Politika

Suspendovan izvoz naoružanja u narednih 30 dana: Šta Srbija gubi a šta dobija ovom odlukom

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

14/07/2023

-

13:30

Suspendovan izvoz naoružanja u narednih 30 dana: Šta Srbija gubi a šta dobija ovom odlukom
Suspendovan izvoz naoružanja u narednih 30 dana: Šta Srbija gubi a šta dobija ovom odlukom - Copyright TANJUG/ Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar odbrane Miloš Vučević potvrdio je danas da je Vlada Srbije usvojila zaključak na predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića kao vrhovnog komandanta o suspendovanju izvoza naoružanja i vojne opreme u narednih 30 dana iz namenske industrije. Vučević je rekao da će prioritet u isporuci iz fabrika odbrambene industrije imati Vojska Srbije čime će se, kako kaže, dodatno ojačati kapaciteti države, odnosno Vojske Srbije.

"Naravno, razumejući sve okolnosti koje nas okružuju i prateći sve one činjenice koje su relevantne po pitanju procene bezbednosti naše države”, rekao je Vučević za Tanjug.

Ministar je istakao da to ne znači da Srbija ide u rat, niti priziva rat, već da se dobro procenjuju bezbednosni rizici i izazovi.

"Pratimo sve ono što se dešava i spram toga se vladamo. Naša je procena u ovom trenutku da komercijalni poslovi ne mogu da imaju prioritet u odnosu na pitanje bezbednosti otadžbine i da ono što se poizvodi u namenskoj industriji mora pre svega da bude usmereno ka Vojsci Srbije, u skladu sa njenim potrebama", istakao je ministar.

Kako je dodao, ne prave se nikakvi megalomanski planovi, samo se dodatno jačaju kapaciteti Vojske Srbije, a "videćemo posle 30 dana kakva će biti situcija, i da li će se taj moratorijum na izvoz nastaviti".  Vučević je naglasio i da država preko Ministarstva odbrane plaća sve što se uzima za Vojsku Srbije, dodajući da to nisu pokloni.

Lunić: Vojna industrija neće biti na gubitku

Euronews

Nikola Lunić iz Saveta za strateške politike kaže da vojna industrija Srbije tokom ovih 30 dana neće biti na gubitku, jer će joj biti plaćena proizvodnja iz budžeta vojske Srbije, i ići će za naše potrebe. Ipak, postoji druga stvar koja bi mogla da naškodi Srbiji, dodaje on.

"Mogu se izgubiti poslovni partneri u svetu. Povećanjem proizvodnje odbrambene industrije globalno, veća je i konkurencija, pa ako mi dovedemo u pitanje poslovne relacije i poverenje klijenata, to bi bio gubitak za nas", ističe Lunić. 

"Možemo reći da vojska Srbije ne predstavlja dugoročno profitabilnog klijenta za našu odbrambenu industriju. Isto tako, najteža strvar u EU i NATO je ubediti proizvođače da će njihove vojske biti dugoročni klijenti, pa zato daju velike subvencije proizvođačima", dodaje on.

O tome da će doći do zabrane izvoza oružja, govorio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošle nedelje na konferenciji za medije, i tada je naveo da je "nacionalni interes Srbije ugrožen, i sve mora da bude pripremljeno ako dođe do agresije na Republiku Srbiju". 

Predsednik je dodao i da se Srbija "ne sprema za bilo kakve ratove", kao i da je "učinila sve da deeskalira situaciju".

"Srbija je spremna da sačuva živote svog naroda i svoju zemlju od svih onih koji bi potencijalno želeli da ugroze njen integritet, suverenitet i živote pripadnika naših građana. Srbija je ispunila sve zahteve koju je od nje tražila EU, ali to ne zavisi samo od nas", poručio je Vučić.

Govoreći o ovoj izjavi, Lunić ističe da "rat u Ukrajini pokazuje kako se sada vode ratovi". 

"Skladišni kapaciteti moraju nam biti popunjeni potpuno, i moramo graditi nova skladišta municije. Ako učimo iz ovih ratova, onda smo kao zemlja srećni što imamo tako razvijenu odbrambenu industriju koja je jedan segment naše bezbednosne zaštite i odvraćanja, u svakom slučaju", navodi Lunić.

Dodao je i da "ne može da tvrdi da li je odluka o zabrani izvoza oružja dobra ili loša, jer se ne zna kojim obaveštajnim informacijama donosioci odluka raspolažu, ali se ta odluka donosi na osnovu neposrednih bezbednosnih izazova sa kojima se Srbija suočava".

Komentari (0)

Srbija