Politika

Prištinske vlasti oduzele poslovni sertifikat MTS-u na Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2023

-

12:18

Prištinske vlasti oduzele poslovni sertifikat MTS-u na Kosovu
Prištinske vlasti oduzele poslovni sertifikat MTS-u na Kosovu - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Kosovska agencija za registraciju preduzeća (ARBK) poništila je 15 sertifikata o registraciji privrednih subjekata, koji su sadržali, kako oni tvrde, ''neustavni sadržaj'', a među njima je i podružnica Telekoma Srbije na Kosovu i Metohiji, MTS d.o.o, saopštilo je kosovsko Ministarstvo industrije, preduzetništva i trgovine.

U saopštenju se navodi da je 15 privrednih društava kojima su oduzeti sertifikati prezentovalo sadržaj kao što su ''Peć, Republika Srbija'', "Priština, Srbija", "Đakovica, Republika Srbija", "Kosovska Mitrovica, Republika Srbija", "Gnjilane, Srbija", i slično.

Ranije je direktor Telekoma Vladimir Lučić rekao da će MTS, uprkos odluci prištinskih vlasti da ukinu tu kompaniju na Kosovu i Metohiji, nastaviti da posluje i pruža servis korisnicima.

Istakao je da u poslednjih nekoliko meseci, sa trenutnom vlašću u Prištini, jača pritisak prema njihovoj kompaniji, ali i da imaju dovoljno snage da se odupru pritisku i da nastave da rade na teritoriji pokrajine.

"Sve ovo što se dešava je više stvar političkog pritiska. Kada se svede na pravni okvir, mi ćemo uspeti da se odupremo", rekao je Lučić.

Podsetio je da je kompanija MTS d.o.o. formirana na osnovu Briselskog sporazuma i kako je ukazao, "umesto da bude primer dobre primene Briselskog sporazuma, sada se krši Briselski sporazum, a vrhunac je bio papir za gašenje koji smo dobili što je potpuno apsurdno i besmisleno, te smo ubeđeni da nam je greškom poslat".

Dodao je da je u sporazumu jasno definisano njihovo poslovanje, da su sporazum vlasti u Prištini  zvanično prihvatile, kao i da postoje prištinske odluke koje su upisane u registrima.

"Ne mogu da zamislim nijedan drugi scenario sem toga da će se nama prihvatiti žalba. Budite sigurni da imamo snage da se odupremo tome", istakao je Lučić i dodao da, ako bi neko silom pokušao da spreči rad MTS-a na Kosovu i Metohiji, to bi značilo naknadu štete ogromnih razmera na međunarodnom sudu.

Euronews Srbija je u vlasništvu Arena channels grupe koja je deo Telekoma Srbija. 

Komentari (0)

Srbija