Politika

Varhelji pozdravio usvojene izmene srpskog Zakona o energetici

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2023

-

17:44

Varhelji pozdravio usvojene izmene srpskog Zakona o energetici
Varhelji pozdravio usvojene izmene srpskog Zakona o energetici - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji pozdravio je što je Srbija usvojila izmene Zakona o energetici, i ocenio da je reč o velikoj prekretnici za Srbiju.

"Velika prekretnica: usvajanjem Zakona o energetici, Srbija otvara put za razdvajanje gasa i električne energije, uz ukidanje Zakona o linearnoj infrastrukturi. Ovo je ključno za primenu pravila EU o javnim nabavkama", napisao je Varhelji na svom Tviteru.

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović izjavila je pre dva dana da je izmenama Zakona o energetici, Narodna skupština Srbije dobila veću nadležnost da upravlja energetskim subjektima, kao i da je razdvojeno upravljanje i smanjena nadležnost Vlade Srbije, a povećana nadležnost Narodne skupštine za upravljanje energetskim subjektima, koji obavljaju delatnost proizvodnje, distribucije i snabdevanja električnom energijom.

"To je neophodno da bi se naša energetska preduzeća sertifikovala od strane evropskih regulatornih agencija, ali i od naše agencije za energetiku, da bi one mogle da posluju efikasnije, da bi mogla da budu uvezana bolje u evropski energetski sistem", rekla je Đedović.

Ona je objasnila da će biti osnovana Republička komisija za energetske mreže, koja će od ministarstva preuzeti nadležnost nad državnim operatorima sistema prenosa (TSO) električne energije, odnosno Elektromrežom Srbije (EMS), i gasa, odnosno Transportgasom pa će te kompanije konačno moći da se sertifikuju kod Agencije za energetiku Republike Srbije (AERS) i evropskih regulatornih tela.

Komentari (0)

Srbija