Politika

Kosovska policija pokrenula proceduru protiv Srbina zbog ulaska na KiM preko "ilegalnog prelaza"

Komentari

Autor: Tanjug

05/07/2023

-

13:28

Kosovska policija pokrenula proceduru protiv Srbina zbog ulaska na KiM preko "ilegalnog prelaza"
Kosovska policija pokrenula proceduru protiv Srbina zbog ulaska na KiM preko "ilegalnog prelaza" - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska policija saopštila je danas da je bivši ministar za povratak i zajednice Aleksandar Jablanović iz Leposavića, zaustavljen na navodnom ilegalnom administrativnom prelazu između Kosova i Metohije i centralnog dela Srbije, ali da ga je nakon pokrenute procedure pustila.

Navedeno je da je u kolima sa srpskim tablicama bio sa "ženskom osobom i dvoje dece".

Jablanović je za Tanjug rekao da nije istina da je prešao preko ilegalnog prelaza, kao i da se sa suprugom i dve maloletne ćerke vraćao sa odmora ka Leposaviću, gde inače živi, preko administrativnog prelaza Izvor, između Novog Pazara i Zvečana.

On je kazao da je taj put koristio jer je, kada je jednom njime prošao, on bio savršeno prohodan i da je to redovan prelaz.

"Međutim, sinoć nas je zaustavila patrola policije takozvanog Kosova i obavestila da je taj put trenutno zatvoren za saobraćaj", rekao je Jablanović.

Dodao je da su posle zaustavljanja, supruga i on dali pojedinačno izjave pripadnicima takozvane Kosovske policije koji su, po njegovim rečima, bili ljubazni i profesionalni, nakon čega su pušteni da nastave putovanje.  

"Ja sigurno nisam napravio nikakav prekršaj i ne smatram da je taj ulazak ilegalan, pošto je potpuno legalan od 2013. godine. Moja porodica i ja smo stanovnici Kosova i Metohije, tako da verujem da naš prelaz ne može biti nikako nelegalan. Na Kosovu nemamo problema sa zakonom i nemamo razloga da ilegalno prelazimo iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju, a to što su neki putni pravci trenutno neprohodni i što nam je ograničeno pravo na puno i slobodno kretanje je minus za prištinske institucije", zaključio je Jablanović.

Kako je istakao do ovakvih situacija dolazi zbog neobaveštenosti građana koje su administrativne prelaze trenutno zatvorili pripadnici takozvane Kosovske policije.

Tzv. Kosovska policija sopštila je da je protiv Jablanovića tužilac otvorio slučaj za, kako tvrde, navodni "nelegalan prelazak granice".

 

Komentari (0)

Srbija