Politika

Usvojena odluka o "Novom Sadu na vodi", uoči sednice tenzije koškanje ispred gradske skupštine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2023

-

10:42

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Odbornici Skupštine grada Novog Sada usvojili su plan regulacije brodogradilišta sa okolinom koji predviđa izgradnju stambenih objekata. Taj plan se u javnosti često naziva "Novi Sad na vodi", a uoči sednice je došlo do incidenata kada su aktivisti opozicionih stranaka pokušali da blokiraju ulaz u gradski parlament.

Za odluku o usvajanju plana je glasalo 46 odbornika, protiv je bilo njih pet, dok dvoje nije glasalo. Sednici je prisustvovalo 53 od 78 odbornika. Uoči sednice je došlo do koškanja između aktivista opozicije i zaposlenih u gradskom parlamentu, javlja dopisnik Euronews Srbija. 

Atmosfera je bila prilično tenzična, a predstavnici opozicije i aktivisti su stajali na ulazu u Skupštinu i pokušavali su da blokiraju zaposlene da uđu. 

S druge strane, aktivisti su rekli i da privatno obezbeđnje nije pustilo njihove predstavnike da uđu u zgradu. Oni kažu da su poslali zahtev predsednici Skupštine dva njihova predstavnika prisustvuju raspravi. 

Ekološki aktivisti, inače, protestuju protiv plana koji omogućuje izgradnju stambenih zgrada, navodeći da bi izmeštanje nasipa bilo izuzetno opasno.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić smatra da aktivisti i građani imaju legitimno pravo da protestuju. Dodaje da je pitanje za predsednicu Skupštine grada da li je dobila bilo kakav zahtev, a koji je na uvid dat medijima ispred zgrade gradskog parlamenta.

Komentari (0)

Srbija