Politika

Vučević: Ne treba potcenjivati naoružanje koje je Priština dobila

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2023

-

11:16

Vučević: Ne treba potcenjivati naoružanje koje je Priština dobila
Miloš Vučević - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević rekao je danas da ne treba potcenjivati naoružanje koje je Priština dobila od Turske, jer ono može da ugrozi Vojsku Srbije, ali ne i da se nosi i poredi sa vojnim potencijalom Vojske Srbije.

On je rekao da je Turska time što je isporučila pet letelica TB2 kosovskim Albancima, najflagrantnije prekršila rezoluciju 1244 i vojno-tehnički sporazum iz Kumanova iz 1999. godine.

Dodaje da jedina oružana formacija koja u skladu sa tim aktima, i rezolucijom 1244 i vojno-tehničkog sporazumom na KiM, do povratka srpske vojske, može da bude samo vojska KFOR-a odnosno NATO pakta, što se na ovaj način zaobilazi i predstavlja dodatni bezbednosni rizik za Srbiju.

"Bajraktar je ofanzivno oružje, haubice su ofanzivno oružje. Oni spremaju očigledno jedan vojni arsenal i za ofanzivno delovanje. Oni se naoružavaju ali ne treba smetnuti s uma i sledeću činjenicu, da oni šalju svoje oficire na usavršavanja, na školovanja u različite zemlje NATO pakta. Oni imaju zajedničke vežbe, ove godine suspendovane zbog Kurtijeve politike, i oni prave svoj budući vojni potencijal. Srbija mora to dobro obaveštajno da obrađuje i naspram toga da se vlada", zaključio je ministar.  

Kaže da Srbija očekuje da KFOR, kao garan bezbednosti za sve građane na KiM, ne dozvoli bilo šta što izlazi van dogovora i sporazuma međunarodnog javnog prava, i da bude korektivni fakotr. 

Napominje da NATO kao alijansa ne učestvuje u formiranje nove albanske vojske, koja, kako objašnjava, ima cilj da Kurtijevom politikom dovede do ujedinjenja između Albanije i KiM. 

"Te teme nisu ni malo prijatne i Srbija mora sa njima da se vlada na političkom planu, kroz diplomatiju i razgovore, a ona druga odbrambena vojna komponenta koja je tu uvek spremna ako bude moralo da se reaguje radi", dodao je on.

Vučević je naglasio da Srbija ne želi da uđe u trku naoružanja sa nekim ko je tek na početku nečega što može da predstavlja opasnost, ali radi na tome, već da je očuvanje mira i stabilnosti nacionalni interes Srbije,u čemu ona i pobeđuje.  

Sve od naoružanja što je Priština dobila može da ugrozi Vojsku Srbije, ali ne može s njom da se nosi, rekao je ministar i dodao da ne treba potcenjivati naoružanje jer to predstavlja jasnu naznaku da oni imaju strategiju razvoja svoje vojske na Kosovu.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Vojska Srbije i naše dve agencije, vojna obaveštajna i kontra obaveštajna su detaljno pratile iskustva korišćenja letelica Bajraktar TB2 i na ratištu Nagorno-Karabah gde je ona bila mnogo ubojitija i naukrjainskom ratištu gde nije postigla baš takve rezultate, ali nije za potcenjivanje. Ozbiljna je besposadna letelica i svakako nešto što do sada nismo imali na ovom području, i nešto što predstavlja bezbednosni rizik za našu državu", rekao je on.

Kako je objasnio, gađanje iz protivavionskih samohodnih artiljerijsko-raketnih sistema PASARS na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade" je deo obuke jedinica Vojske Srbije u toku jula meseca, a najveći događaj će biti početkom sledeće nedelje, kada se očekuje i dolazak predsednika Srbija Aleksandra Vučića. 

Najavio je da će u drugoj polovini avgusta biti raspisan novi konkurs za pripadnike specijalnih jedinica, a da će do kraja godine biti raspisano nekoliko konkursa za Vojsku Srbije,  i za izviđače, tenkiste, artiljerce. 

Sastanak predsednika Vučića i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Vučević smatra važnim, jer Stoltenberg, ne odstupajući od politike NATO pakta, drži korektan pristup i Srbija ima interes da čoveku koji na visokoj poziciji u lancu odlučivanja, predstavi i iznese svoje argumente vezano za dešavanja na KiM. 

Predsednik je dostavio svu dokumentaciju u kojoj se vidi režim koji Kurti sprovodi na srpskim narodom na KiM, sa željom da NATO pakt bolje razumeo situaciju i ovladao situaciju na terenu, rekao je Vučević.

Smatra da je donacija Prištini baš iz Turske, činjenica da je kontigent turske vojske trenutno najbrojniji u KFOR-u, i činjenica da prvi put posle 24 godine za komandantna KFOR-a dolazi general iz Turske, jasan pokazatelj da je Turska sve prisutnija i da hoće da igra jednu snažnu političku ulogu. 

Iako se Srbija po pitanju KiM ne slaže sa Turskom, Vučević ističe da je državni i nacionalni interes Srbije da održi dobar odnos sa Turskom.

Smatra da fokus Srbije treba da bude vršenje političkog pritiska kako bi KFOR radio svoju misiju u pounom kapacitetu i štitio srpko stanovništvo na KiM, jer Albanci na različite načine vrše pritisak na Srbe kako bi napustili KiM, sa krajnjim ciljem da izvrše kompletno etničko čišćenje.
"OVK je morala biti rasformirana, ona ne može ni da funkcioniše u formi pravnog sledbeništva, to je obaveza iz vojno-tehničkog sporazuma i rezolucije 1244. To je međunarodna obaveza", istakao je minitar Vučević.

Istakao je da će se ove godine pogrom Srba u zločinačkoj akciji Oluja, obeležiti u Prijedoru, po prvi put u Republici Srpskoj, i dodao da su predsednik Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i patrijarh srpski Porfirije, dogovorili važne sastanke u Republici Srpskoj, i jasne zadatke šta treba da se radi. 

"Sastanci će biti isključivo konstruktivni, isključivo jačajući sprsko-srpske odnose i ne ugrožavajući bilo koga. niko ne treba da se plaši od saradnje Srba sa Srbima", napomenuo je ministar.

Komentari (0)

Srbija