Politika

Komisija za nestala lica: Predati posmrtni ostaci pripadnika bivše JNA Institutu BiH

Komentari

Autor: Tanjug

16/06/2023

-

14:54

Komisija za nestala lica: Predati posmrtni ostaci pripadnika bivše JNA Institutu BiH
Komisija za nestala lica - Copyright Komisija za nestala lica

veličina teksta

Aa Aa

Komisija za nestala lica Srbije saopštila je danas da je Institutu za nestale osobe Bosne i Hercegovine predala posmrtne ostatke pripadnika bivše JNA stradalog 2. maja 1992. godine  prilikom povlačenja kolone vozila JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.  

Posmrtni ostaci su predati na graničnom prelazu Sremska Rača – Bosanska Rača, navodi se u saopštenju.

"Posmrtni ostaci ovog lica su nakon prijema 13. maja 1992. godine i izvršene obdukcije na VMA u Beogradu sahranjeni na groblju Lešće u Beogradu kao NN lice. Nakon ekshumacija na ovom groblju, radi uzimanja referentnih uzoraka za DNK analizu 2004. godine, posmrtni ostaci su preliminarno identifikovani na osnovu DNK izveštaja Međunarodne komisije za nestala lica", navodi se u saopštenju.

Komisija dodaje da će se konačna identifikacija ovog lica obaviti u organizaciji Instituta za nestale osobe i saradnji sa nadležnim organima BiH u prisustvu članova porodice, a nakon toga posmrtni ostaci će biti predati porodici radi sahrane.

"Ovo je još jedan utvrđen identitet žrtve proteklog rata na prostoru bivše SFRJ nakon više od 30 godina, što je od posebnog značaja za porodice nestalih lica, koje godinama pokušavaju da pronađu i dostojno sahrane posmrtne ostatke svojih najbližih", podsećaju u saopštenju.
 

Komentari (0)

Srbija