Politika

KFOR uklonio žicu oko sedišta opštine Leposavić, noć protekla mirno

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2023

-

08:33

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici KFOR-a su kasno noćas uklonili žicu oko zgrade opštine u Leposaviću.

Vojnici američkog KFOR-a, koji obezbeđuju prilaz sedištu opštine, noćas su u potpunosti uklonili žilet-žicu koju su postavili pre desetak dana, kada je albanski gradonačelnik Ljuljzim Peci nasilno ušao u zgradu, uz pomoć pripadnika kosovske policije i njenih specijalaca.

Ispred sedišta te najsevernije opštine na Kosovu i Metohiji ipak je ostala metalna ograda na koju su lokalni Srbi postavili srpske zastave.

Euronews Albania i Albanian post objavili su spisak eventualnih sankcija ako kosovski premijer Aljbin Kurti ne prihvati zahteve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije na severu.

Stopiranje finansijske podrške EU i SAD, obustavljanje procesa vizne liberalizacije i članstva u Savetu Evrope, isključenje iz pojedinih međunarodnih organizacija, smanjenje američkog vojnog prisustva na Kosovu, vraćanje severa Kosova pod ingerencije KFoR-a i UNMIK-a, neke su od potencijalnih sankcija.

Kako kaže reporterka Euronews Srbija sa Kosova i Metohija, Kurti i kosovska predsednica Vjosa Osmani kažu da nema nikakvih ultimatuma, i da su oni u koordinaciji sa svojim međunarodnim partnerima. Gotovo da i ne pominju da su dobili određene rokove i zadatke koje bi trebalo ispuniti, a sinoć je Kurti dao jedan intervju i zahvalio se pripadnicima kosovske polcicije za koju kaže da "odradila vrhunski posao, i dalje ga radi" na severu Kosova.

Bar javno, Kurti ne razmišlja o povlačenju jedinica kosovske policije niti iz zgrada opštine, niti sa drugih pozicija na severu Kosova. Osmani uglavnom ponavlja ono što Kurti kaže, a sinoć se prvi put oglasio i ambasador Velike Britanije, koji je rekao da se "Kosovo mora povući iz opštinskih zgrada".

Da li će Kurti morati da "popusti"?

Opozicija je dosta mirna i čini se da niko ne želi da preuzme vruć krompir, jedino je Ramuš Haradinaj pokrenuo akciju za smenu Kurtija, za šta mu je potrebno 40 potpisa, ali za sada kaže da ih još nema. Juče je na skupštini Kurti imao jedan odgovor kada je upitan za ZSO, i ponovio priču da "Može da bude samouprave za Srbe po ugledu na hrvatski model".

Takođe,glavni prištinski pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik Bisljimi je juče izneo sedam tačaka zbog kojih smatra da ne bi trebalo da bude formirana zajednica sa srpskom većinom.

Javnost je podeljena - dok jedan deo misli da će Kurti ipak morati da popusti i povuče specijalnu policiju bar iz opštinskih zgrada, drugi deo smatra da će ostati tvrdoglavo pri svojim principima. 

Politički analitičar Aljbinot Maljoku kaže za Euronews Srbija kako smatra da će se situacija promeniti, zbog toga što "Kurti do sada nije nikada završio jedan posao od početka do kraja, da ne posluša i međunarodni faktor na Kosovu". 

"Hoće li on saslušati, da, samo što u isto vreme mora da pazi na poštovanje ustava i zakona. Kada je u pitanju izborni proces, mogući su novi izbori za ove četiri opštine i u isto vreme da se obavezno povuče specijalna policija sa severa Kosova. Oni to moraju, zbog toga što u normalnim uslovima i normalnim sredinama na Kosovu nema specijalne policije", kaže Maljoku. 

"Oni se angažuju za posebne situaicije i ja sam siguran i optimista, da će i Vlada Kosova da bude racionalna i da neće pratiti samo neko, da tako kažem, pravedno rešenje, koje vidi kada je u pitanju ovaj odnos na severu Kosova", ističe je Maljoku.

Noć protekla mirno na celoj teritoriji KiM

Noć je protekla mirno na celoj teritoriji KiM, na severu se građani mirno okupljaju i protestuju kod zgrada opštine. Zgrade obezbeđuju pripadnici KFOR, a iako je u Leposaviću uklonjena žilet-žica, u zgradama su i dalje pripadnici kosovske specijalne i redovne policije, i još nema naznaka da bi moglo doći do njihovog povlačenja.

Do protesta na severu pokrajine došlo je nakon što je kosovska policija u petak 26. maja nasilno uvela u zgrade opština albanske gradonačelnike izabrane na izborima koje su Srbi bojkotovali.

U ponedeljak 29. maja je, tokom protesta u Zvečanu, došlo do sukoba između specijalaca kosovske policije i pripadnika KFOR-a sa građanima Srbima. Tom prilikom povređeno više od 50 Srba i preko 20 pripadnika međunarodne mirovne misije.

Srbi koji su proteklih dana mirno protestovali u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, zahtevaju da specijalne jedinice tzv. kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Komentari (0)

Srbija