Politika

Orlić sa predsednikom skupštine Irana o unapređenju odnosa i jačanju saradnje

Komentari

Autor: Tanjug

23/07/2023

-

15:49

Orlić sa predsednikom skupštine Irana o unapređenju odnosa i jačanju saradnje
Orlić sa predsednikom skupštine Irana o unapređenju odnosa i jačanju saradnje - Copyright Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Vladimir Orlić boravi u zvaničnoj poseti Teheranu gde se, nakon svečanog dočeka u Parlamentu Irana, sastao sa predsednikom Islamske savetodavne skupštine Mohamedom Bagerom Galibafom.

Sagovornici su izrazili obostrano zadovoljstvo zbog posete Orlića Iranu, ocenjujući je kao dragocenu za nastavak razgovora o unapređenju tradicionalno prijateljskih odnosa dve države i dva naroda i jačanju svestrane saradnje, saopštila je Narodna skupština Srbije.

Galibaf je još jednom potvrdio čvrstu posvećenost Irana nastavku jačanja veza sa Srbijom, ističući da odnosi dve zemlje počivaju na uzajamnom poštovanju i razumevanju, kao i na međusobnoj podršci u međunarodnim organizacijama.

Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

 

Poručio je da Srbija u regionu Zapadnog Balkana predstavlja ključnu zemlju, ujedno važnog partnera u okvirima spoljne politike Irana i ponovio da njegova zemlja nedvosmisleno poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, kao i da će ovaj stav ostati nepromenjen, na čemu je Orlić zahvalio.

"Odlukom da ne priznajete Kosovo, dokazali ste da ste ne samo na strani Srbije, već i na strani međunarodnog javnog prava, principa UN, kao i na strani - mira", rekao je Orlić.

On je informisao Galibafa o izuzetno teškoj situaciji na KiM, teroru sa kojim se suočava srpski narod i namerama Prištine da sve uvuče u rat.

Upoznao ga je i sa naporima koje, u cilju očuvanja mira i stabilnosti, preduzima predsednik Srbije Aleksandar Vučić, poručujući da naša zemlja ostaje posvećena sveobuhvatnom napretku i postizanju istorijskih rezultata u ekonomiji, infrastrukturi i drugim oblastima, navodi se u saopštenju Skupštine Srbije.

Posebna pažnja posvećena je oblastima sa velikim i nedovoljno iskorišćenim mogućnostima za saradnju i iskazana je spremnost da se na njima posvećeno radi, na temeljima odličnih političkih odnosa.

Predsednici parlamenata su, razgovarajući o ključnim sferama u kojima postoji prostor za dalji zajednički rad, istakli saradnju u oblasti trgovine, poljoprivrede i energetike.

Tanjug/Narodna skupština Republike Srbije

 

Galibaf i Orlić su se saglasili da dva nacionalna parlamenta već održavaju dinamične i redovne kontakte, kao i u opredeljenju da dodatno doprinesu snaženju bilateralnih odnosa i saradnje, posebno na nivou resornih odbora.

Šefovi parlamenata su, tokom otvorenog i sadržajnog sastanka, razgovarali i o aktuelnim regionalnim i geopolitičkim zbivanjima.

Orlić je iskoristio priliku da predsedniku Islamske savetodavne skupštine uputi poziv za uzvratnu posetu, što je Galibaf sa zadovoljstvom prihvatio.

Tokom dvodnevne posete, predsednik Skupštine Srbije sastao se i sa potpredsednikom Islamske savetodavne skupštine Mođtabeom Zavalnurijem, sa kojim je potvrdio odličnu saradnju dva parlamenta, ujedno potencijale za još snažnije partnerstvo između Srbije i Irana.

Sastancima predsednika Skupštine Srbije prisustvovala je i Jasmina Karanac, predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Iranom, koja se zahvalila na gostoprimstvu i podsetila da grupa prijateljstva sa Srbijom u iranskom Parlamentu ima otvoren poziv da poseti Skupštini Srbije.

Potvrdila je odlične kontakte između parlamenata i naglasila da Poslanička grupa prijateljstva sa Iranom u ovom sazivu Skupštine Srbije ima najviše poslanika do sada.Sastancima u Teheranu prisustvovao je i ambasador Srbije u Teheranu Dragan Todorović.
 

Komentari (0)

Srbija