Politika

Blinken razgovarao i sa Kurtijem: Dogovorili smo se da ostanemo u redovnom kontaktu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/06/2023

-

23:05

Blinken razgovarao i sa Kurtijem: Dogovorili smo se da ostanemo u redovnom kontaktu
Blinken razgovarao i sa Kurtijem: Dogovorili smo se da ostanemo u redovnom kontaktu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Premijer Kosova Aljbin Kurti saopštio je da je danas razgovarao telefonom sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom o situaciji na Kosovu i Metohiji.

"Razgovarali smo o situaciji na severu i značaju vladavine prava i punoj implementaciji Briselskog osnovnog sporazuma. Dogovorili smo se da ostanemo u redovnom kontaktu i dalje", napisao je Kurti na Tviteru.

On se takođe zahvalio američkom državnom sekretaru na kontinuiranoj i sveobuhvatnoj podršci SAD Kosovu. 

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio da je razgovarao telefonom sa Blinkenom. Blinken je insistirao na smirivanju situacije na severu Кosova i Metohije i u potpunosti podržao evropski plan za deeskalaciju.

Vučić je Blinkenu rekao da se Srbija ponaša ozbiljno i odgovorno, ali da specijalne snage kosovske policije "svakog dana potpuno arbitrarno hapse pripadnike srpskog naroda i zatražio puštanje svih uhapšenih Srba na slobodu".

Takođe, kako se navodi u saoštenju, Vučić je rekao da su ostavke i hitno povlačenje lažnih gradonačelnika iz zgrada u četiri opštine na severu Кosova i Metohije, kao i specijalnih snaga kosovske policije, od ključnog značaja za smirivanje tenzija.

Komentari (0)

Srbija