Politika

KRIZNA RUNDA U BRISELU Borelj: Novi izbori na severu Kosova što je pre moguće, nedopustiva proizvoljna hapšenja

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2023

-

15:12

KRIZNA RUNDA U BRISELU Borelj: Novi izbori na severu Kosova što je pre moguće, nedopustiva proizvoljna hapšenja
KRIZNA RUNDA U BRISELU Borelj: Novi izbori na severu Kosova što je pre moguće, nedopustiva proizvoljna hapšenja - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Nakon nedavnih dešavanja na severu Kosova visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj danas je u Brisel pozvao kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Navedeno je da će se razgovori fokusirati na pronalaženje načina za deeskalaciju trenutnih tenzija. Aleksandar Vučić je uoči puta u Brisel rekao da će razgovarati sa Boreljom, ali da sa kosovskim premijerom nema o čemu da razgovara.

Ključni događaji

  • Žozep Borelj pozvao Aleksandra Vučića i Aljbina Kurtija u Brisel na "hitne sastanke"
  • Prvo su se Borelj i Lajčak sastali s Kurtijem, zatim sa Vučićem, a potom i ponovo sa Kurtijem
  • Borelj je nakon sastanka rekao da je potrebno da se što pre organizuju novi izbori na severu Kosova, uz puno učešće Srba
  • Vučić je nakon sastanka rekao da je predstavnike EU upozorio na Kurtijev teror i da će se razgovori nastaviti
  • Vučič uoči sastanka rekao da će razgovarati sa Boreljom, ali da s Kurtijem nema o čemu da razgovara
  • 18.15 Evropska služba za spoljne poslove: Fokus razgovora na deeskalaciji

21.42 Kurti: Policijske operacije na Severu reakcije na nasilne ekstremiste"

Kosovski premijer Aljbin Kurti je u obraćanju medijima nakon drugog sastanka sa šefom diplomatije EU Žozepom Boreljom saopštio da su "policijske operacije na severnom delu Kosova reakcije na razne nasilne ekstremiste".

"To nisu akcije policije nego reakcije zbog toga što kriminalne grupe, nasilni ekstremisti su napali KFOR, našu policiju, i novinare. Zato najpre treba da se rešimo ovih kriminalnih elemenata u tom delu naše države, a potom smo obećali da će biti manje prisustva naše policije u ovim zgradama", rekao je Kurti.

Ističe da je potrebno organizovati nove izbore u četiri opštine na Severu zbog toga što je izlazak bio nizak, te "Priština razume da legitimitet nepotpun".

"Ali, s druge strane, moramo da nađemo pravno legalno rešenje. Ne možemo da nađemo rešenje koje neće biti u skladu sa zakonom, jer bi to bio dodatni problem. Ja sam predlagao što je Osmani izjavila pre još dve nedelje, moguća je peticija građana koja će zahtevati da se prekine mandat gradonačelnika tih opština. Znači demokratsko legalno rešenje za bilo kakve probleme. Spreman sam da pomognem u tome, ali ne možemo diktatom prema gradonačelnicima i ekstra zakonskim rešenjima jer bi to bili samo dodatni problemi"

20.30 Borelj o hapšenjima: Neprihvatljivo protivpravno hapšenje i maltretiranje zatvorenika

Borelj je rekao i da nakon četvoročasovnih sastanaka misli da dva lidera razumeju ozbiljnost situacije.

"Da bismo nastavili napred stavio sam na sto konkretnu ponudu baziranu na pomenutim uslovima EU.   U tom kontekstu dogovorili smo se o potrebi o novim izborima i razgovarali u detaljima o modalitetima i koracima kako da do toga dođemo. Još nismo tu, ali znamo kako da nastavimo šta su različite alternative i prcedure", rekao je on.  

Takođe, razgovarali smo i o hapšenjima, dodao je. 

"Naglasio smo da je arbitrarno ili protivpravno hapšenje i maltretiranje zatvorenika neprihvatljivo. Naša misija Euleks će na Kosovu odigrati snažniju ulogu u praćenju ovog konteksta. Takođe, naglasio sam predsedniku Vučiću da tri kosovska policaca koji su zadržani u Srbiju moraju da budu pušteni odmah i bezuslovno", rekao je on. 

Naveo je i da su identifikovali moguće korake napred, ali da obe strane moraju da ispune na onome na pšta su se obavezale.

"Posebno su Kosovu predstavljeni navodi u vezi sa tretmanom zatvorenika i razlozima za neka hapšenja i tražio sam temeljnu istragu i procenu ove situacije i da se potom preduzmu odgovarajuće mere", rekao je on.  

Borelj i Lajčak će, kako je naglasio biti u bliskom kontaktu sa obe strane u narednim danima, a ministre spoljnih poslova će u ponedeljak izvestiti o tome "na čemu smo i gde treba da nastavimo".  

20.07 Borelj: Novi izbori što je pre moguće sa punim učešćem Srba

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je večeras da su stranama u Briselu predstavljena njihova jasna očekivanja - Kosovu da odmah suspenduje policijske operacije u okolini zgrada opština na severu Kosova i da četiri gradonačlenika privremeno obavljaju svoje dužnosti van tih zgrada, a za Srbija da obezbedi da se demonstranti povuku iz zgrada opštine zajedno sa povlačenjem kosovke policije. 

"Za obe strane zahtev je da se raspišu prevremni izbori u sve četiri opštine sa učešćem kosovskih Srba. Tu je kor problema, pa i rešenja. Novi izbori što je pre mogUće sa punim učešćem i posle kad se situacija normalizuje da se nastavi sa radom na normlizaciji kroz dijalog kojim posreduje EU", rekao je Borelj. 

On je rekao da je situacija sada neprihvtljiva i da tako ne može da se nastavi.

Naglasio je da je pre nekoliko meseci postignut značajan sporazuma i da je delovalo je "da smo na dobrom putu i da napradujemo ka normalizaciji odnosa".

"Moramo da se vratimo implementaciji ovih sporazuma, a to uključuje i da se bez ikakvih daljih odlaganja i preduslova startuje sa pregovorima o formiranju Asocijacije (Zajednice) srpskih opština. Mislim da smo bili jasni da ne može biti abolicije za one koji su sprovodili nasilje, ali ovo pitanje mora biti prepušteno pravosudnim organima da bude sprovedeno  na profesionalan i nepristrasan način", rekao je Borelj. 

Borelj je rekao i da se današnji sastanak fokusirao na to kako da se umiri situacija na terenu u veoma konkrentim koracima i kako da se organizuju novi izborti i vrati dijalogu i ispunjenju dogovora koji su postignuti i posebno dogovora o putu implementacije nedoavno postignutog.  

19.14 Pogledajte izveštaj reporterke Euronews Srbije iz Brisela

Euronews

19.05 Šta je Vučić rekao nakon sastanka sa predstavnicima EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, nakon sastanka sa evropskim posrednicima povodom deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji da će razgovori biti nastavljeni na dnevnom nivou jer smatramo da su mir i stabilnost od ključnog značaja, ali da su upozorili evropske posrednike da su Srbi u teškoj poziciji zbog terora kosovskog premijera Aljbina Kurtija. 

Upitan da li su evropski posrednici insistirali na trilaterlanom susretu na kome bi se našao zajedno sa Kurtijem na stolu, Vučić je rekao da je uvek došao na svaki razgovor i da smatra da je dijalog blagorodan i lekovit i da je važno da se razgovara da svaki problem prevazilazimo tako. 

"Ali, u ovom trenutku, ne vidim nijedan razlog za razgovor sa čovekom koji svaki dan proizvodi provokacije jer to je njegova fanatična ideologija, i mislim da bi (razgovor utroje) doneo štetu i zato smatram da je to besmisleno", rekao je Vučić. Detaljije o Vučićevom obraćanju u Briselu pročitajte u posebnoj vesti. 

18.16 Sastanak sa Vučićem završen, evropski posrednici nastavljaju razgovore sa Kurtijem

Reporterka Euronews Srbija iz Brisela javlja da je sastanak predsednika Srbija Aleksandra Vučića sa evropskim posrednicima završen i da se očekuje da se Vučić obrati medijima. Očekuje se i skoro obraćanje šefa diplomatije EU Žozepa Borelja. Prema poslednjim informacijama, evropski posrednici bi trebalo da imaju još jedan sastanak sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. 

17.23 Pogledajte izveštaj reporterke Euronews Srbija iz Brisela

Euronews

16.46 Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom

Nakon sastanka koji je imao s Kurtijem, Žozep Borelj i Miroslav Lajčak su započeli razgovor sa Aleksandrom Vučićem. Ne zna se koliko bi sastanak mogao da traje, ni šta bi mogli da budu naredni koraci u toku dana. U saopštenju iz EEAS je navedeno jedino da je predviđeno Boreljevo obraćanje na kraju. 

16.44 Sastanak Borelja i Kurtija završen

Razgovor koji je Borelj imao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem je završen i očekuje se sastanak sa Vučićem. Predsednik Srbije je ušao u zgradu Evropske spoljnopolitičke službe, javila je dopisnica Euronews Srbija. 

16.18 Borelj: Cilj je da nađemo rešenja za momentalnu deeskalaciju

Nakon što je počeo sastanak sa Kurtijem, Žozep Boelj se oglasio na Tviteru. On je naveo da "situacija na severu Kosova nastavlja da bude veoma napeta". 

"Danas je cilj da nađemo rešenja za momentalnu deeskalaciju i za put napred", napisao je Borelj uz fotografiju sa Kurtijem. 

15.46 Stoltenberg: Važno da se tenzije smanje, to je odgovornost obe strane

Generalni sekrerat NATO Jens Stoltenberg je rekao da je važno da se tenzije na Kosovu smanje i da je to zadatak i odgovornost obe strane. Na novinarsko pitanje o današanjim sastancima u Briselu, a tokom konferencije sa predsednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, Stoltenberg je rekao da NATO i EU rade zajedno na pronalaženju puta da se smanje tenzije i da se pronađe mirno rešenje. 

Poručio je da NATO ostaje lojalan mandatu koji ima od strane UN, i da je povećao prisustvo trupa KFOR-a kao odraz povećanih tenzija u poslednjim nedeljama. 

"Ono što NATO radi na Kosovu je nepristrasno, zasnovano na mandatu UN, i mi smo prisutni tamo da bismo osigurali slobodu kretanja svim zajednicama. Takođe, i da pomognemo diplomatske napore EU. Zbog toga pozivamo obe strane da se angažuju u dobroj veri u dijalogu i da se uzdrže od jednostranih akcija koje mogud a vode daljoj eskalaciji", rekao je Jens Stoltenberg. 

15.38 Vučić stigao u Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je sleteo na aerodrom u Briselu, javlja dopisnica Euronews Srbija. 

15.09 Počeo sastanak Borelja i Lajčaka s Kurtijem

U Briselu je počeo sastanak Visokog predsatvnika EU Žozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU Miroslava Lajčka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, javlja dopisnica euronews Srbija. Nakon toga bi Borelj i Lajćak trebalo da se sastanu sa Aleksandrom Vučićem. 

Tanjug /AP/Virginia Mayo

 

13.55 Fokus razgovora na pronalaženju načina za deeskalaciju

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, biće danas domaćin serije sastanaka za upravljanje krizama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove. 

Razgovori će se, kako se dodaje, fokusirati na pronalaženje načina za deeskalaciju trenutnih tenzija kako bi se strane vratile na implementaciju sporazuma o dijalogu, posebno Sporazuma o putu normalizacije. Najavljeno je da će visoki predstavnik na kraju sastanaka u zgradi EEAS dati izjavu medijima. 

13.45 Odalović: Za nastavak dijaloga neophodno ispunjenje zahteva Srbije 

Predsednik Vladine komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas za Tanjug da je ispunjenje zahteva Srbije da se puste uhapšeni Srbi, da se povuku kosovski specijalci sa severa Kosova i Metohije i da se formira Zajednica sprskih opština neophodno i da je dobra osnova za vraćanje dijalogu Beograda i Prištine. 

"Ne znam čemu ovi sastanci više vode i koliko imaju smisla, jer očigledno da autoritet onih koji pozivaju predsednika Vučića i Aljbina Kurtija je takav, da ne možemo očekivati ništa. Opet će to biti još jedan, duboko verujem, promašen i prazan sastanak" zaključio je on. 

13.35 Vučić uoči puta u Brisel: Razgovaraću s Boreljom, ali sa Kurtijem nemam o čemu da razgovrama

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je jutros da će otići u Brisel gde će razgovarati sa visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbednost Žozepom Boreljom, ali da sa kosovskim premijerom nema o čemu da razgovara.

"Ne, neću razgovarati sa Kurtijem, sa njim razgovor nema nikakvog smisla. Drži pridike malo o filozofiji, malo o Enveru Hodži, malo o Marsku, to je sve. Sve ostalo se tiče progona Srba. Mi u Srbiji nemamo problem da razgovaramo sa bilo kim, otići ću u Brisel danas da razgovaram sa Boreljom koliko god hoće, nemam nameru da razgovaram sa Kurtijem.", rekao je Vučić, gostujući na RTS. Opširnije u posebnoj vesti.  

Printscreen/TV Pink

 

13.00 Šole se sastao sa Lajčakom

Prethodnih dana je specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak boravio u SAD, gde se između ostalog sastao i sa savetnikom za spoljnu politiku u američkom Stejt departmentu Derekom Šoleom. Njih dvojica su razgovarali o deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji i u centralnoj Srbiji. 

"Odličan sastanak sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom o zajedničkoj posvećenosti deeskalaciji situacije na Kosovu i u Srbiji", naveo je Šole na Tviteru. 

12.50 Borelj: Pozvao sam Vučića i Kurtija na hitan sastanak

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je da je pozvao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija na sastanak u Brisel na hitan sastanak kako bi se pronašlo rešenje i izlaz iz sadašnje krize. 

Borelj je na Tviteru poručio da je svima potrebna hitna deeskalacija, kao i novi izbori na severu. 

"Potrebna nam je hitna deeskalacija i novi izbori na severu uz učešće kosovskih Srba. Ovo je najvažnije za region i EU", naveo je Borelj. 

Komentari (0)

Srbija