Politika

Ministar Vučević u Kairu: Saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend

Komentari

Autor: Tanjug

07/08/2023

-

15:11

Ministar Vučević u Kairu: Saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend
anjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik vlade i ministar odbrane Miloš Vučević započeo je posetu Egiptu sastankom sa ministrom odbrane i vojne proizvodnje te zemlje generalom Mohamedom Ahmedom Zakijem.

Na sastanku je istaknuto da saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend čemu je doprineo susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija u Srbiji prošle godine, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Posle svečanog dočeka uz počasni stroj pripadnika Garde egipatskih oružanih snaga i intoniranje himni, usledio je razgovor ministara odbrane Srbije i Egipta, u prisustvu delegacija koje predvode, navodi se u saopštenju.

Vučević je ocenio da je ova poseta još jedna potvrda dobre saradnje Srbije i Egipta i dva ministarstva odbrane, izrazivši opredeljenje za dalji razvoj i unapređenje odnosa u oblastima vojno-tehničke, vojno-obrazovne i vojne saradnje.

Na sastanku je istaknuto da saradnja Srbije i Egipta ima uzlazni trend, čemu je doprineo susret predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsednika Egipta Abdela Fataha al Sisija u Srbiji prošle godine.

Ministar Vučević naglasio je da je dugoročno strateško opredeljenje Srbije da zadrži status vojno neutralne države, bez članstva u bilo kojoj od postojećih vojno-političkih organizacija. 

Istovremeno, istakao je Vučević, to ne znači odsustvo volje za unapređenjem saradnje sa svim relevantnim akterima u domenu međunarodnih odnosa, a naročito bezbednosti i odbrane.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

 

U saopštenju se ističe da je današnji susret u Kairu ministar Vučević iskoristio i da generalu Zakiju uputi poziv za učešće na Međunarodnom sajmu naoružanja i vojne opreme "PARTNER 2023" koji će biti održan u septembru 2023. godine u Beogradu.

General Zaki je tokom današnjeg susreta sa Vučevićem razgovarao o bezbednosnoj situaciji u regionu, kao i u svetu i istakao značaj nastavka i unapređenja saradnje u oblasti odbrane između dve zemlje, a kao oblasti od posebnog značaja kada je reč o saradnji u oblasti odbrane, izdvojio je vojno-tehničku i vojno-vojnu saradnju, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se general Zaki zahvalio na pozivu za učešće na ovogodišnjem sajmu "PARTNER 2023" i izrazio zadovoljstvo jer je reč o manifestaciji koja okuplja učesnike iz celog sveta.

Vučević položio vence na Spomenik neznanom vojniku i grobici el Sadata

Ministar odbrane Miloš Vučević položio je u Kairu vence na Spomenik neznanom vojniku i kraj grobnice nekadašnjeg egipatskog predsednika Anvara el Sadata.

U saopštenju Ministarstva odbrane navodi se da je uz počasni stroj Garde Oružanih snaga Arapske Republike Egipat i intoniranje himni, Vučević vence položio u pratnji komandanta Centralne vojne oblasti general-majora Tareka el Šazlija.

Ceremoniji polaganja venaca i odavanja počasti prisustvovali su i članovi delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 

Komentari (0)

Srbija