Politika

Jovanović: Pristupanjem Digitalnoj Evropi Srbija se svrstava u red članica EU

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

01/07/2023

-

11:58

Jovanović: Pristupanjem Digitalnoj Evropi Srbija se svrstava u red članica EU
Mihailo Jovanović - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Pristupanjem projektu Digitalna Evropa Srbija se praktično svrstava u red zemalja članica EU, jer su ti fondovi dostupni svim našim kompanijama, izjavio je danas ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Program Digitialna Evropa podrazumeva saradnju sa državama Zapadnog Balkana, međunarodnu saradnju i podršku ekonomskom razvoju sa akcentnom na mala i srednja preduzeća, a Jovanović je za RTS istakao da je to odlična vest za sektor infomacionih i komunikacionih tehnologija (IKT).

"Stvarno je to odlična vest za naš IT sektor i mogućnost za dalje rast, jer smo prošle godine ostvarili rekordan, recimo, izvoz IKT sektora od 2,7 milijardi evra, a već ove godine, prva četiri meseca, nastavljamo sa rastom od čak 43 odsto, kada je u pitanju izvoz. Dakle, naš IT sektor nastavlja sa daljim zapošljavanjem i u prvih šest meseci ove godine je povećan broj zaposlenih u ovom sektoru za oko 3.500", naveo je Jovanović za RTS.

Prema njegovim rečima, u pitanju su bespovratna sredstava za koja  praktično svi mogu da konkurišu.

"Očekujem da će to biti različiti konzorcijumi i treba istaći da u našem IT sektoru već sad imamo više od 105.000 zaposlenih i da je to sektor koji pravi veliki suficit kada je u pitanju izvoz. Dakle, stvaramo dodatnu vrednost, naša pamet i naša znanja prave tu vrednost koju izvozimo u Evropu i svet", istakao je Jovanović.

On je dodao da je malo ko verovao 2017. godine da će biti napravljen ovakav uspeh sa digitalizacijom.

"To se vidi na više polja. Jedno je transformacija javne uprave kroz uvođenje elektronske uprave. Danas građani koriste mnoge elektronske usluge i na taj način komuniciraju sa javnom upravom. Recimo, u Uniji su rekli da smo jedna od 10 zemalja na svetu koja najbrže napreduje kada je u pitanju elektronska uprava", rekao je Jovanović.

Kako kaže ministar, drugi pokazatelj transformacije srpske privrede je to koliko je postala agilna i koliko smo se sa stranih investicija koje su se bazirale na radno intenzivnim delatnostima pomerili na one investicije koje podrazumevaju novu tehnologiju, novo znanje i koliko je zapravo rezultat našeg IKT sektora.

"Spomenuo sam koliki je izvoz bio prošle godine, mi očekujemo sa ovom stopom rasta da do kraja godine dostignemo možda i četiri milijarde", dodao je Jovanović.

Ukazao je da je Srbija donela strategiju razvoja veštačke inteligencije 2019. godine.

"Osnovali smo Institut za razvoj veštačke inteligencije i uspostavili smo nacionalnu platformu koju smo besplatno ponudili našim institutima, fakultetima, univerzitetima, ali i startapovima, dakle tim mladim IT kompanijama koje rade u jednom od četiri naučno-tehnološka parka širom Srbije", objasnio je Jovanović.

Naveo je da oni na toj platformi razvijaju različite simulacije, modele, softvere koji se baziraju na veštačkoj inteligenciji.

Jovanović je rekao da je u IKT sektoru prosečna neto plata preko 200.000 dinara, a da je u IT sektoru prosečna neto zarada preko 252.000 dinara.

"To je sektor koji stalno traži nove talente, novo znanje i zato je bitno što je Republika Srbija u prethodnih šest godina na inicijativu predsednice vlade, dosta toga uradila u digitalizaciji sistema obrazovanja i prosvete, što smo uveli recimo informatiku i računarstvo kao obavezan predmet od 5. do 8. razreda", rekao je Jovanović.

On je dodao da već sada imamo treću ili četvrtu generaciju mladih koji su radili tu informatiku i računarstvo u osnovnoj školi i koji imaju taj algoritamski način razmišljanja.

Na pitanje da li su ljudi obučeni za konkurisanje za novac iz fondova EU, Joanović je odgovorio da smatra da neće imati problema jer naši naučnici, istraživači, instituti već to rade, a sada će im fondovi biti mnogo lakše dostupni.

Jovanović je naglasio da će Ministarstvo informisanja i telekomunikacija i Ministarstvo nauke biti na raspolaganju svima kojima je potrebna pomoć prilikom apliciranja za ove fondove.

Govoreći o isključivanju Prištine iz programa Digitalna Evropa, Jovanović je rekao da je bitno da naši evropski partneri konačno konkretnim primerom i političkim i ekonomskim pokazuju da shvataju ko na Kosovu i Metohiji pravi problem i ko je taj ko želi sukobe i ne poštuje sporazume.

"Mislim da mi treba da nastavimo pametno da radimo, da budemo fokusirani na mir i stabilnost, ekonomski prosperitet, a tu je digitalizacija jedna od ključnih stvari“, zaključio je Jovanović.
 

Komentari (1)

Бока

01.07.2023 13:00

Цео свој радни век сам уживао у изазовима дигитализације... Могу слободно рећи да ми је то била идеја водиља и уплив радости, среће и игре у пословни свет. Сад, кад је дошло до тога да се и она злоупотреби за приближавање ЕУ, згадила ми се! Избацујем је одмах из свог живота и то трајно! Време је за пензију...

Srbija