Politika

Stano: Deeskalacija na KiM je prioritet, Lajčakova poseta je u tom duhu

Komentari

Autor: Tanjug

04/07/2023

-

14:13

Stano: Deeskalacija na KiM je prioritet, Lajčakova poseta je u tom duhu
Stano: Deeskalacija na KiM je prioritet, Lajčakova poseta je u tom duhu - Copyright Prinskrin/Youtube/European Commission

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano izjavio je da se današnja misija specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka odvija se u duhu zaključaka Evropskog saveta kojima se zahteva da se neodložno postigne deeskalacija.

"Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove Žozep Borelj tražio je od Lajčaka da se uputi u Prištinu i u Beograd i pokrene s mrtve tačke ovaj proces i konačno pronađe način da se deeskalcija konačno i dogodi, a da se potom svi akteri vrate za pregovarački sto i nastave dijalog", rekao je Stano na konferenciji za novinare.

Na pitanje novinara ima li smisla organizovati novi susret Vučića i Kurtija s obzirom da su na poslednjem sastanku u Briselu odbili da se sretnu, Stano je odgovorio da je upravo to smisao svih napora koji se ulažu u ovom trenutku na osnovu zahteva koji su obema stranama uputili lideri svih 27 zemalja članica EU.

"Od obe strane se traži momentalna deeskalacija i od njih se očekuje da počnu da se ponašaju na evropski način i vrate se dijalogu. Redosled poteza je sledeći: momentalna deeslkalacija, rešavanje situacije i smanjenje napetosti i povratak normalnom dijalogu", rekao je Stano.

Zamoljen da odgovori na pitanje o mogućem organizovanju međunarodne konferencije o pitanju KiM i da li je organizacija takve konferencije u planu, Stano je još jednom naglasio da je u skladu sa zaključcima lidera 27 zemalja članica EU prioritet neodložna deeskalacija.

"U ovom trenutku nismo fokusirani na ono što bi moglo da se dogodi, već na ono što neodložno i odmah mora da se dogodi. To je deeskalacija. Moramo odmah da vidimo da se preduzimaju koraci koji vode hitnoj deeskalaciji situacije", rekao je Stano i dodao de će Lajčak tokom svojih današnjih susreta u Prištini i u Beogradu raditi upravo na tome.

Komentari (0)

Srbija