Politika

Vučić sa Bocan Harčenkom i Čen Bo o nasilju Prištine nad Srbima na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/07/2023

-

10:16

Vučić sa Bocan Harčenkom i Čen Bo o nasilju Prištine nad Srbima na Kosovu i Metohiji
Vučić sa Bocan Harčenkom i Čen Bo o nasilju Prištine nad Srbima na Kosovu i Metohiji - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije Bocan Harčenkom i Kine Čen Bo i obavestio ga o političkom, pravnom i fizičkom nasilju koje Priština primenjuje nad Srbima na KiM.

Vučić je saopštio da je Harčenku rekao da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj situaciji i da će zato zatražiti sednicu SB UN, kako bi obavestila celokupnu svetsku javnost o pokušajima ugrožavanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

"Ambasadora Ruske Federacije Bocan Harčenka obavestio sam o političkom, pravnom i fizičkom nasilju koje Priština primenjuje nad Srbima na KiM i rekao da se Srbija nalazi u izuzetno teškoj situaciji. Upravo zato, Republika Srbija zatražiće sednicu SB UN, kako bi obavestila celokupnu svetsku javnost o pokušajima ugrožavanja mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu", napisao je Vučić na Instagramu.

 

U saopštenju Predsedništva nakon sastanka navodi se da je ambasador Bocan-Harčenko je istakao da zvanična Moskva prati sva događanja i razume poziciju Srbije, kao i svu delikatnost situacije.

Predsednik Vučić i ambasador Bocan-Harčenko razgovarali su i o odnosima Srbije i Rusije, bilateralnoj saradnji, kao i globalnim dešavanjima, navodi se u saopštenju.

 

Vučić je primio danas i ambasadorku Narodne Republike Kine Čen Bo, koju je detaljno obavestio o ugroženosti Srba na Kosovu i Metohiji i o delikatnosti bezbednosne situacije, koja ugrožava stabilnost celog regiona, saopšteno je iz Predsedništva.

U okviru toga je, navodi se, istakao da smatra da je neophodno održavanje posebne sednice Saveta bezbednosti UN, kako bi celokupna svetska javnost saznala o tenzijama na KiM i teškom položaju tamošnjih Srba, saopštila je predsednikova Služba za saradnju sa medijima.

Ambasadorka Čen je, s tim u vezi, istakla da Peking podržava nalaženje rešenja u okvirima dijalog i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, kao i da uvek podržava legitimne i racionalne zahteve Srbije, dodaje se u saopštenju.

"Naš stav po pitanju KiM je vama veoma jasan. Podržavamo nalaženje rešenja u okvirima dijaloga i Rezolucije 1244 SB UN. Podržavamo napore Srbije u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta. Uvek razumemo i podržavamo legitimne i racionalne zahteve srpske strane", navela je kineska ambasadorka.

Predsednik Vučić je istakao izuzetnu dinamiku u saradnji između Srbije i Kine, zasnovanu na međusobnom poverenju i uvažavanju, kao i na stabilnoj ekonomiji i strateškom planiranju koji za cilj imaju dugoročne projekte na nacionalnom i regionalnom nivou. 

On je, takođe, ponovio ogromnu zahvalnost, kako kineskim prijateljima, tako i ambasadorki Čen Bo, na ličnom zalaganju i ogromnom trudu koji je uložila u jačanje odnosa Srbije i Kine, deleći sa nama iskrenu radost zbog svakog izgrađenog auto-puta, mosta, pruge i fabrike, dodaje se u saopštenju.
 

Komentari (0)

Srbija