Politika

Direktor BIA Aleksandar Vulin pod američkim sankcijama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/07/2023

-

16:59

Direktor BIA Aleksandar Vulin pod američkim sankcijama
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Američko ministarstvo finansija stavilo je šefa Bezbednosno-informativne agencije Srbije Aleksandra Vulina na listu sankcionisanih pojedinaca.

"Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD (OFAC) danas je sankcionisala osobu u Srbiji na osnovu Izvršnog naloga (E.O.) 14033. Sankcionisanje Aleksandra Vulina naglašava odlučnost Sjedinjenih Država da pozovu na odgovornost one koji su angažovani u korumpiranim poslovima koji unapređuju sopstvene političke agende i lične interese nauštrb mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske zlonamerne aktivnosti u Srbiji i regionu", navodi se u saopštenju.

U saoštenju se navodi i da su "Vulinovi postupci su unapredili korupciju u institucijama vlasti u Srbiji".

"Ova dela uključuju korišćenje njegovog ovlašćenja za ličnu korist, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom. Iskoristio je svoje javne funkcije da podrži Rusiju, omogućavajući ruske maligne aktivnosti koje ugrožavaju bezbednost i stabilnost Zapadnog Balkana i obezbeđujući Rusiji platformu za dalje širenje uticaja u regionu", navodi se u obrazloženju sankcija.

Vulin se u obrzaloženju sankcija pominje i u vezi sa trgovcem oružjem Slobodanom Tešićem, koji se takođe nalazi pod sankcijama SAD. Kako se navodi, Vulin je direktor Bezbednosno informativne agencije Srbije, a ranije je bio ministar odbrane i ministar unutrašnjih poslova, a te institucije nisu mete ovih sankcija.

"Trezor neće oklevati da targetira one koje zloupotrebljavaju svoje funkcije za ličnu korist, istovremeno podrivajući efektivnu i demokratsku upravu na Zapadnom Balkanu", rekao je podsekretar Trezora za terorizam i finansijsku obaveštajnu službu Brajan E. Nelson i dodao da današnji potez znači da SAD smatraju Vulina odgovornim za "koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu".

Kako se navodi u obrazloženju, OFAC smatra Vulina da je odgovoran ili je saučestvovao, direktno ili indirektno, u koruptivnim radnjama koje uključuju zloupotrebu državnih resursa, eksproprijaciju privatnih resursa za sticanje lične koristi ili u političke svrhe, kao i podmićivanje. 

Kako je saopštila ambasada SAD u Beogradu,  SAD nastavljaju sa podrškom građanima Srbije na putu ka reformi pravosudnog sistema, borbi protiv korupcije  i stvaranju bolje budućnosti. 

"Ministarstvo finansija SAD uvelo je sankcije Aleksandru Vulinu, direktoru Bezbednosno-informativne agencije, nekadašnjem ministru odbrane i unutrašnjih poslova. Ova akcija nije usmerena ni na jednu od institucija Republike Srbije. SAD su nepokolebljive u naporima da razotkriju uključene u koruptivne i destabilizujuće aktivnosti koje podrivaju vladavinu prava na Zapadnom Balkanu i produbljuju maligni uticaj Rusije u regionu", navodi se u objavi na Tviteru.

Ove sankcije imaju za posledicu, kako je navedeno u saopštenju, zamrzavanje imovinu koju Vulin može da ima u SAD, ali podrazumevaju takođe i to da se građanima SAD ali i američkim kompanijama i institucijama, kao i bankama koje posluju u SAD – zabranjuje da obavljaju transakcije sa njim (osim ako nisu odobrene posebnom dozvolom OFAC-a ili izuzete iz odluke). 

Zabrana se odnosi na davanje bilo kakvih sredstava ili usluga u korist "blokirane" osobe ili primanje bilo kakvih sredstava ili usluga od nje. Ukoliko bi do toga došlo, finansijske institucije i druga lica koja se bave takvim transakcijama sa sankcionisanom osobom, mogu trpeti sankcije i biće pokrenuti postupci, stoji u objavi.

Podsetimo, Evropski parlament je izrazio je ranije zabrinutost zbog imenovanja Aleksandra Vulina na čelo Bezbednosno-informativne agencije (BIA).

Sjedinjene države Vulina su uvrstile na tzv. SDN listu (Special Designated Nationals).

Novaković: Upozorenja koja se tiču odnosa SAD prema Vulinu su tu od januara ove godine

Euronews

Upozorenja koja se tiču odnosa SAD prema Vulinu su tu od januara ove godine, rekao je za Euronews Srbija Igor Novaković iz ISAC fonda. On je, komentarišući odluku o sankcijama, rekao da američke institucije verovatno imaju određena saznanja na osnovu kojih su i doneli odluku.

"Ovde je pre svega značajan politički uticaj pošto će svakako sve ovo imati implikacije na odnos između Srbije i SAD. Videli smo da su ti odnosi proteklih meseci bili u usponu, naročito kada je u pitanju stav Srbije u odnosu preme Prištini", rekao je on.

Kako je dodao, institucije u Srbiji neće biti u obavezi da reaguju ovim povodom.

"Što se tiče američkih sankcija, tu je star jasna. Odnose se na zamrzavanje imovine ljudi koji su pod sankcijama u SAD. To se ne odnosi samo na direktnu imovinu, već i na učešće u vlasništvu u određenim kompanijama. Što se tiče institucija u Srbiji, one neće biti u obavezi da reaguju ovim povodom i ovo nije odluka neke međunarodne instituije čiji je Srbija član, međutim, svakako, postojaće zančajne poličke implikacije za odnose Srbije i SAD. Takođe, ovo nije od juče. Upozorenja koja se tiču odnosa SAD prema Vulinu su tu od januara ove godine. Čini mi se da je 11. januara ambasador Hil rekao u razgovoru Dačiću da SAD zamrzavaju saradnju sa BIA dok je Vulin na njihovom čelu", dodao je on.

Na pitanje može li ovo negativno da utiče na odnos Zapada, kada je reč o evropskom putu, pregovorima o Kosovu, Novaković kaže da svakako može da ima implikacije na prgovore koji se tiču sa EU.

"Svakako mi smo videli i ranije da je Vulin bio u situacijama koje su bile kritikovane od strane naših zapadnih partnera. Poslednji takav slučaj bio je njegovo prisustvo na bezbednosnoj konferenciji u Moskvi. Tako da svakako, on je postao jedna vrsta osobe koja barem u zapadnim očima predstavlja nekog ko nije vredan poverenja. To je ono što proizilazi iz njihovih saopštenja, a i iz ove poslednje odluke", rekao je Novaković.

Komentari (0)

Srbija