Politika

Vučić sutra sa Stoltenbergom: Na stolu bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2023

-

16:10

Vučić sutra sa Stoltenbergom: Na stolu bezbednost Srba na Kosovu i Metohiji
AP/Olivier Matthys - Copyright AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sutra sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, saopštila je portparolka NATO Oana Lungesku. 

Posle sastanka Vučić i Stoltenberg obratiće se medijima. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 12. jula da je uputio zvaničan dopis i zahtev za susret sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom.

"Očekujem da se vidimo narednih dana", rekao je Vučić.

Tema razgovora bi, kako je naveo, trebalo bi da bude situacija na Kosovu.

Stoltenberg je potvrdio spremnost da se sastane sa Vučićem.

"Sa predsednikom Vučićem sam u redovnom kontaktu i, naravno, spreman sam za susret", potvrdio je Stoltenbeg uoči Samita NATO, koji jeodržan u Vilnjusu.

"Zatražio sam taj sastanak jer, u skladu sa Rezolucijom 1244, NATO snosi odgovornost za bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji, a za Jensa (Stoltengerga) smatram da je poštena osoba i uvek je otvoren da sasluša i razmotri srpske stavove", rekao je ranije Vučić u intervjuu za Pavlović tudej.

Vučić je rekao  da je tražio sastanak kako bi Stoltenbergu skrenuo pažnju da je skoro nemoguć opstanak Srba na Kosovu.

„Oni trpe direktan fizički pritisak i druge oblike prinude, što neminovno rezultira smanjenjem srpskog stanovništva. To predstavlja oblik etničkog čišćenja i zamoliću NATO da ispuni svoju dužnost pre nego što pređemo na sastanak Saveta bezbednosti UN, gde ćemo izneti činjenice o trenutnoj situaciji“, rekao je Vučić.

 

Komentari (0)

Srbija