Politika

Dačić pozvao na razgovor britanskog otpravnika poslova zbog tvrdnji Ališe Kerns, reagovao i KFOR: Nema dokaza o švercu

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

10:24

Dačić pozvao na razgovor britanskog otpravnika poslova zbog tvrdnji Ališe Kerns, reagovao i KFOR: Nema dokaza o švercu
Tanjug - Copyright Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljih poslova Srbije Ivica Dačić pozvao je na razgovor otpravnika poslova britanske ambasade Dominika Otveja i odbacio tvrdnje britanske poslanice i predsednice parlamentarnog Odbora za spoljnu politiku Ališe Kerns, koja je optužila Srpsku pravoslavnu crkvu za šverc oružja. Na ove optužbe ranije je reagovao i KFOR, koji je saopštio da ne postoje nikakvi dokazi o navodnom krijumčarenju. 

Zbog težine tvrdnji, Ivica Dačić je poručio da Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije postupa sa punom ozbiljnošću i odgovornošću i očekuje više informacija i hitnu proveru tvrdnji Ališe Kerns.

Kako je saopštilo ministarstvo, to se očekuje kako od britanske strane, tako i od drugih nadležnih organa, uključujući misiju KFOR.

Šef srpske diplomatije naglasio je da će na takve stvari Srbija uvek reagovati, štiteći svoje državne i nacionalne interese, navodi se u saopštenju.

I ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je SPC tražila da se ti navodi provere i da je uveren da je to potpuna neistina. 

"Crkva je tražila da se provere ti navodi, i uvere se da to nema veze sa istinom. SPC je deo hiršćanske tradicije i naravno meta napada. Ona je uvek bila stub okupljanja naroda. SPC je vrlo često meta napada svih onih koji ne žele dobro Srbiji. Čućete često svašta, od optužbi da se SPC meša u sve, do opskurnih optužbi da je specijalna ćelija terorističke organizacije", rekao je Vučećević gostujući na TV Pink. 

Eparhija raško-prizrenska je u utorak saopštila da je duboko zabrinuta zbog izjave Kerns, koja je u izlaganju u britanskom parlamentu izjavila da se oružje kolima Hitne pomoći švercuje preko administrativnih prelaza iz centralne Srbije u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

Eparhija je zatražila da KFOR hitno proveri optužbe Kernsove, ocenjujući ih veoma opasnim, jer kriminalizuju Srpsku pravoslavnu crkvu, a pojedini prištinski mediji ih već koriste sa ciljem širenja verske i etničke mržnje, što direktno ugrožava srpsko sveštenstvo, monaštvo i verske objekte.

KFOR: Nema dokaza o navodnom švercu

KFOR je danas saopštio da ne postoje nikakvi dokazi o navodnom krijumčarenju oružja u pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji vozilima hitne pomoći, a preko administrativnih prelaza u pokrajini.

Događaj koji pominje poslanica britanskog parlamenta Ališa Kerns, odnosi se na 2022. godinu, kad je Kraljevski pešadijski bataljon bio uključen na severu KiM, kao podrška KFOR-u, navodi se u saopštenju misije NATO u pokrajini.

"Navodno prisustvo ilegalnog oružja prijavljeno je Glavnom štabu KFOR-a, ali nakon dalje istrage kako bi se pronašla potvrda za to, nisu se pojavili dokazi o onome što je prijavljeno. Ne postoje dokazi takođe ni o navodnom krijumčarenju (oružja) preko administrativne granične linije između Kosova i Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći", naveli su iz KFOR-a.

KFOR je za dodatne informacije uputio na kosovske bezbednosne organizacije.

Kurti: Prikupljamo podatke, biće poznato ove nedelje

"Nakon sastanka sa bezbednosnim institucijama, predstavnicima NATO-a i KFOR-a tokom ove nedelje, biće poznate informacije u vezi sa tvrdnjama da se u Srpskim Pravoslavnim Crkvama na Kosovu krijumčari oružje", izjavio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti, prenosi prištinska Koha.

Ova se tema potegla nakon izjave poslanice Ališe Kerns na ovonedeljnom zasedanju parlamenta Velike Britanije, u kojoj je iznela optužbe na račun SPC, navodeći da ona učestvuje u švercovanju naoružanja.

"U Vladi su svesni, jer su se fuzilijeri tek vratili sa služenja u KFOR-u, da se oružje švercuje preko granice iz Srbije u pravoslavne crkve kolima hitne pomoći. Kada naše trupe postanu svesne toga i pokušaju da dobiju dozvolu da reaguju, (dobijanje prim, red.) dozvole traje predugo. Kada se dobije dozvola – kakvo iznenađenje — hitna pomoć se pojavila pred crkvom i opet iznela sve oružje", rekla je ona tokom ove sednice.

Izjavu ove poslanice juče su odmah preuzeli prištinski mediji, ali i korisnici na društvenim mrežama, prvenstveno albanske nacionalnosti, tagujući pritom evropske i američke zvaničnike, kao i posrednike u dijalogu.

Komentari (0)

Srbija