Politika

Manastir Dečani: Kampanja diskriminacije Srba na KiM mora da se okonča

Komentari

Autor: Tanjug

07/07/2023

-

18:53

Manastir Dečani: Kampanja diskriminacije Srba na KiM mora da se okonča
Visoki Dečani - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Manastir Dečani ocenio je da trenutna eskalirajuća kampanja diskriminacije Srba na KiM od strane Prištine predstavlja ozbiljan izazov za regionalni mir i da se mora okončati.

Manastir Dečani je, u osvrtu na izjavu američkog ambasadora Džefrija Hovenijera na proslavi Dana nezavisnosti SAD u Prištini, da su se "očevi osnivači borili da svi budu jednaki i da imaju pravo na život i slobodu", u objavi na Tviteru izrazio nadu da će jednog dana svi građani na Kosovu, bez obzira na etničku pripadnost i veroispovest, uživati slobodu koju zaslužuju.

"Trenutna eskalirajuća kampanja diskriminacije zajednice kosovskih Srba od strane Vlade Kosova predstavlja ozbiljan izazov za regionalni mir i mora se okončati", naveli su iz Manastira Visoski Dečani.

Dodaje se da mora da prestane i nepoštovanje imovinskih prava Srpske pravoslavne crkve, kao i "stalna klevetnička retorika ispunjena besmislenim optužbama".

"Ove diskriminatorske radnje ne doprinose vladavini prava, već podstiču versku netoleranciju i potencijal za ponovno nasilje slično onome što je naša Crkva pretrpela u godinama nakon oružanog sukoba 1999. godine, nažalost, uprkos međunarodnom prisustvu", ističe Manastir Dečani.

U objavi se navodi da su se predstavnici SPC na KiM pridružili proslavi Dana nezavisnosti kako bi pokazali zahvalnost za kontinuiranu podršku američke ambasade pravima SPC.

"Verujemo da je važno za Kosovo i sve njegove građane da obezbede identitet, slobodu i dostojanstvo svih verskih zajednica, baš kao što je to učinjeno u SAD, gde Srpska pravoslavna crkva mirno napreduje i poštuje se više od 100 godina", naglašavaju iz Manastira Dečani.
 

Komentari (0)

Srbija