Politika

Brnabić: Kurti izaziva novu eskalaciju kako bi izbegao obaveze iz sporazuma

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

18:29

Brnabić: Kurti izaziva novu eskalaciju kako bi izbegao obaveze iz sporazuma
Instagram/anabrnabic - Copyright Instagram/anabrnabic

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, komentarišući najnovija dešavanja na severu KiM, da je reč o novoj provokaciji kako bi premijer Kosova Aljbin Kurti izazvao novu eskalaciju i nov talas nasilja i tako izbegao obaveze iz Briselskog i Ohridskog sporazuma, koje uključuju formiranje Zajednice srpskih opština.

Brnabić je u izjavi za medije u Londonu apelovala na međunarodne partnere da pomognu Beogradu da sačuva mir i satbilnost i nastave da insistiraju na implementaciji svih sporazuma.

Apel Srbima s KiM

Ona je rekla da je sa specijalnim izaslanikom Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom razgovarala juče o tome kako da se unapredi situacija u regionu Zapadnog Balkana, a da su se dotakli i teme Kosova i Metohije.

"Razgovarali smo i kako možemo da napravimo bolju saradnju u tom smislu i bližu komunikaciju između Velike Britanije i Srbije, a posebno smo se dotekli teme KiM", rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je sa Pičom razgovarala i o tome da "ne samo da Kurti nije implementirao Briselski sporazum", već je, kako je navela, on aktivno radio, "vukao poteze direktno suprotne onome sto stoji u Briselskom sporazumu".

"Razgovarali smo kako da napravimo saradnju između Srbiju i Britanije, a posebno smo se dotakli teme Kosova i Metohije", istakla je premijerka Srbije.

Predsednica Vlade Srbije podsetila je da je Stujart Pič bio u Prištini neposredno nakon incindenata na severu KiM i javno rekao da "nasilni upad u zgrade srpskiih opština nije nešto što je iskomunicirano sa Velikom Britanjom, da je to bila greška i da hitno mora da dođe do deeskalacije".

Ona je govoreći o današnjoj najnovijoj provokaciji dodala kako smatara da Aljbin Kurti sve čini da bi izazvao novu eskalaciju.

"Mislim da on daje sve od sebe kako bi napravio novu nestabilnost i igra na tu kartu da bi se izvukao iz obaveza, koje sada, čini mi se, kristalno je jasno da će morati da ispuni i da je to poruka svih pa i njihovih najvećiih, najboljih i najbližih partnera", istakla je Brnabić.

One je ponovila molbu i apel, koje stalno ponavlja i predsednik Aleksandar Vučić, a to je - samo mir i strpljenje.

"Mi moramo da pokažemo u pravom svetlu kakva je vrsta i priroda režima Aljbina Kutija, da je to nasilan režim koga baš briga za vladavinu prava i za osnovne demokratske principe i postulate, koji smatra da Srbi na KiM, ali i drugi nealbanci, nemaju niakakva pa čak ni osnovna prava i to je pokazao 2022. godine kada im je ukinuo pravo da glasaju na izborima i refernedumu koje je raspisao Beograd", istakla je premijerka.

Istakla je da ne samo da Kurti nije implemenitrao Briselski sporazum, nego je aktivno radio i vukao direktno suprotne poteze.

"Nadam se i apelujem na sve naše međunarodne parntere da nam pomognu da sačuvamo mir i stabilost i da nastave da insistiraju na implementranju svih sporazuma, što pre svega znači na formiranju ZSO", rekla je ona.

Uputila je i veliku molbu Srbima na KiM da izdrže.

"Bore se zaista neverovatno, hrabro i dostojanstveno i ne mogu da zamislim koliko je teško kada vas svaki dan neko provocira na najgrubllji mogući način, ali uprkos tome već su svojim pametnim potezima ogoleli režim Kurija i sa još malo strpljenja verujem da ćemo svi zajedno uspeti da napravimo pritisak koji će Srbima na KiM omogućiti nešto bolji život, a Vlada Srbije, predsednik Vućić i njihova Srbija uvek će biti uz njih", naglasila je premijerka.

Brnabić je izjavila danas da je imala izuzetno dobre sastanke u Londonu sa britanskim ministrom za energetsku bezbednost i nultu emisiju gasova Grantom Šapsom i britanskim šefom diplomatije Džejmsom Kleverlijem, navodeći da je sa njima razgovarala o svim oblastima buduće saradnje.

Istakla je da je sa Kleverlijem potpisala Memorandum o razumevanju u oblasti energetike, te da je Velika Britanija iskazala želju da učestvuje u novoj energetskoj politici Srbije koja uključuje i postepenu zelenu tranziciju.

Kako je rekla, britanska administracija je zainteresovana za sve, od velikih hiroelektrana preko manjih izvora energije, do skladišta za energiju i energetske efikasnosti. 

Srbiji je, navela je, veoma važno da sa Velikom Britanijom, kao s jednim od najvećih prijatelja Kosova, ima što bolje odnose.

Uskoro i Srpski kulturni centar u Londonu

"Važno nam je da imamo što bolju komunikaciju sa Velikom Britanijom da možemo svaki put da ih pozovemo i da imamo prostor da im objasnimo kako se Srbi na KiM tamo osećaju i to je svakako u našem najboljem interesu", navela je ona.

Naglasila da je i da se to postiže time što u ostalim oblastima imate mnogo bližu i bolju saradnju, kao što su na primer energetika, biotehnologija, univerzitetska saradnja, oblast veštačke inteligencije, saradnja u odbrani, vojna saradnja, pa i kulturna saradnja.

"Mi ćemo u Londonu uskoro otvoriti Srpski kulturni centar, ondosno kreativnu ambasadu Republike Srbije", napomeula ja Brnabić.

Istakla je da se starteški mnogo investira u odnos između Velike Britanije i Srbije.

"Namera nam je da imamo bolju komunikaciju kako bi kod onih koji su najveći proponenti nezavisnosti Kosova, mogli da imamo odnos kredibiliteta i poverenja da razumeju u kakvoj se situacijii nalaze Srbi na KiM", rekla je premijerka,

Napomenula je da je to jedan o glavnih ciljeva njene posete Britaniji.

"Zato, ako mi to ne uspemo, oni će čuti samo ono što Priština priča i zato mi ne smemo to da dozvolimo, zbog Srba i drugih nelabanaca, ali i zbog centralne Srbije i bezbednosti čitavog regiona", naglasila je.

Dodala je da je zato bitno uspostaviti što bolje odnose i raditi na tome u budućnosti, a da je ovo samo prvi korak.

"A već tokom narednih 10 dana obezbediću da formiramo savet za implementaciju trrgovinskog sporazuma, koji je potpisan pre nekog vremena, tako da moramo da radimo detaljno, naporno i disciplinovano na daljem građenju ovih odnosa", naglasila je Brnabić.
 

Komentari (0)

Srbija