Politika

Biščević: Hrvatska je otvorena i spremna da pruži podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji

Komentari

Autor: Tanjug

15/07/2023

-

12:49

Biščević: Hrvatska je otvorena i spremna da pruži podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji
Biščević: Hrvatska je otvorena i spremna da pruži podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji - Copyright Printscreen YouTube/CorD Magazine Politics:Business:Diplomacy:Society

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatska je otvorena i spremna da pruži podršku Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, izjavio je u intervjuu za Demostat ambasador te zemlje u Beogradu Hidajet Biščević i dodao da je strateški cilj i interes Zagreba pripadnost svih zemalja jugoistočne Evrope istoj zajednici demokratskog sveta.

"Na Srbiji je da odluči o integraciji s EU, Hrvatska je otvorena i spremna da pruži podršku na tom putu, Hrvatska je spremna na saradnju, na dobrosusedstvo, na ravnopravne odnose na načelu nemešanja u unutrašnje poslove", rekao je Biščević.

On je ocenio da EU predugo nije prepoznala da se geopolitički krajolik menja i da Zapadni Balkan ne može i ne sme ostati još jedna "tačka vakuuma" na crti od Baltika do Jadrana, dok su, s druge strane, mnogi političari Zapadnog Balkana taj vakuum videli kao idealno okruženje za otklon od reformi, odustajanje od vladavine prava, jačanje sopstvene vlasti.

Govoreći o odnosima Srbije i Hrvatske, Biščević je ukazao da živimo u "paralelnim istorijama", a da se u Srbiji pokušaji da se održava jedna istina svode na odbijanje jasnog suočavanja s prošlošću, te da se sa starim prtljagom ne može graditi nova budućnost države, niti trajno novi odnosi.

"Na kraju svega, ne mogu postojati dve istorijske istine", rekao je Biščević i dodao da je ovde već dovoljno dugo da jasno vidi koja je cena pokušaja da se održava "jedna istina" koja se svodi na odbijanje jasnog suočavanja s prošlošću.

"Mislim pri tome na unutrašnji odnos snaga ovde, na otpore promenama koji se oslanjaju upravo o to recikliranje i održavanje narativa prošlosti. Pitanje je, naravno, za samu Srbiju, jer niko na njega ne može odgovoriti osim Srbije", rekao je Biščević.

Kad je reč o kosovskom pitanju, Biščević je naveo da se Hrvatska uvek zalagala za političko rešenje i tolerantni kompromis, svesna istorijskih dimenzija.

"Treba biti svestan da načelo poštovanja teritorijalnog integriteta nije, kako se kaže, Božićno drvce, pa se nešto može ponekad i ponekomu pokušati uzeti, a nešto se ne sme dirnuti. Ne govorim o nikakvom mentalitetu 'osvete', jer nije samo Hrvatska priznala Kosovo, već i desetine i desetine drugih država koje nisu imale iskustva s politikom ovdašnjeg režima u devedesetima", kazao je Biščević.

On je dodao da kosovsko-srpski odnosi ne počinju devedesetih, već da koreni sežu duboko u istoriju i tu čak, istorijski gledano, nema posve nevinih ni na jednoj strani.

"Naravno, na Srbiji je da odabere dalekosežnu strategiju koja će omogućiti mir, stabilnost i razvoj Srbije, možda i bez unutrašnjih sporenja koja, delom i zbog Kosova, koče takav scenario", naveo je Biščević.

Komentari (0)

Srbija