU je isti kao i pozicija SAD, a to je da je ova situacija neprihvatlјiva i da postoje dve stvari. Srbi moraju da se vrate u institucije, Kosovo mora odmah da raspiše nove izbore kako bi se situacija postavila na mesto", rekao je Rama za TV Klan.

22.44 Borelj: Izneli smo tri jasna zahteva

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosep Borelj saopštio je da su u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i kosovskom predsednicom Vjosom Osmani evropski zvaničnici izneli tri zahteva - održavanje novih izbora na severu KiM, obezbeđivanje učešća Srba na njima i započinjanje rada na uspostavljanju Zajednice srpskih opština.

22.31 Jevtić: Oštećenje spomenika fašistički čin za svaku osudu

Gradonačelnik Štrpca i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić saopštio je da su na oskrnavljenom spomeniku žrtvama fašizma na putu Štrpce - Brezovica oštećenja nastala od udaraca tupim predmetom.

"Po informaciji koje smo dobili od policije a nakon uviđaja, obzirom da na spomeniku postoje i druga oštećenja nakon sinoćnjeg vandalskog čina, oštećenja su nastala od udaraca tupim predmetom. Kome to smetaju srpske žrtve fašista? Za svaku osudu, fašistički čin!", napisao je Jevtić na Tviteru.

Jevtić je na Tviteru objavio fotografije spomenika, koji je sinoć prefarban crnom bojom i oštećen.

"Spomenik je podignut u znak sećanja na 46 žrtava među kojima je bilo i 12. dece, koje su fašisti streljali na Vidovdan 1944. godine", istakao je Jevtić.

20.30 Marfi: Kurti je znao da će preuzimanje opštinskih zgrada da upropasti dijalog, a ipak je to uradio

Američki senator Kris Marfi izjavio je za "National journal" da je trenutno najveća prepreka normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova insistiranje prištinskih vlasti na jednostranom delovanju. On je naveo da je premijer Kosova Aljbin Kurti tačno znao šta će se dogoditi ako pošalje gradonačelnike da preuzmu opštinske zgrade na severu i da će to da upropasti dijalog, a da je ipak to uradio.

Marfi, koji se sastao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem 22. maja, saglasio se sa državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je situacija na severu mogla da se reši diplomatskim putem umesto silom.

"Nije morao tako brzo da donosi sa odluku da preuzme opštinske zgrade", rekao je Marfi, misleći na Kurtijevu odluku da uđe u gradove sa srpskom većinom i zauzme opštinske zgrade. 

"Mogao je da pokuša da to reši preko posrednika kao što su SAD", rekao je Marfi.

Marfi ocenjuje da se proces normalizacije između Srbije i Kosova često čini kao "jedan korak napred i dva koraka unazad".

"Trenutno, najveća prepreka je insistiranje prištinskih vlasti na jednostranom delovanju. Ono što se dogodilo tokom vikenda bilo je neprihvatljivo. Kurti je tačno znao šta će se dogoditi ako pošalje ove gradonačelnike da preuzmu  opštinske zgrade. Znao je da će to da upropasti dijalog, i ipak je to uradio", rekao je Marfi. 

20.16 Makron i Šolc traže nove izbore na severu KiM

Francuska i Nemačka pozvale su Beograd i Prištinu da što pre organizuju nove izbore u opštinama na severu Kosova i Metohije u kojima je došlo do tenzija, rekao je francuski predesednik Emanuel Makron, nakon razgovora koji su on, nemački kancelar Olaf Šolc i šef evropske dilomatije Žosep Borelj održali sa predsednicima Srbije i Kosova Aleksandrom Vučićem i Vjosom Osmani na marginama sastanka Evropske zajednice u Moldaviji. Opširnije u posebnoj vesti.

18.38 Ristuća posetio povređene pripadnike snaga KFOR-a

Komandant misije KFOR-a Anđelo Ristuča, posetio je danas italijanske vojnike ranjene u sukobima 29. maja na severu KiM. U saopštenju KFOR-a navodi se da je Ristuča obišao kamp Vilađo Italija u Peći, gde je razgovarao sa vojnicima 9. alpskog puka koji su učestvovali u sukobima.

"Budite ponosni na ono što ste uradili, postupili ste u potpunosti u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 iz 1999. godine, umećući se između dve suprotstavljene strane i sprečavajući sukob koji bi svakako doveo do ogromnog broja civilnih žrtava. Želim vam brz oporavak, ponosan sam što sam vaš komandan", rekao je Ristuća.

Italijanski ministar odbrane Gvido Krozeto je naveo da će se ti vojnici vratiti narednih dana u Italiju, kako bi se oporavili od povreda i proveli vreme s porodicama.

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

 

18.18 Hovenijer ponovio zahtev da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefri Hovenijer, saopštio je da je kosovskom premijeru Alјbinu Kurtiju ponovio zahteve SAD u vezi sa situacijom na severu zemlјe.

On je nakon današnjeg sastanka izjavio da je ponovio zahteve da načelnici opština na severu svoje dužnosti obavlјaju iz drugih objekata, a ne iz opštinskih objekata, kao i da se kosovska policija povuče iz opštinskih objekata.

On je rekao i da SAD žele primenu briselskog i ohridskog sporazuma, prenela je Koha.

"Razgovarali smo i o važnosti da se krene dalјe sa primenom Osnovnog sporazuma za normalizaciju odnosa Prištine i Srbije. Izrazio sam zabrinutost zbog situacije na severu. Ohrabrujemo Vladu Kosova da pomogne u deeskalaciji i takođe se nadamo da će Vlada Srbije preduzeti korake da pomogne da se postigne bolјa situacija na severu", rekao je on.

16.30 Vučić: Mnogo važnih sastanaka, sve jasnije ko je odgovoran za nasilje na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM.

Kazao je da je jedna od glavnih tema, uz Ukrajinu, bilo rešavanje problema KiM, kao i da prištinska delegacija nije želela sa da razgovara sa srpskom delegacijom i da je Beograd uvek raspoložen za razgovore.

"Osmani je govorila, govorio sam i ja, oni nisu želeli nikakav susret sa srpskom delegacijom i što mislim da nije naišlo na odobravanje bilo koga, mi uvek želimo razgovore i nemam problem da razgovaramo, ali je čini mi se sve jasnije ko je odgovoran za probleme i nasilje na KiM", rekao je Vučić. Naglasio je da je želeo da razgovara sa Vjosom Osmani i da Beograd uvek teži dijalogu.

"Mi uvek želimo da razgovaramo sa svima. Morate voditi dijalog, Šta je loše u dijalogu. Ali oni nisu želeli da razgovaraju sa nama", kazao je Vučić u Kišinjevu, gde se održava samit Evropske političke zajednice na kome je imao niz sastanaka sa evropskim liderima. 

15.23 Blinken pozvao Beograd i Prištinu na deeskalaciju napetosti

Američki državni sekretar Entoni Blinken pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu hitne korake za smanjenje napetosti, upozoravajući da trenutna situacija ometa proces njihovih evropskih integracija.

Blinken je to izjavio posle sastanka ministara inostranih poslova zemalja NATO-a u Oslu, preneo je Rojters.

On je rekao da su mnoge članice NATO-a izrazile zabrinutost zbog napetosti na severu KiM nakon što su albanski gradonačelnici preuzeli dužnost na severu KiM, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, posle aprilskih izbora na kojima su Srbi odbili da učestvuju.

14.32 Rama: Potrebno je okončati preteći apsurd

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da je u Kišinjevu razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, i to povodom situacije na severu KiM.

On je na svom nalogu na Fejsbuku istakao da je potrebno okončati "preteći apsurd" i da se finalizira "sporazum o normalizaciji i međusobnom priznanju Kosova i Srbije".

14.00 Sutra vanredna sednica kosovskog parlamenta

Parlament u Prištini sutra će održati vanrednu sednicu na kojoj će jedina tačka dnevnog reda biti situacija na severu Kosova i Metohije. To je za "Reporteri" potvrdila šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Lila. "Da, sednica će biti održana sutra od 10 časova", rekla je ona.

Održavanje vanredne sednice prethodno su zatražile dve opozicione stranke, PDK i LDK, a od premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija očekuje se da podnese izveštaj o situaciju na severu.

12.49 Borelj: Pozvao sam Kurtija da odigra ulogu u smirivanju krize

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj izjavio je da se nasilje na Kosovu mora osuditi, dodavši da će nastaviti da razgovara sa uključenim stranama.

"Moramo insistirati na tome da nasilje nije put kojim treba ići. Nasilje se mora osuditi, a počinioci ovog nasilja moraju odgovarat. Svi moraju da se trude da izbegnu bilo kakvu vrstu eskalacije i nekoordinisanih poteza", rekao je Borelj po dolasku na Samit Evropske političke zajednice u Kišinjevu.

On je dodao da je juče u Slovačkoj pozvao kosovskog premijera Aljbina Kurtija da odigra svoju ulogu u smirivanju krize, prenosi Rojters. Kako je naveo, nada se da će istu poruku preneti i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću u Moldaviji.

11.55 Oko 50 Albanaca na glavnom mostu na Ibru

Oko 50 Albanaca okupilo se na glavnom mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, sa albanske strane.  Protest pod nazivom "marš na sever" najavljen je preko duštvenih mreža.
Na glavnom mostu prisutno je pojačano prisustvo tzv. Koskvske policije i italijanskih Karabinjera.

11.04 Plesne koreografije u Zvečanu pred kordonom i bodljikavom žicom

Srbi u opštinama na severu KiM nizom nenasilnih akcija nastavljaju da se, kako je preneo Tanjug,  suprotstavljaju okupaciji severa Pokrajine od Prištine, pa su tako vaspitačice predškolske ustanove "Lane" iz Zvečana danas izvele dve plesne koreografije pred kordonom i bodljikavom ćicom, a povodom Svetskog dana dece.

Srbi u tri opštine na severu KiM protestuju zbog upada specijalih jedinica kosovske policije i novih albanskih gradonačelnika u zgrade opština.

Tanjug

 

10.25 Todić: Hetemi više od 70 sati u zgradi opštine Leposavić

Bivši predsednik Opštine Leposavić Zoran Todić istakao je da je situacija u ovoj loklanoj samoupravi mirna, ali da se tenzije osećaju u vazduhu. 

"Situacija jeste mirna ali zaista tenzije postoje, to se oseća u vazduhu, jer ovo je četvrti dan od kako se zaposlenima u lokalnoj samoupravi Opštine Leposavić ne dozvoljava se ulazak na svoja radna mesta. Takođe, u ovoj zgradi se nalazi i služba za katastar, poreska uprava. Jednostavlno, ljudi samo traže da dođu na svoja radna mesta, međutim, to im se ne dozvoljava, jer je u petak prošle nedelje ova zgrada okupirana od starne kosovske specijalne jedincie koje su ovde uz upotrebe sile dovele tzv. novoizabranog gradonačelnika gospodine Hetemija, koji je za nas nelegalan, nelegitiman i ne može sigurno da predstavlja interese nas, stanovnike opštine Leposavić“, rekao je Todić. 

Jedinu komunikaciju, tvrdi Todić, imaju sa predstavnicima KFOR-a. 

"Više od 70 sati gospodin Hetemi je u ovoj zgradi. Toliko su isto i stanovnici opštine Leposaić prisutni ovde koji na miran način protestuju, izražavaju svoje nezadovoljstvo i čekaju da im se ispune zahtevi", rekao je Todić. 

Zahtevi su da gradonačelnik napusti opštinu i dužnost obavlja u selu gde je i položio zakletvu i da specijlaci odu. 

AP Photo/Marjan Vucetic

 

10.20 Vučić razgovarao sa Srbima sa severa Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je Tanjugu da je jutros razgovarao sa Srbima sa severa Kosova i molio ih da istraju u borbi za pravo i pravdu, kao i da to čine, pre svega u odnosu prema Kforu na miran način.

"Kao što su činili i juče i prekjuče, za nas je važno da se nastave pokušaji da neki ljudi razumeju da 3,4 odsto nisu legitimni izbori i da ne nameću svoju volju na silu i ne uvode specijalne policijske snage i ne maltretiraju i ne progone sprski narod", naveo je Vučić.

Rekao je da će danas imati sastanke i sa Šolcom i Makronom, kao i mnogim drugim premijerima i predsednicima.

"Pokušaćemo da damo sve od sebe da se stvari vrate i normalu i deeskaliraju, a da li će se to dogoditi - za tango je potrebno dvoje i ne zavisi samo do nas", istakao je Vučić.

10.16 Pogledajte izveštaj dopisnice Euronews Srbija 

Euronews

09.58 Šolc i Makron žele zajednički sastanak sa Vučićem i Osmani

Portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt izjavio je da nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron žele zajedničke razgovore sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani, piše DW.

Kako se navodi, sastanak bi trebalo da se održi danas, na marginama sastanka Evropske političke zajednice u Moldaviji.

09.01 Ispred opštine Zvečan stigli i rudari Trepče, Rakić: Nemamo problem s Kforom

Čelnici Srpske liste zajedno sa rudarima Trepče, stigli su jutros do zgrade Opštine Zvečan, gde se i danas nastavlja protest Srba. Goran Rakić je tom prilikom rekao da su pripadnici Kfora rasporedjeni na pet tačaka u gradu, na raskrsnicama, sa ciljem da se spreče incidenti. On je napomenuo da Srbi nemaju problem sa Kforom, i pozvao građane na saradnju, prenosi Kosovo online.

Rudari iz flotacije Trepče istakli su da od petka ne mogu da rade, jer im specijalna policija ne dozvoljava da isporučuju rudu i da im je time ugrožena egzistenicija.

Tanjug/AP/Bojan Slavković

 

09.43 KFOR na pet tačaka u Zvečanu, Kosovska policija poziva građane Južne Mitrovice da se ne okupljaju na mostu

Situacija u sve cetiri opstine na severu od jutros je mirnam javlja dopisnica Euronews Srbija. Ističe da su se pripadnici KFOR-a u Zvečanu rasporedili na pet tačaka, u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom.

Inače, sinoć je predsednik Srpske liste zatražio od KFOR-a da onemogući prolazak kosovskih specijalaca ulicama Zvečana, kako se okupljeni građani ne bi osećali isprovociranima. Goran Rakić se jutros obratio građanima i pozvao ih je da sarađujusa pripadnicima KFOR-a. 

Takođe, kosovska policija je pozvala građane južnog dela Kosovske Mitrovice da se ne odazivaju na poziv za okupljanje na mostu na Ibru koji kruži društvenim mrežama. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

08.59 U Leposaviću italijanski vojnici zamenili američke

I ovog jutra meštani se okupljaju masovno u Leposaviću. Kao i predhodnih dana, oni su od sedam sati ispred zgrade, dok manja grupa građana dežura tokom čitave noći. Među okupljenima su radnici Opštine, a pristižu i ostali građani koji će i danas nastaviti sa mirnim protestom, tražeći ispunjenje svojih zahteva.

Zgrada Opštine Leposavić opasana je od juče duplom bodljikavom žicom i kordonom. Američke vojnike danas su zamenili vojnici italijanskog Kfora. 

08.30 Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu da spreče dalju eskalaciju

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg  izjavio je, tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija alijanse u Oslu, da je nasilje protiv mirovnih snaga KFOR na Kosovu i Metohiji  "potpuno neprihvatljivo", prenosi Rojters.

On je ranije izjavio da će NATO poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti i "najoštrije osudio ničim izazvane napade na trupe Kfora na severu Kosova, koji su doveli do ranjavanja 30 pripadnika mirovnih snaga".

Stoltenberg je objasnio da će Kfor "preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbedi bezbednost". On je pozvao Beograd i Prištinu da preduzmu mere kako bi sprečili dalju eskalaciju situacije.

08.15 Radnici opština se upisuju na improvizovanoj prijavnici

Srbi se i ovoga jutra okupljaju ispred opštine Zvečan, a radnici ove opštine koji od petka ne mogu da uđu na svoj posao danas su počeli da se upisuju ispred bodljikave žice na improvizovanoj prijavnici.

08.10 KFOR preuzeo kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulazu u Zvečan

Pripadnici KFOR-a su jutros rano preuzeli kontrolu nad glavnom raskrsnicom na ulasku u grad Zvečan, kao i na još nekoliko raskrsnica u samom gradu. To je urađeno u skladu sa dogovorom sa Srpskom listom koja je tražila od KFOR-a da se razmeste na mestima gde su bili pripadnici takozvane kosovske policije. 

EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

 

07.15 Ristuča: Situacija izuzetno promenjliva

Komandant Kfora, general-major Anđelo Mikele Ristuča, komentarišući intervenciju Kfora na severu Kosova, izjavio je da je rizik bio povezan sa činjenicom da je kosovski premijer Aljbin Kurti odlučio da nastavi sa inauguracijom gradonačelnika u četiri opštine na severu, uprkos protestima Srba i sumnjama međunarodne zajednice.

On je u intervjuu za italijanski list ''Republika'' rekao da je situacija u Zvečanu kao i drugde izuzetno promenljiva i da se može iznenada promeniti tokom veoma kratkog vremenskog perioda.

Ristuča je kazao da je upravo zbog toga u ponedelјak unapred pripremio veliki kontingent u četiri opštine sa srpskom većinom za inauguraciju nedavno izabranih albanskih gradonačelnika. 

"Tvrdoglavost albanskih lokalnih vlasti da ne postupe u skladu sa indikacijama dobijenim od zapadnih partnera, naznakama koje služe da se olakša dijalog, posebno u svetlu napretka postignutog sporazumima u Briselu i Ohridu, u velikoj meri je oslabila ravnotežu. Da budem još precizniji, kažem da ako danas nismo ovde da oplakujemo mrtve među srpskim stanovništvom ili među albanskim policajcima, a to je zato što je intervenisao Kfor i uspeo da povrati smirenost”, kazao je Ristuča.

On je dodao da je "protest izmakao kontroli samih srpskih demonstranata, a da je kosovska policija intervenisala, situacija bi se dodatno pogoršala". "Tako da smo intervenisali, kako nalažu pravila angažovanja našeg mandata", naveo je on. 

"Ništa se za nas nije promenilo i ništa se nije promenilo posle sukoba 29. maja. Mandat rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN ostaje nepromenjen. I spremni smo za svaki slučaj", poručio je komandant Kfora. 

Euronews/Vladislav Ćup

 

07.00 Kirbi: Priština da obezbedi da gradonačelnici obavljaju dužnost sa alternativnih lokacija

Portparol Saveta za nacionalnu bezbednost  SAD Džon Kirbi rekao je da vlada i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti moraju da obezbede da izabrani albanski gradonačelnici obavlјaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da uklone policijske snage iz blizine.

Kirbi je povodom situacije na severu KiM da sve strane moraju hitno da preduzmu mere za deeskalaciju. 

''Najoštrije osuđujemo jučerašnje napade na trupe KFOR-a. Ovi napadi, u kojima je povređeno nekoliko pripadnika mirovnih snaga, apsolutno su neprihvatlјivi. Premijer Kurti i Vlada Kosova moraju da obezbede da izabrani gradonačelnici obavlјaju svoje dužnosti sa alternativnih lokacija izvan opštinskih zgrada i da uklone policijske snage iz blizine“, rekao je Kirbi, preneo je RTV 21. 

Dodao je da SAD žele da vide deeskalaciju situacije i prestanak nasilјa. 

Komentari (0)

Srbija