Politika

Dačić: Odnosi Srbije i Angole dobri, zahvalnost na principijelnom stavu o Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

14:06

Dačić: Odnosi Srbije i Angole dobri, zahvalnost na principijelnom stavu o Kosovu
Dačić: Odnosi Srbije i Angole dobri, zahvalnost na principijelnom stavu o Kosovu - Copyright TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

veličina teksta

Aa Aa

Bilateralni odnosi Srbije i Angole su izuzetno dobri i zasnovani su na međusobnom poštovanju i uvažavanju i postoji spremnost da se oni dalje razvijaju razmenom poseta na visokom i najvišem nivou, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Šef srpske diplomatije Dačić još jednom je izrazio zahvalnost na principijelnom stavu Republike Angole da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čime je potvrdila privrženost osnovnim principima međunarodnog prava.

Dačić je to rekao na sastanku sa delegacijom Ministarstva spoljnih poslova Angole, na čelu sa državnim sekretarom za međunarodnu saradnju u MSP Angole Domingosom Lopesom, koja u Beogradu boravi povodom prvih bilateralnih političkih konsultacija između dva ministarstva. 

Ministar je uručio državnom sekretaru Lopesu Protokol između Vlade Srbije i Vlade Angole o sukcesiji bilateralnih sporazuma zaključenih između SFRJ i NR Angole (pet sporazuma), te istakao da višedecenijska saradnja ovako dobija još jednu potvrdu i zamajac.

Državni sekretar MSP Angole Lopes je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da poseti Beograd, rodno mesto Pokreta nesvrstanih zemalja. 

Zahvalio je Dačiću na toplom prijemu i naglasio da Angolu i Srbiju povezuje tradicionalno prijateljstvo, utemeljeno na principima zajedništva, uzajamnog razumevanja i podrške, ali i saradnje i solidarnosti. 

Obostrano je iskazana zainteresovanost za dodatno jačanje ekonomske saradnje, kao i saradnje u specifičnim oblastima kao što su poljoprivreda, zdravstvo, odbrana, informacione tehnologije i obrazovanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija