Politika

Siniša Mali umesto Baste: Ministar finansija preuzima ovlašćenja ministra privrede do izbora novog

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

12:22

Siniša Mali umesto Baste: Ministar finansija preuzima ovlašćenja ministra privrede do izbora novog
Siniša Mali umesto Baste: Ministar finansija preuzima ovlašćenja ministra privrede do izbora novog - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar finansija Siniša Mali preuzeće ovlašćenja ministra privrede do izbora novog ministra, objavljeno je u Službenom glasniku.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić saopštila je juče članovima Vlade da je, na predlog koalicionih partnera Socijalističke partije Srbije i Jedinstvene Srbije, Narodnoj skupštini upućen predlog za razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

Poslanici Skupštine Srbije glasali su juče da se po hitnom postupku uvrsti na dnevni red sednice Predlog razrešenja ministra privrede Radeta Baste, koji je podnela predsednica Vlade Ana Brnabić.

Podsetimo, lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma je pre dva dana dao Basti rok da podnese ostavku na sve funkcije na koje ga je predložila ta stranka, šro uključuje i funkciju ministra za privredu u Vladi Srbije. On je podsetio i da je na sednici Predsedništva Jedinstvene Srbije, održanoj 10. aprila u Jagodini, jednoglasno doneta odluka o smeni Baste sa mesta potpredsednika stranke.

"Razlog za smenu u stranci i zahtev za smenu u Vladi Srbije je sledeći: Izjave Radeta Baste da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji i da se svi ministri u Vladi Srbije trebaju pridružiti protestima u Beogradu su dijametralno suprotne programu Jedinstvene Srbije i državnoj i nacionalnoj politici koju sprovodi Vlada Srbije", naveo je Marković.

S druge strane Rade Basta je na svom Instagram profilu objavio da je registrovao pokret Evropski put (PEP) koji će uskoro prerasti u stranku i izaći će na izbore na svim nivoima. 

"Srbija zbog svog položaja i vrednosti koje baštini pripada zapadnom svetu. Zato je prirodno mesto Srbije članstvo u Evropskoj uniji. Pokret Evropski put zalaže se za ubrzanje pridruživanja Srbije EU i sprovođenje neophodnih reformi. Prioritet je očuvanje mira i stabilnosti, unapređivanje demokratije, poštovanje ljudskih i manjinskih prava i uvažavanje dostojanstva i jednakost", napisao je Basta.

Kako je sve počelo?

Različiti tonovi unutar vladajuće koalicije počeli su u martu kada je ministar Rade Basta rekao da Srbija "plaća veliku cenu zbog neuvođenja sankcija Rusiji i da to postaje neizdrživo".

"Ja kao ministar privrede da gledam koliki se pritisak vrši na predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a da mi ćutimo, to ne mogu da prihvatim. Zato sam za uvođenje sankcija Rusiji, stojim uz predsednika Vučića u odbrani državnih i nacionalnih interesa i imam apsolutno poverenje u njega. Zato od Vlade Srbije i svih ministara tražim da se izjasne po ovom pitanju", rekao je tada Basta.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ova izjava odjeknula je i u Moskvi odakle je stigla i jedna od prvih rekacija. Rekacije nisu izostale ni kod kuće. Od Bastinog stava ogradili su se i lider JS Dragan Marković Palma, kao i njihov koalicioni partner, predsednik SPS Ivica Dačić. Pokret socijalista, koji je takođe deo vladajuće većine, otišao je i korak dalje, pa je još tada zatražio Bastinu ostavku.
Konkretnije reakcije tada nije bilo, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić porčio je da "dok Ana Brnabić hoće da ga trpi, neka ga trpi".

"Rade Basta voli da se uvedu sankcije ne jer se on razume, nego zato što voli da ga neki vole. Al ne u narodu, nego ti za koje misli da su najmoćniji na svetu, ali nemam ništa protiv dok Ana Brnabić hoće da ga trpi, neka ga trpi", rekao je on i napomenuo da članovi stranke smeju da imaju različite stavove, ali da ministar mora da poštuje politiku Vlade Srbije.

Tri meseca kasnije Bastine izjave ponovo su dospele na naslovne strane. Dragan Marković naveo je nedavno da se ministar privrede ponaša kao da "igra za Zvezdu, a navija da pobedi Partizan".

"Te njegove izjave (da bi svi ministri morali da budu na ulici sa građanima), više ne mogu da se tolerišu. Sledeće nedelje Rade Basta mora da podnese ostavku na mesto ministra privrede u Vladi Srbije ili će biti smenjen", rekao je Marković. On je dodao da se čuo sa liderom SPS-a Ivicom Dačićem i da se on složio sa tim.

Ministar privrede Rade Basta objavio je na svom Instagram nalogu da neće dati ostavku, uz napomenu da uvek mogu da ga smene.

"Zar je ignorisanje stotina hiljada ljudi na ulicama svakog vikedna normalan proces i nacionalni interes", upitao je Basta i poručio da se mora razgovarati i rešavati situacija na odgovoran način.

Nekoliko dana kasnije, Basta je zvanično objavio da registrovao pokret Evropski put (PEP) koji će uskoro prerasti u stranku i izaći će na izbore na svim nivoima. 

Komentari (0)

Srbija