Politika

Plenković u Subotici, sa Brnabić prisustvuje otvaranju Hrvatskog doma

Komentari

Autor: Tanjug

23/06/2023

-

15:27

Plenković u Subotici, sa Brnabić prisustvuje otvaranju Hrvatskog doma
Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem u Gradskoj kući u Subotici.

Posle bilateralnog sastanka dvoje premijera usledio je sastanak predstavnika dve vlade kojem  je prisustvovao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević. 

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Plenković u Subotici boravi i povodom proslave praznika hrvatske zajednice u Srbiji - Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

On se u Subotici najpre sastao sa predstavnicima hrvatske zajednice, a sa predsednicom Vlade Srbije prisustvovao je otvaranju Hrvatskog doma.

Svečana akademija planirana je za 19 sati u Gradskoj kući, a tokom manifestacije biće nagrađeni najbolji učenici celovite nastave na hrvatskom jeziku, a svečanosti treba da prisustvuje i premijer Hrvatske.

Radovi na izgradnji "Hrvatskog doma - Matice" započeli su u junu 2021. godine, finansirani  od strane Vlade Hrvatske.  

Objekat ima ukupnu površinu 1100 kvadrata, izgrađen je na tri etaže. Kamen temeljac položen je krajem aprila 2021. godine.

Kako navode u HNV, reč je o kapitalnom projektu hrvatske zajednice u Republici Srbiji koji će pod isitm krovom okupiti Hrvatski nacionalni savet, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i izdavačku ustanovu "Hrvatska riječ", a "Matica" će takođe biti mesto realizacije aktivnosti kulturnog i društvenog života hrvatske zajednice.

Plenković: Prepoznali smo značaj saradnje srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas na otvaranju Hrvatskog doma - Matice u Subotici da je sa premijerkom Srbije Anom Brnabić razgovarao o unapređenju ekonomske razmene dve zemlje.

"Danas smo na oko 2,7 milijardi evra razmene između Hrvatske i Srbije, mi smatramo da ta razmena može i mora biti veća, s obzirom na veličinu naših zemalja i snagu naših ekonomija", rekao je Plenković.

On je dodao da je potrebno nastaviti i saradnju i pomoć u projektima u oblasti infrastrukture.

"To znači i da se investira u mostove koji postoje na Dunavu, da se unapredi prometna povezanost, da se železnička povezanost unapredi i da na taj način omogućimo bolji prolazak naših državljana", naveo je Plenković.

Kako kaže Plenković, jedna od tema razgovora bila je i stabilnost jugoistočne Evrope, stiuacija na KiM, kao i evropski put Srbije.

Hrvatski premijer se zahvalio predstavnicima srpske manjine u Hrvatskoj, kao i hrvatskoj manjini u Srbiji koji, prema njegovim rečima, međusobnom dinamikom odnosa, izvrsnim strukturiranim odnosom i memorandumom koji je potpisan, daju važan impuls daljnjem ubrzanju odnosa na političkom nivou dve države.

"Smatramo da se sada stvara atmosfera da neka konkretna pitanja, koja nas dugo godina opterećuju krenemo da rešavamo, a isto tako da unapredimo ova pitanja koja su relativno jednostavna, a mogu doprineti kvalitetnijem odnosu dve zemlje", rekao je Plenković.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Hrvatska vlada je donela niz straeških odluka za Hrvate u Srbiji, što se odnosi i na Hrvate u Crnoj Gori, Mađarskoj i Sloveniji, svuda gde su manjina, posebno u BiH gde su jedan od tri konstituivna naroda, kao i onih koji žive u dijaspori širom sveta, rekao je Plenković.

Dodao je da se ta sistemska podrška ustalila i jedan je od ključnih zadataka vlade da brine o Hrvatima izvan Hrvatske, posebno Hrvatima u Srbiji da bi negovali svoj identitet, da bi bili podržane njihove kulturne, prosvetne, umetničke i sportske aktivnosti i sve ono što rade sa ogromnim entuzijazmom i trudom.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Plenković je podsetio da je Vlada Hrvatske finansirala izgradnju ovog doma i posebno zahvalio predsednici Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji Jasni Vojnić i političkom lideru Hrvata u Srbiji, predsedniku DSHV Tomislavu Žigmanovu, koji je sada i ministar za manjinska prava u Vladi Srbije.

Imenovanje Žigmanova za ministra u Vladi Srbije, Plenković je ocenio važnim korakom i za bilateralne odnose dveju država s obzirom na to da je, podsetio je, Anja Šimpraga iz SDS S-a potpredsednica hrvatske vlade.

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Predsednica Vlade istakla je u razgovoru da su odnosi Srbije i Hrvatske izuzetno važni s obzirom na značaj dve zemlje u ovom delu Evrope.

"Srbija prepoznaje prostor i potrebu za unapređenjem sveukupnih odnosa sa Hrvatskom, uz uzajamno uvažavanje, razumevanje i uz sagledavanje zajedničkih potreba i interesa. Bitno je da smo započeli sa intenziviranjem dijaloga i poseta, što će dati doprinos stvaranju klime za razgovore, izgradnju poverenja i približavanje rešavanju otvorenih pitanja naše dve zemlje i svakako doprineti unapređenju položaja Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji", navela je Brnabić.

Osvrnuvši se na obraćanje predsednice srpske vlade Ane Brnabić, Plenković je kazao da se ona "dotakla kompleksnosti odnosa Srbije i Hrvatske, iz vremena agresije režima Slobodana Miloševića".

"Mi smo govorili o svim tim temama koje su otvorene - od pitanja nestalih, granica, procesuiranja ratnih zločina, ratnih šteta i sve što opterećuje naše odnose, ali i sva aktuelna pitanja privredne, trgovinske saradnje, kvaliteta unapređivanaja saobraćajne infrastrukture, te iskoraka na području stabilnosti naravno u kontekstu evropskih integracija, gde je HR zaokružila svoje učešće, ulaskom u Šengen i evrozonu, uz želju da i Srbija na isti način bude uspešna na tom putu", rekao je Plenković.

Prepoznali smo, kazao je, značaj saradnje srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske u Srbiji, koji je doneo dosta "svežeg ulja u motore koji postoje i dajete nam jedan primer da i saradnja na niovu država bude bolja nego do sada".

Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

 

Hrvatski premijer je rekao da je ponosan na manjinsku zajednicu Hrvata u Srbiji koji su sačuvali i neguju svoj identitet i kulturu, kao i da na taj način čuvaju "hrvatski plamen u srcu", uprkos tome što su njihovi preci davno došli na ove prostore, još u vreme turske vladavine.

Ocenio je da danas otvoreni Hrvatski dom - Matica nije mogao naći bolje mesto nego da bude u Subotici i izrazio uverenje da će upravo njegov projekti i konkretni život "doneti novi plamen i doprineti unapređenju Hrvata u Srbiji, kao i poboljšanju odnosa naših dveju država".

 

Komentari (0)

Srbija