Politika

Nehamer: Uspeli smo da zakočimo rastući trend, Orban: Bez Srbije i Mađarske, imali bi stotine hiljada migranata više

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2023

-

13:04

Nehamer: Uspeli smo da zakočimo rastući trend, Orban: Bez Srbije i Mađarske, imali bi stotine hiljada migranata više
Nehamer: Uspeli smo da zakočimo rastući trend, Orban: Bez Srbije i Mađarske, imali bi stotine hiljada migranata više - Copyright Tanjug/AP//Heinz-Peter Bader

veličina teksta

Aa Aa

Austrijski kancelar Karl Nehamer, koji je u Beču ugostio predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana kako bi razgovarali borbi protiv ilegalnih migracija, da su tri zemlje uspele da zakoče rastući trend broja ilegalnih migranata. On je zahvalio Srbiji ističući da je uvođenje viznog režima zemljama poput Indije i Tunisa doveo do toga da je broj migranata u Austriji značajno opao. 

"Zahvaljujem se policijskim službama u svim zemljama, uspeli smo da uhapsimo prošle godine 700 krijumčara ljudi. Mađraska polciija je uspela u saradnji sa Austrijom da uhapsi 100 krijumčara. Imamo isto tako na granici u Srbiji, policijsku saradnju s Mađarskom. Mi ćemo policijski rad i saradnju nastaviti i sporazum koji danas imamo je s težištem policijske saradnje i da se krene u borbu protiv struktura krijumčara ljudi. Organizovan kriminal zarađuje ogromna sredstva. Protiv njih postupanje je moguće samo ako sarađujemo na međunarodnom nivou. Ono što je potrebno, ne smemo da prekinemo saradnju nego da je stalno dalje razvijamo", rekao je Nehamer.  

Tanjug/AP//Heinz-Peter Bader

 

Kako je naveo, tri zemlje su saveznici kada se radi o borbi protiv iregularne migracije.

"Ali, želim da kažem da je to borba i protiv organizovanog kriminala i krijumčarenja. Sistem azila EU ne funkcioniše i zato je bito da bilateralno dobro sarađujemo. To je uspeli u saradnji sa Mađarskom i Srbijom. Naše zemlje su teško pogođene iregularnom migracijom. Dugo smo ukazivali na to. Nije bilo tako lako da se stvori svest o problemu unutar EU. Uspeli smo da postignemo da se drugačije razmišlja, da je ta tema na evropskoj agendi i da smo pronašli veliki broj saveznika u pogledu toga da se donesu nove mere", naveo je Nehamer.  

On je rekao da "moramo da težimo da se postupci o azilu vode što brže na spoljašnjim granicama".

"Imali smo prvi put mogućnost korišćenja sredstava EU za zaštitu granica u Bugarskoj. Ovo je sada ispunjeno i sve počinje da funkcioniše", rekao je Nehamer.  

Orban: Bez Srbije i Mađarske evropske zemlje bi imale stotine hiljada migranata više

Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da bi bez Srbije i Mađarske, Austrija, Nemačka, Holandija... imale stotine hiljada migranata više nego danas.

"Zahvaljujem se Vučiću za saradnju koju smo imali u prošlim godinama. Mi štitimo Evropu od migracionog pritiska. Bez Srbije i Mađarske bi Austrija, Nemačka, Holandija, imale stotine hiljada migranata više nego danas. Zahvaljujem se Nehameru za saradnju. Na poslednjem sastanku u Briselu je Austrija zastupala naš stav i pokušavala je da nam pomogne. Ima rešenja koja možda izgledaju dobro, ali ne na terenu. Malo njih je to razumelo, ali Nehamer je to razjasnio. Mađarska se nalazi u izuzetnoj poziciji. U Ukrajini imamo rat, imamu južnu granicu na migratskoj ruti koja je najfrekvennija. Štitimo celu Evropu i Austriju od iregularne migracije. Na spoljašnjim granicma EU je zastavljeno 330.000 migranata, a 270.000 na srpsko-mađarskoj granici", rekao je on.  

On je rekao i da niko ne smeda stupi na teritoriju Mađarske pre nego što se sprovede postupak o azilu.

"Ako imamo pozitivan ishod postupka, migranti mogu da dođu. To bi trebalo da preduzimaju i druge države. U Briselu je doneta odluka koja ima kao pozadinu kvote, da se stvaraju migrantska geta i logori. To bi značilo možda pomoć za Italiju, ali bi se pogoršala situacija u Austriji. Mi u Mađarskoj imamo efikasan sistem. Nećemo prihvatiti obavezujući kvotu. Nećemo imati logore i geta migranata. Naći ćemo politička i pravna rešenja da to sprečimo. Kako će se s naše strane interpretirati odluke, to ćemo odlučiti. Ne branimo se samo od migranata, nego i od Brisela", rekao je on. 

Vučić: Spremni smo da nastavimo da radimo dalje, posebno ka Severnoj Makedoniji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je zadovoljan što je, dobrim delom, ono o čemu je razgovarano sprovedeno u delo.

"Dovoljno je da pogledate austrijske brojeve, ima za 18 odsto manje tražilavca azila nego prethodne godine. Mi smo spremni da nastavimo da radimo dalje i posebno prema granici sa Severnom Makedonijom. Dogovorili smo konkretne akcije, i važno je što se potpisuje trilateralni memoranum i verujem da ćemo ovo pitanje uspeti da držimo pod kontrolom", rekao je Vučić. 

Tanjug/AP//Heinz-Peter Bader

 

On je dodao i da je iskoristio priliku da govori o drugim važnim regionalnim temama.

"Mnogo toga sam naučio od Nehamera i Orbana po pitanju odnosa u svetu i kako oni vide budućnost Evrope i sveta. Trendovi govore da se stvari ekonomski rast seli van Evrope, a naš posao je da pokušamo da zaštitimo evropski napredak. Ponosan sam što smo doprineli nekoj vrsti dodatnoj stabilnosti Evrope i uvek smo spremni za razgovore", rekao je on.  

Vučić je izneo stavove Beograda povodom situacije na Kosovu i Metohiji, ali je rekao da zbog različitog odnosa domaćina i gostiju prema tom pitanju nije na tu temu govorio više. Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje novinara u Beču, da li je tokom samita razgvoarao o situaciji na KiM i naglasio da je rekao šta misli i čemu se nada po tom pitanju. 

"Govorio sam o tome i rekao šta su stavovi Republike Srbije i zbog drugačijeg odnosa prema pravnoj prirodi odnosa između Beograda i Prištine, ne želim dalje ovde da govorim, ne želim domaćine i druge goste da dovodim u bilo kakvu neprijatnu pozicjiu", rekao je predsednik.

Vučić u Beču: Rešili smo pitanje gasa zahvaljući madajrskim prijateljima

Vučić je rekao i da je Srbija uz pomoć mađarskih prijatelja uspela da reši pitanje gasa, i da će ga imati dovoljno.

Vučić je to rekao posle trilateralnog samita Austrije, Mađarske i Srbije  posvećenog migracijama odgovarajući na pitanje novinara da li je danas imao priliku da razgovara i o gasu i snabdevanju gasom s obzirom na to da je Mađarska uradila mnogo toga i da je ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao da je to pitanje rešeno.

Vučić je potvrdio da je Srbija uz pomoć mađarskih prijatelja uspela da reši veliki deo problema i dodao da je zahvalan mađarskom premijeru Viktoru Orbanu i Peteru Sijartu i da Srbija ima dovoljno gasa.

"Srbija je sinoć imala 588 miliona kubnih metara gasa u skladištima. Uz redovan dotok gasa, ne bi trebalo da imamo bilo kakvih problema tokom zime, bez obzira što se očekuje povećanje cena. Mislim da će biti minimalno ili ga uopšte neće ni biti", rekao je Vučić.
 

Komentari (0)

Srbija