Politika

Orlić zahvalio norveškom ambasadoru na podršci te zemlje nakon tragedija u maju

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

16:08

Orlić zahvalio norveškom ambasadoru na podršci te zemlje nakon tragedija u maju
Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Srbije Vladimir Orlić danas je primio ambasadora Kraljevine Norveške Jerna Eugena Jelstada u oproštajnu posetu i tom prilikom mu se zahvalio na dosadašnjem angažmanu i doprinosu daljem jačanju bilateralnih odnosa dve zemlje.

"Snažan impuls njihovom razvoju dala je zvanična poseta predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića Norveškoj, realizovana novembra prošle godine, a sa svoje strane spremna je da im doprinese i NS RS", rekao je Orlić, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

On se istovremeno zahvalio Norveškoj na solidarnosti i ekspertskoj pomoći koju je pružila Srbiji u vreme tragedija koje su se dogodile početkom maja, na zajedničkoj saradnji na brojnim projektima, kao i na podršci politici mira i stabilnosti koju Srbija sprovodi.

"Na Kosovu i Metohiji susrećemo se sa otvorenim pokušajima Aljbina Kurtija da izvrši etničko čišćenje. To ne možemo i nećemo da dozvolimo. Predsednik Republike Aleksandar Vučić najavio je da će tražiti hitan razgovor sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, a zatim i hitnu sednicu SB UN. Zahtevaćemo puno sprovođenje odredaba Rezolucije SB 1244. Važno je da svi razumeju ozbiljnost situacije i namere Kurtija da nas svojim opasnim potezima uvede u rat. On vrši otvoreni progon Srba, sprečava da ljudi dobiju hranu i lekove. Svako to može i mora da osudi", rekao je Orlić. 

Ambasador Jelstad izrazio je spremnost Norveške da sa Srbijom unapređuje sveobuhvatnu saradnju, ističući značaj partnerstva i rezultate koje su dve zemlje ostvarile u oblasti ekonomije. Posebno se osvrnuo na saradnju u sektoru energetike, u okviru koje je, kako je istakao, Srbija zabeležila veliki uspeh i postavila temelje za nastavak razvoja.

Kako se navodi Jelstad je pozdravio inicijativu "Otvoreni Balkan", ukazujući na sve benefite koje ona donosi državama koje u njoj učestvuju. 

Ambasador je tokom razgovora iskazao razumevanje za situaciju na KiM, ističući važnost poštovanja dogovora u cilju očuvanja mira u regionu. 

Komentari (0)

Srbija