Politika

Optužbe Orlića i opozicionih poslanika: Kako se pojavio manjak kvoruma na sednici za glasanje o nepoverenju Gašiću

Komentari

Autor: Tanjug, Euronews Srbija

14/06/2023

-

10:59

Optužbe Orlića i opozicionih poslanika: Kako se pojavio manjak kvoruma na sednici za glasanje o nepoverenju Gašiću
Optužbe Orlića i opozicionih poslanika: Kako se pojavio manjak kvoruma na sednici za glasanje o nepoverenju Gašiću - Copyright Fonet/Ana Paunković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je današnju sednicu koja je trebalo da počne u 10 časova odložio prvobitno za sat vremena, a potom za sutra, jer u parlamentu nije bilo kvoruma za rad. Na sednici je prvo bilo bilo prisutno 74 poslanika, a posle sat vremena 78. Za kvorum je potrebno najmanje 84 narodna poslanika. 

Na dnevnom redu sednice je bio predlog za glasanje o nepoverenju članu Vlade, ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću, a sednici je trebalo da prisustvuje i premijerka Ana Brnabić.

Prilikom utvrđivanja kvoruma u skupštini je došlo do polemike polslanika opozicije i Vladimira Orlića. Orlić je pre nego što je prvi put saopštio da odlaže sednicu, zameniku šefa poslaničke grupe "Moramo-Zajedno" Aleksandru Jovanoviću Ćuti rekao da se postara da mu se poslanici pojave na sednici koju su tražili.

S druge strane, poslanik Ujedinjenih Janko Veselinović je na Tviteru napisao da poslanici SNS-a i SPS-a ne žele da daju kvorum za tačku dnevnog reda za smenu Bratislava Gašića.

"Iz evropske opozicije nisu prisutni samo ljudi koji su bolesni. Jedna koleginica upisuje dete u školu", naveo je Veselinović.

Nakon sat vremena, Orlić je ponovo konstatovao da nema kvoruma i rekao je: "Ako hoćete ovo da radite na ozbiljan način, treba da dođete na sednicu koju ste tražili i zbog tačke koju ste potpisali". 

"Ako vas je potpisalo više od 60 da hoćete raspravu o ovoj tački dnevnog reda, kakvog smisla ima da vas bude koliko - manje od 40. I većina vam dala više od 30 poslanika za kvorum i nije dovoljno", rekao je. 

Naveo je da je utvrdio da ne postoje uslovi za početak rada i sednicu je odožio za naredni dan u 10 časova. 

Fonet/Ana Paunković

 

Poslanici opozicije su negodovali. Đorđe Stanković iz Narodne stranke je rekao da se predstavnici vlasti nisu pojavili na sednici, ali da su se prijavili za nadoknadu za troškove puta.

"SNS opstruiše rad parlamenta! Kukavice iz SNS-a ali i koalicioni partneri, se ne pojavljuju u sali", napisao je on na Tviteru.

Pokret slobodnih građana je naveo da SNS beži od rasprave o odgovornosti zbog narušene  bezbednosne situacije u Srbiji. "Mogu da obaraju kvorum u skupštini, ali ne mogu da obore kvorum na ulicama", naedeno je. 

Sednicu na kojoj je trebalo da se raspravlja o izglasavanju nepoverenja Gašiću tražila je opozicija, a ovlašćeni predlagač je šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić.

Završena rasprava o formiranju anketnog odbora

Inače, poslanici Skupštine Srbije su juče završili raspravu o predlogu za formiranje anketnog odbora posle višednevnog pretresa. Ovlašćeni predlagač za formiranje anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih tragedija, šef poslaničke grupe Zeleno levi klub Radomir Lazović zahvalio je svima na učešću u raspravi.

Lazović je rekao da anketni odbor treba da utvrdi bezbednosne okolnosti koje su dovele do tragedija, doprinos medija u tome, ulogu obrazovnog sistema, kao i delovanje nadležnih institucija pre i posle tragedija.

On je još jednom ponovio zahteve sa protesta “Srbija protiv nasilja”, među kojima je ukidanje nacionalnih frekvencija TV Pink i TV Hepi, smena članova REM-a, smena rukovodstva RTS-a i drugo.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić rekao je da postoji podrška za formiranje anketnog odbora, ali je rekao i da je poslanički klub "Ujedinjeni" prilikom prijave za diskusiju naveo da će govoriti protiv tog predloga, a istovremeno su izrazili želju da budu na čelu tog odbora.

Komentari (0)

Srbija