Politika

Berlin: Nije bilo dogovora sa Prištinom oko proglašenja dve organizacije terorističkim

Komentari

Autor: Tanjug

30/06/2023

-

23:03

Berlin: Nije bilo dogovora sa Prištinom oko proglašenja dve organizacije terorističkim
Vlada Kosova - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Posle SAD i EU, nemačka vlada takođe je negirala koordinaciju sa Prištinom oko donošenja odluke da organizacije "Civilna odbrana" i "Severna brigada" proglase terorističkim.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Nemačke je za "Dojče vele" saopšteno da nije bilo dogovora sa nemačkom vladom pre donošenja odluke, ali da je sa tom odlukom upoznato.

"Ove odluke se odnose i na aktuelne procese i istrage na Kosovu, koje ne možemo da komentarišemo", rekao je portparol Ministarstva.

Dodao je da je savezna vlada u bliskom kontaktu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i da podržava napore EU.

Prištinska vlada je u četvrtak proglasila za "teroriste i pretnju ustavnom poretku Kosova" organizacije "Civilnu odbranu, poznatu kao "Građanska zaštita" i Severnu brigadu, poznatu kao "Brigada Sever", a ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja je izneo tvrdnju da je Priština tu odluku donela u koordinaciji sa međunarodnim partnerima.  

Neki od ambasadora zemalja Kvinte na Kosovu, SAD, Velike Britanije i Francuske, rekli su da za ovu odluku prištinska vlada nije koordinisala sa međunarodnim partnerima i zbog toga su iznenađeni. 

Komentari (0)

Srbija