Politika

Edi Rama se sastao sa Osmani, nakon toga sastanci sa Hovenijerom i Konjufcom

Komentari

Autor: Tanjug

06/07/2023

-

19:23

Edi Rama se sastao sa Osmani, nakon toga sastanci sa Hovenijerom i Konjufcom
Edi Rama se sastao sa Osmani, nakon toga sastanci sa Hovenijerom i Konjufcom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama sastao se danas sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani s kojom je razgovarao o situaciji na severu KiM, kao i o predstojećem NATO samitu u Viljnusu i Berlinskom procesu.

"Kada je reč o bezbednosnoj situaciji na Severu, predsednica Osmani je istakla da je Kosovo pokazalo volju za deeskalacijom, nudeći organizovanje novih izbora na severu zemlje, u skladu sa pravnim okvirom Kosova. Takođe, naglasila je da je imperativ da oni koji su napali pripadnike NATO, novinare, kosovsku policiju i građane na severu budu odgovorni pred zakaonom, jer nekažnjivost može da podstakne još veće nasilje'', navodi se u saopštenju kabineta predsednice Kosova.

U saopštenju se, povodom Berlinskog procesa, navodi da su Osmani i Rama razgovarali o ''neophodnosti stupanja na snagu svih do sada postignutih sporazuma u ​​ovom procesu, posebno onih koji se odnose na slobodu kretanja, kao i za mogućnost povećanja projekata i korisnih sredstava za zemlje Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa''.

Osmani je nakon sastanka sa Ramom poručila da je dalje jačanje saradnje Tirane i Prištine važno za dobrobit građana na Kosovu i u Albaniji.

"S premijerom Albanije Edijem Ramom razgovarala sam o budućim procesima na međunarodnoj sceni, sa fokusom na NATO samit i samit povodom Berlinskog procesa. Dalje jačanje saradnje Albanije i Kosova je važno za dobrobit naših građana i za dobrobit zajedničke evropske budućnosti'', napisala je Osmani na svom nalogu na Tviteru.

Portal Reporteri prenosi da se Rama potom sastao i sa ambasadorom SAD u Prištini Džefrijem Hovenijerom, a nakon toga se sastao i sa predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom.

Kako prenosi portal Gazeta ekspres, premijer Kosova Aljbin Kurti, koji se nalazio u svojoj kancelariji u zgradi pored one u kojoj je bio sastanak Rame i Osmani, na pitanje novinara da li planira da se sastane sa Ramom, mahnuo novinarima, ušao u automobil i odvezao se.

On je juče izjavio da odbija da se sastane sa Ramom, ukoliko se ne radi o sastanku dve vlade.

Komentarišući Kurtijevo odbijanje da se sastane sa njim, Rama je rekao da se nada da Kurti nije zaboravio na tradiciju da "ako neko dođe u vaš dom, otvorite mu vrata i zabranjeno je isterati ga iz kuće".

Ranije danas Rama je, govoreći o Berlinskom procesu kojim će Albanija predsedavati u oktobru, rekao da je ''danas više nego ikad jasno da smo mi potrebni Evropskoj uniji, kao što je ona potrebna nama".

Komentari (0)

Srbija