Politika

Skupština grada Beograda usvojila odluku o rebalansu budžeta

Komentari

Autor: Tanjug

20/06/2023

-

10:45

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su danas odluku o rebalansu budžeta koji je u odnosu na budžet usvojen u decembru prošle godine veći za 2,4 odsto.

Rebalans je, prema rečima predsednika Skupštine grada Beograda Nikole Nikodijevića, usvojen većinom glasova, dok je 13 odbornika bilo protiv, a udržanih nije bilo.

Odbornici su usvojili prvih šest tačaka od 41 tačke dnevnog reda, između ostalog i završni račun za 2022. godinu.

Pored ostalog, odbornici razmatraju i Predlog odluke o pravu na naknadu troškova boravka dece u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač drugo pravno ili fizičko lice na teritoriji grada Beograda.

Predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević rekao je da će gradski budžet rebalansom biti uvećan za 2,4 odsto u odnosu na budžet koji je usvojen u decembru prošle godine.

On je ranije za Tanjug rekao da će od 1. septembra biti besplatni vrtići za svu decu u Beogradu i besplatni udžbenici za učenike osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada Beograda.

Pred odbornicima su i predlozi više odluka koje se odnose na javni gradski prevoz, a Nikodijević je rekao da će postupno, do septembra 2025. biti izbacivani iz upotrebe autobusi stariji od 10 godina.

Takođe, kako je dodao, tom odlukom se definiše da u letnjem periodu počev od 1. jula zaključno sa 31. avgustom, svi autobusi kojima se obavlja linijski prevoz moraju imati ugrađen sistem za rashlađivanje (klima uređaj).

Odbornici razmatraju program poslovanja Javnih preduzeća, zatim informacije o potrebi zaduživanja JKP-a "Beogradski vodovod i kanalizacija" uzimanjem kredita kod EBRD radi realizacije investicija vezanih za rekonstrukciju pogona za preradu vode „Jezero” i izgradnju tri nova objekta za preradu otpadne i tehnološke vode iz proizvodnih pogona „Makiš” i preradu mulja.

Odbornici, pored ostalog, razmatraju i predloge izmena planova detaljne regulacije kao i Predlog odluke o podizanju spomenika Tomi Zdravkoviću.

"Od septembra za predškolce beplatno engleski jezik"

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić najavio je da će od septembra za sve predškolce biti obezbeđen besplatno engleski jezik. Šapić je na konferenciji za novinare uoči početka sednice Skupštine grada rekao i da će od septembra biti uvedeni prečišćivači vazduha u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Istakao je da će za te namene sredstva biti obezbeđena rebalansom budžeta koji je pred odbornicima.

Šapić je rekao i da će verovatno biti urađen još jedan rebalans u septembru, podsetivši da je to najavio još ranije, kada je izglasan budžet, te da se tako ponašaju sve uspešne kompanije koje rade preseke nekoliko puta u toku godine.

"Danas prebacujemo sa nekih pozicija novac, neke druge otvaramo i to ćemo isto uraditi u septembru. Ako bude potrebe do kraja godine ćemo uraditi još jedan rebalans. Cilj je kada se podvuče godina da realizacija bude što bolja", istakao je Šapić.

Šapić očekuje da će u toku leta biti završena nabavka za bezbednosne stanice, u kojima će, kaže, boraviti pre svega komunalna milicija, a s obzirom na to da će to biti ozbiljni infrastrukturni objekti biće ponuđeni i beogradskoj policiji, da imaju svoje predstavnike u njima.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, očekuje, ukoliko se sve završi po planu, da će na proleće sledeće godine u čitavom gradu postojati te stanice.

“Nismo odustali ni od jedne stvari koju smo najavili u junu, da li smo imali probleme jesmo, ali nećemo odustati”, poručio je Šapić.

On je istakao da se u prethodnom periodu ponašao izuzetno odgovorno, navodeći da je počeo da uvodi red i u neke službe, ali i u javne radove.

“Najavili smo neke velike projekte, očekujemo da ćemo u toku godine potpisati ugovor vezano za tunel sa Vladom Srbije“, rekao je Šapić i dodao da je gradska vlast krenula da radi na stotine ulica. Podsetio je da više nema lista čekanja za personalne asistente, da je doneta odluka o besplatnim vrtićima, udžbenicima, besplatan prevoz za srednjoškolce… “Što se tiče sistema javnog prevoza, očekujem da do kraja leta čitav sistem bude zaokružen, a onda ću da izađem pred vas i da vam pokažem šta smo uspeli da uradimo od aprila do kraja avgusta da vidite šta je urađeo za par meseci, a šta u prethodnih 12 godina”, naveo je Šapić.

Kaže da do kraja meseca očekuje da će se implementirati GPS i da će zaživeti već početkom jula, te najavio i da prodajna mesta za karte budu na 300 novih kioska. “Sada već mogu da tvrdim da ćemo krajem leta imati potpuno jednostavniji i precizniji i dostupniji javni prevoz”, rekao je Šapić.

Gradonačelnik ističe da će na jesen u značajnoj meri moći da se konkretno vide stvari koje su urađene u prethodnih godinu i po dana. Šapić je na danasnji dan, pre godinu dana izabran za gradonačelnika Beograda.

Komentari (0)

Srbija