Politika

Vučić: Niko mi nije tražio beogradske izbore, nudio sam ih 50 puta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/08/2023

-

19:03

Vučić: Niko mi nije tražio beogradske izbore, nudio sam ih 50 puta
Vučić: Niko mi nije tražio beogradske izbore, nudio sam ih 50 puta - Copyright Printscreen/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas na konferenciji za medije odgovarajući na novinarsko pitanje da je pismo nekih evropskih zvaničnika samo formalno adresirano na njega, ali da je upereno protiv Srbije.

"Ponosan sam na imena koja su pisala to pismo, ali sam ponosan i na to što tu nema nekih imena. Video sam da je 56 parlamentaraca potpisalo. Kriv sam što pomažemo narodu u RS... Što se tiče Ukrajine, ona je nama prijateljska zemlja, zamislite da Ukrajina prizna Kosovo, u danu bi izgubila integritet. Da li postoje pritisci na sve evropske zemlje? Postoje veliki pritisci ne samo na nas, nego Ii na druge evropske zemlje", rekao je predsednik.  

On je dodao da se "nije naročito uznemirio jer je ovo bio očajnički pokušaj onih ljudi koji pokušavaju da izazovu sukobe i da nas spreče da govorimo o ovakvim stvarima o kojima smo govorili danas". 

Predsednik je na pitanje o eventualnim izborima rekao da ih niko nije tražio, a da je za njih spreman u decembru, aprilu ili maju, ali u tom slučaju treba računati da može biti i nekih drugih izbora.

"Niko mi nije tražio beogradske izbore, nudio sam ih 50 puta. Da li će biti samo beogradskih ili nekih drugi ne znam. Hajde da sednemo i da se dogovorimo. Mi ćemo da pružimo tu mogućnost, ako hoće beograske izbore neka nas obaveste", naveo je predsednik Srbije.

On je istakao da će sagledati sve zahteve građana Bačke Palanke za smenu predsednika te opštine posle pogibije dečaka i njegovog dede usled strujnog udara i da će u skladu sa tim donositi odluke.

Britanska poslanica Ališa Kerns objavila je pismo koje je upućeno američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, visokom predstavniku Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Đozepu Borelju i britanskom ministru spoljnih poslova Džejmsu Kleverliju. Ona je rekla da je to pismo potpisalo 10 predsednika odbora za spoljne poslove i 56 poslanika.

U pismu se traži "ravnoteža i proporcionalnost u interakciji sa Kosovom i Srbijom" i ocenjuje da nedostatak pritiska na Srbiju, posle pritvaranja trojice kosovskih policijaca i neuspeh pozivanja na odgovornost onih koji su napali pripadnike Kfora, ukazuje na "nedostatak jednakosti u rešavanju tenzija".

Ističe se da sadašnji pristup ne funkcioniše i da treba obezbediti da se ne usvoje politike koje, kako se ističe, Beograd stavljaju u centar politike prema Balkanu. U pogledu izbora, u pismu na koje se poziva RSE, navodi se da je "Kosovo nezavisna država" i da "pokušaje da Srbija opstruira demokratske izbore na Kosovu treba javno kritikovati kao mešanje spolja". 

Govoreći o najavljenoj promeni kada su u pitanju bolovanja, odnosno o najavi ministarke zdravlja Danice Grujičić da lekari moći da daju bolovanja do dve nedelje, predsednik je rekao da je ministarka u pravu.

"Je l vi znate da koji je broj onih koji se 57. ili 58. dana bolovanja naglo oporave i vi mislite da je to moguće? Umesto 15, biće 30 dana bolovanja bez komisije. Ona je već rekla da se te promene neće odnositi na onkološke pacijente, osobe sa invaliditetom, trudnice i one koji su skoro imali operacije. Toliko je zloupotreba da me je sramota da o tome govorim", rekao je predsednik Srbije.

Komentari (0)

Srbija