Politika

Završen 13. protest "Srbija protiv nasilja": Šetnja do Tužilaštva, opozicija poručila da ne odustaje od zahteva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/07/2023

-

20:31

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu je održan 13. protest opozicije "Srbija protiv nasilja". Okupljanje je počelo u 20 časova ispred Narodne skupštine, odakle je krenula šetnja do Republičkog javnog tužilaštva kako bi se izrazilo nezadovoljstvo njegovim radom. 

Prethodnih dana održani su protesti u nekoliko gradova u Srbiji u Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu. 

Protest "Srbija protiv nasilja" organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno-levi front, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni.

Zahtevi opozicije:

  • Smena čelnika REM-a i RTS-a     

  • Smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina 

  • Ukidanje rijalitija

  • Oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi" 

  • Gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks 

22.07 Još jedan protest "Srbija protiv nasilja" u fotografijama

21.53 Završen još jedan protest "Srbija protiv nasilja"

spred Republičkog javnog tužilaštva u Beogradu završen je 13. protest "Srbija protiv nasilja", u organizaciji dela opozicije. Saobraćaj koji je bio blokiran u Nemanjinoj ulici je uspostavljen, a prethodno i kod Narodne skupštine, gde je protest i počeo.

Kod Republičkog tužilaštva su se obratili pravnica Sofija Mandić, predsednik Ekološkog udruženja "Ne damo Jadar", Zlatko Kokanović i student Vuk Aleksić.

"U Srbiji će organizovano državno nasilje protiv građana prestati samo onda kada Tužilaštvo postane nezavisno. Ne samostalno, nezavisno. Danas je Tužilaštvo tek krpa kojom političke vlasti brišu svoja zlodela, od Hercegovačke do Jovanjice", rekla je Sofija Mandić.

"I pre tri godine zajedno sa svojim saborcima krenuli smo u borbu protiv ozloglašene kompanije Rio Tinto i njihovih saradnika, naše trenutne aktuelne vlasti, na čelu sa Akeksandrom Vučićem. I od tada konstantno trpimo nasilje, ne samo mi nego ljudi koji se nalaze u Boru i u Majdanpeku, Žagubici, Surdulici i širom naše prelepe Srbije", naveo je Kokanović.

21.19 Kolona stigla do tužilaštva 

21.18 Veselinović: Svi smo govorili od početka da je ovo jedna maratonska bitka

Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta rekao je da je siguran da će zahtevi protesta da budu ispunjeni.

"Ja mislim da brojnost ljudi, ne sam u Beogradu, nego prvenstvo u tridesetak gradova po Srbiji govore da ni letnja takozvana pauza, ni jako visoke temperature neće sprečiti ljude, njihovu odlučnost da istraju dok se zajtevi ne ispune. Niko nije očekivao da to bude odmah, svi smo govorili od početka da je ovo jedna maratonska bitka, tako da izdržaćemo u njoj i siguran sam da ćemo uspeti u njoj i da će zahtevi da budu ispunjeni", rekao je on za Euronews Srbija.

Euronews

21.17 Tepić: Nećemo odustati, Srbija više nije ista od 3. i 4. maja

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je za Euronews Srbija da se od zahteva protesta neće odstati.

"Ovo je zaista jedini način da pokažemo da ne odustajemo, uprkos tome što režim računa na to da ćemo se umoriti, da smo na odmorima, da ćemo izgubiti volju. Nećemo odustati, Srbija više nije ista od 3. i 4. maja, imamo 30 dana do početka nove školske godine, mi ne znamo kako da decu pustimo u školu, ne znamo kako da ih pustimo na ulicu. Niko nam ništa ne govori, vidite šta se dešava sa suspenzijom Anketnog odbora pukom voljom većine", navela je ona.

20.48 Krenula šetnja do Republičkog javnog tužilaštva

20.43 Banjac: Svaka nedelja iza nas iznova nas podseća zašto izlazimo na ulice

Novinar Smiljan Banjac sa bine je poručio da je želja vlasti da protesti utihnu, ali da se to neće dogoditi.

"Svaka nedelja iza nas iznova nas podseća zašto izlazimo na ulice i zašto ne odustajemo. Ne odustajemo od borbe za Srbiju u kojoj ćemo se osećati sigurno na ulicama, u školama i svojim kućama", istakao je Banjac.

On je pitao kako da se građani osećao bezbedno u zemlji u kojoj ne funkcioniše tužilaštvo, koje je ignorisalo afere rušenja u Savamali, plantažu marihuane u Jovanjici, pad helikoptera i malverzacije u Elektroprivredi Srbije.

Banjac je pitao kako se funkcionisanju tužilaštva mogu nadati građani koji u svojoj zemlji na visokoj bezbednosnoj funkciji imaju čoveka koji je na spisku sankcija velike svetske sile i podsetio da građani na protestima traže smene ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

On je podsetio i da je juče u Bogatiću organizovan skup povodom smrti veterinara Borisa Dražića, koji je stradao pokušavajući da spreči tuču, i pozvao okupljene da mu minutom ćutanja odaju poštu.

20.34 Blokiran saobraćaj ispred Skupštine

Ispred Doma Narodne skupštine  blokiran je saobraćaj, gde je počeo novi protest "Srbija protiv nasilja", u organizaciji dela opozicije.

Na protest su došli predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac, poslanica DS Dragana Rakić, poslanik Zeleno-levog kluba Radomir Lazović, njegov stranački kolega Dobrica Veselinović, poslanik Zeleno levog kluba Đorđe Pavićević, poslanica Zeleno levog kluba Biljana Đorđević, lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta, poslanik Moramo - Zajedno Đorđe Miketić, šef poslaničkog kluba Narodne stranke Miroslav Aleksić.

20.30 Protest i u Kraljevu

Protest "Srbija protiv nasilja" večeras se održava i u Kraljevu.

20.24 Kakva je situacija ispred Skupštine

20.16 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija ispred Narodne skupštine

Euronews

20.00 Učesnici se okupljaju ispred Narodne skupštine

Učesnici protesta "Srbija protiv nasilja" okupljaju se ispred Narodne skupštine. U ovom trenutku plato je i dalje prohodan. 

Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac je na konferenciji za novinare u sredu u Skupštini Srbije rekao da će se učesnici protesta zatim Ulicom kneza Miloša i Nemanjinom uputiti do zgrade Republičkog javnog tužilaštva gde će se obratiti pravnica Sofija Mandić.

Lutovac je rekao da će se do tužilaštva ići da bi se iskazalo nezadovoljstvo njihovim radom i pružila podrška onima koji u tužilaštvima žele, kako je rekao, profesionalno da obavljaju svoj posao.
“Tužilastvo je važna karika u borbi za vladavinu prava”, napomenuo je  Lutovac.

On je rekao i da je važno da se nastavi sa okupljanjem, da se drži "plamen ili žar" tokom leta i pokaže istrajnost u tome da se ispune zahtevi.

Komentari (0)

Srbija