Politika

Eskobar o tri uslova: Gradonačelnici da ne koriste zgrade, a policija da se povuče, Srbi na izbore bez preduslova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/06/2023

-

11:27

Eskobar o tri uslova: Gradonačelnici da ne koriste zgrade, a policija da se povuče, Srbi na izbore bez preduslova
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar izjavio je danas u Beogradu da situacija na severu Kosova mora da se deeskalira odmah i dodao da to znači da gradonačelnici (koji su albanskog porekla) neće pokušavati da koriste zgrade opština u srpskim sredinama, da se kosovska policija povuče iz okoline tih zgrada, ali i da demonstranti napuste tu oblast.

"Ako bude novih izbora, a nadamo se da će ih biti, želimo da Srbi sa Kosova učestvuju bez ikakvih preduslova, a predsednik Vučić kaže da će koristiti svoj uticaj da pokuša da podstakne Srbe da se vrate na izbore", rekao je Eskobar na konferenciji za novinare. 

Eskobar je rekao i da je u razgovoru sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem jasno naznačio da okretanje leđa sporazumu znači okretanje leđa Evropi, uz sve posledice u smislu neuspeha daljih integracija i bliže saradnje sa Evropom, što je, kako je istakao, ozbiljna posledica sama po sebi.

O posledicama za Prištinu: Okretanje leđa EU, SAD, Britaniji i NATO je posledica samo po sebi

Eskobar je naveo da očekuje da dijalog između specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i vlade u Prištini bude nastavljen i nakon što on ode iz Beograda.

"Mislim da diskusija između Kosova i EU nastaviti, ne znam da li je bilo konkretnog odgovora od strane Vlade Kosova. Nadam se da vide da je ono što pokušavamo da postignemo dogovor.
EU je rekla da je okretanje leđa okretanje evropskom procesu. Ne samo EU, već i Velika Britanija i SAD, kao prijatelji Kosova ohrabrujemo ih da sarađuju, da se poravnaju i koordinišu regionalnoj stabilnosti. To partnerstvo je otvoreno ka Kosovu. Ako ne, okreću leđa saradnji sa NATO što je samo po sebi posledica", rekao je on odgovarajući na pitanja novinara u Beogradu. 

Govoreći o izazovima sa kojima se Beograd suočava i očekivanjima koje Zapad ima od vlasti u Srbiji, on je rekao da je "najveći izazov za Srbiju je da ubedi Srbi da se vrate u institucije".

"Ali, moramo obezbediti da Srbi koji će se vratiti i žele da učestvuju na izborima budu dobrodošli u njima", rekao je on. 

"ZSO će se desiti, samo je pitanje da li će sa ovom vladom ili budućom"

Kada je reč o Zajedinici srpskih opština, Eskobar je rekao da to nije dogovor između kosovskog premijera Aljbina Kurtija i Srbije, već Kosova i Srbije.

"ZSO će se desiti, samo je pitanje da li će sa ovom vladom ili budućom", podvukao je on.

Eskobar je rekao i da je ohridski sporazum sveobuhvatan sporazum između Srbije i Kosova, i da će umesto uslova stvoriti "mirnu situaciju između dve zemlje".

"Ono što treba da se postigne može brzo da se ostvari, uključujući ZSO. I dalje želimo da vidimo obe strane da se foksuraju na plan i formiranje ZSO. I dalje verujem da ćemo u toku ove kalendarske godine imati ispunjenu većinu stavki iz sporazuma", rekao je Eskobar.

Na pitanje da li postoji rok za ispunjenje tri uslova koje je dao i da li je on tokom letnjih meseci, Eskobar je rekao da "zasignurno ne želi da čeka do jula, ali da je izvan toga to je i dalje plan koji se razvija".

Na još jedno pitane o rokovima koji se tiču Prištine, Eskobar je naglasio da "krajnjih rokova nema", već da su u pitanju sledeći koraci. 

"Nisam dao rok. U Prištini su me pitali za sledeće korake i Lajčak i ja smo rekli da posle ove posete podnosimo izveštaje. Bela kuća će me u petak pitati za infomacije o procesu i moraću da kažem da li smo imali progres ili ne. Lajčak mora Borelju da prenese šta se dogodilo. To nije krajnji rok, već sledeći korak. U odnosu na izveštaj odlučićemo o sledećim koracima", rekao je on. 

 

Komentari (2)

Младен Поповић

07.06.2023 13:08

Eskobar predlaže da se kosovska policija povuče iz okoline tih zgrada, ali i da demonstranti NAPUSTE TU OBLAST. Kako Eskobar misli da Građani iz te ulice napuste kuće u kojima žive?

Zare

07.06.2023 15:13

Ko je ovaj lik? Izem ti zemlju(e) gde jedan trećerazredni službenik postavlja uslove! A dve " suverene države" same "odlučuju"! Komedija od mirovnog procesa i rešenja kosovskog pitanja. Smejurija! A narod pati !

Srbija