Politika

Vučić nakon razgovora sa Stoltenbergom: Izneli smo činjenice i zatražili veću bezbednost za naš narod na KiM

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2023

-

21:23

Vučić nakon razgovora sa Stoltenbergom: Izneli smo činjenice i zatražili veću bezbednost za naš narod na KiM
Vučić nakon razgovora sa Stoltenbergom: Izneli smo činjenice i zatražili veću bezbednost za naš narod na KiM - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras nakon sastanka s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom da je od njega zatražio da NATO i Kfor provodi svoju ulogu u skladu s Rezolucijom 1244 i Poveljom UN.

"U pisanoj formi smo dostavili sve što je učinjeno protiv srpskog naroda od dolaska (premijera Kosova Aljbina) Kurtija na vlast,koliko je njih bespravno uhapšeno... Pokazali smo video snimke i zatražili smo da NATO preuzme kontrolu i obezbedi život dostojana čoveka Srbima na KiM", rekao je Vučić novinarima nakon sastanka.

On je rekao da je razgovor bio korektan.

"On je imao primedbu na naš račun i pokušao sam da mu obasnim o čemu se radi. Uspeli smo da iznesemo činjenice i da zatražimo veću bezbednost za naš narod na KiM. Hoće li biti pomaka ostaje da se vidi. bilo je želje da se do deeskalacije dođe što pre. Garantovana nam je sigurnost i bezbednost. Siguran sam da oni u ovom trenutku ne žele da Srbi budu proterani sa severa Kosova", rekao je Vučić.

Kaže da vidi želju za deeskalacijom posle sastanaka sa Lajčakom i Stoltenbergom, ali da se plaši da, zbog prištinske strane, nismo na putu ka tome.

"Ja sam ukazao generalnom sekretaru NATO da je u Kurtijevim izjavama glavni problem da po Rezoluciji Oslobodilačka vojska Kosova ne može da postoji na KiM. On kaže da je policija njihov pravni sledbenik. Dakle, to ne može da postoji na KiM po Povelji UN i Rezoluciji 1244. Zašto to tolerišete kad sam Kurti priznaje da je to pravni sledbenik OVK? Na to nema odgovora. Generalni sekretar je rekao da je i NATO bio protiv toga, ali šta mi imamo od toga?", rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao na činjenicu da se Priština naoružava.

"Šta očekujete od nas kao reakciju? Zar mislite da u Vojsci Srbije i u rukovodstvu Srbije ne postoje ljudi koji znaju kakve opasnosti vrebaju? Znamo kakve su opasnosti jer se neko ponaša protivpravno i neodgovorno. U potpunosti smo spremni na sva iznenađenja i građani Srbije ne treba da brinu", rekao je Vučić.

On je dodao da će Srbija čuvati mir i naš narod na KiM, ali da je težak je period pred nama i da nam je potrebna saradnja sa Kforom i NATO.

Srpski narod na KiM, kako je rekao, štite samo tri stvari: njegovo jedinstvo, borba i hrabrost, država Srbija, koja je uvek sa njima, i to što uvek mora da se poštuje bar jedan mali deo međunarodnog javnog prava.

„Moram da budem iskren, jedina institucija koja kako-tako nešto radi po pitanju očuvanja mira i bezbednosti na KiM jeste KFOR. Tražio sam značajniju ulogu KFOR u smirivanju tenzija, a da li neki drugi žele da smire tenzije, ja u to ne verujem. To sam i danas čuo od Petra Petkovića na osnovu onoga što se zbivalo, a i na osnovu onoga što sam ja mogao da saznam šta se zbivalo u dijalogu“, rekao je Vučić novinarima posle razgovora sa generalnim sekratarom NATO Jensom Stoltenbergom i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom u Briselu.

Na pitanje da li NATO može da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, Vučić je odgovorio da NATO to može, ali da će se videti da li će i hteti to da uradi.

n je, komentarišući izveštaj koji je specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar predstavio u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa, rekao da je bio mnogo bolji nego pre dva meseca.

"Ovaj izveštaj u Kongresu je bio bolji nego onaj pre dva meseca, ako ste primetili i ako ste pažljivo slušali. Da li je dobar? Pa naravno da nije - Amerika je priznala nezavisno Kosovo, šta očekujete, da se to promeni? Kad ste to mogli da čujete bolji izveštaj u američkom kongresu po pitanju KiM, kada to, kad tačno od 1995. godine? Pa nikad naravno, a kada ste mogli da čujete da nije Srbija jedini krivac do ove godine", rekao je Vučić. 

Predsednik Srbije je večeras razgovarao s generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom o situaciji na Kosovu i Metohiji. Prethodno se u Briselu susreo sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Komentari (0)

Srbija