Politika

Nastavljena rasprava u Skupštini, Brnabić: Neistina da je osumnjičeni za pucnajvu u Ribnikaru vežbao u prostorijama BIA

Komentari

Autor: Tanjug

29/06/2023

-

15:47

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su rad postavljanjem poslaničkih pitanja vladi posle čega su prešli na raspravu o predlogu za glasanje o nepoverenju ministru unutrašnjih poslova Bratislavu Gašiću koji je podnela grupa opozicionih poslanika. Sednici i danas prisustvuje premijerka Ana Brnabić.

Sednica je počela najpre sa zakašnjenjem od dvadesetak minuta, nakon čega je predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić odredio pauzu od sat vremena, jer kako je obrazložio, deo opozicije na čiji predlog se održava sednica, nije prisutan u sali i nije dao kvorum za početak sednice.

Rasprava o smeni ministra unutrašnjih poslova, koju je predložila grupa opozicionih poslanika počela je 15. juna. Premijerka Ana Brnabić koja je tokom rasprave više puta ponovila da ne podržava smenu ministra policije niti smatra da je on odgovoran za tragedije u Osnosnoj školi "Vladislav Ribnikar" i selima Dubona i Malo Orašje.

Skupština je prethodno završila raspravu o izveštaju REM-a, kao i o Predlogu za formiranje anketnog odbora koji treba da utvrdi činjenice i okolnosti koje su dovele do masovnih ubistava u Srbiji.

Na dnevni red aktuelne sednice je po hitnom postupku, prošle nedelje, uvrštena i tačka koja se odnosi na razrešenje ministra privrede Radeta Baste.

"Apsolutna neistina da je dečak vežbao gađanje u streljani BIA"

Brnabić je rekla da je apsolutna neistina da je maloletnik, osumnijčen za ubistvo deset ljudi u OŠ "Vladislav Ribnikar" vežbao gađanje u prostorijama Bezbednosne informativne agencije i da predstavnici opozicije na taj način ozbiljno narušavaju kredibilitet i BIA, ali i države.

Kako je rekla, neverovatno joj je da se kaže da je otac dečaka koji je pucao bio blizak članovima SNS-a, pa da je zbog toga postojala mogućnost da vežba u prostorijama BIA. Ocenila je da SNS nije slučajno pomenuta.

"Javno postavite pitanje koje nema nikakve veze sa istinom kojim inkriminišu mene i pripadnike BIA i samim tim ozbiljnosti i kredibilitet naše države", rekla je Brnabić.

Tanjug/Peđa Vučković

 

Brnabić je odbacila i tvrdnje da je uhapšena pripadnica BIA Dušica Jovanović, kojoj se na teret stavlja da je zajedno sa mužem Danijelom Jovanović koji je radio u Upravi kriminalističke policije novac kavačkog klana dobijen od prodaje droge iz Zapadne Evrope donosila u Srbiju i Crnu Goru,  bila u njenoj nepostrednoj pratnji i da je sa tog mesta davala informacije crnogorskim klanovima.

Objasnila je da u njenoj pratnji zaista postoji žena koja se zove Dušica, ali da ona nema nikakve veze sa uhapšenom.

Ministar Gašić istakao je takođe da je opozicija iznela neistinu navodeći da je otac osumnjičenog za ubistvo u OŠ. Vladislav Ribnikar vodio u streljanu BIA. Dodao je da je to nemoguće jer BIA ima jednu streljanu i da su sigurnosne procedure jasne te da do takvog propusta nije moglo da dođe.

"Sve je jasno propisano. To stvarno rade profesionalci i sramota je da na ovaj način čitaju o sebi", istakao je Gašić u parlamentu.

On je rekao i da smatra da nije normalno da malo dete od 12 godina posećuje streljane, ali i da je Srbija zemlja koja u streljaštvu ima značajne rezultate i da postoji određena kategorija dece koja svakondevno vežba sa vazdušnim oružjem.

"Zakon o oružju je dugi niz godina na snazi. Kroz taj zakon proizilaze i obaveze svih streljana i kontrole koje se tamo vrše", rekao je Gašić.

Istakao je i da je opozicija iznela i neistinu da je uhapšena pripadnica BIA bila u nepostrednoj pratnji premijerke Srbije Ane Brnabić i da je sa tog mesta davala informacije crnogorskim klanovima.

Tanjug/Peđa Vučković

 

Gašić je tokom izlaganja ponovio rezultate rada Ministarstva unutrašnjih poslova od 2012. do 2023. godine i uporedio taj period sa periodom kada je taj resor vodila prethodna vlast konstatujući da je situacija sa smanjenjem stope kriminala u Srbiji mnogo bolja, a uspeh policije mnogo veći.

Dodao je i da je ukupna bezbednost učenika u školama povećana i da je na tim poslovima angažovan dovoljan broj pripadnika policije.

Premijerka Ana Brnabić rekla je da poslanici opozicije tokom današnje rasprave nijednu reč nisu izgovorili o tragedijama koje su se nedavno dogodile u našoj zemlji i onome što je predmet rasprave, kao ni o konkretnim merama.

Komentari (0)

Srbija