Politika

Nikitin: Zabranjen mi je ulazak u Srbiju, ostajem na aerodromu i čekam prinudnu deportaciju ako treba

Komentari

Autor: Fonet

13/07/2023

-

10:06

Nikitin: Zabranjen mi je ulazak u Srbiju, ostajem na aerodromu i čekam prinudnu deportaciju ako treba
Nikitin: Zabranjen mi je ulazak u Srbiju, ostajem na aerodromu i čekam prinudnu deportaciju ako treba - Copyright Privatna arhiva/Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ruski antiratni aktivista Pjotr Nikitin objavio je na svom Fejsbuk nalogu da mu je granična policija jutros na aerodromu "Nikola Tesla" odbila ulazak u Srbiju, a kao razlog zabrane navedena je "zaštitna mera udaljenja, mera bezbednosti proterivanja stranca", odnosno zabrana ulaska u Srbiju.

Objavio je i fotokopiju rešenja koje mu je na aerodromu danas izdala Uprava granične policije pod brojem 28-594/23.

"Skoro četiri ujutru. Aerodrom Nikola Tesla. Vratio sam se u Beograd nakon nedeljnog odmora u inostranstvu. Granična policija me već tri i po sata ne pušta u zemlju, jer čekaju dozvolu BIA", objavio je Nikitin na svom Fejsbuk nalogu.

 On je naveo da u Srbiji živi od 2016. godine.

"Imam stalni boravak i porodicu ovde. Za 20 godina mojih ulazaka u Srbiju i izlazaka iz nje, ovo je prvi put kad se tako nešto događa", naglasio je Nikitin.

Prema poslednjoj objavi na njegovom Fejsbuk nalogu, Nikitin je i dalje na aerodromu i odbija da dobrovoljno napusti teritoriju Srbije.

On kao osnovne razloge zbog kojih odbija da dobrovoljno ispuni "samovoljnu odluku BIA o zabrani ulaska u Srbiju" navodi da je protiv njega na snazi "udaljenje iz Srbije", niti da mu je prestalo pravo na stalno nastanjenje u skladu sa Zakonom o strancima.
 
"Nemam drugog doma osim Beograda, gde imam dvoje dece. Zabrana grubo krši član 8. Evropske konvencije o ljudskim pravima i pravo na porodični život. Čekam prinudnu deportaciju ako treba", poručio je Nikitin.

Ruski aktivista Pjotr Nikitin poznat je javnosti Srbije u učešću u brojnim antiratnim protestima u Beogradu, uz osudu ruske invazije na Ukrajinu i pozive za prekid ratnih sukoba.

"Nema drugog objašnjenja osim mojih antiratnih aktivnosti u okviru Ruskog demokratskog društva (Российское демократическое общество)", naveo je Nikitin u objavi.

Komentari (0)

Srbija