Politika

"Brine odnos prema neistomišljenicima": Verbalni sukob aktivista Novog DSS sa organizatorima skupa o grafitima mržnje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/08/2023

-

16:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predstavnici nekoliko nevladinih organizacija upozorili su na, kako kažu, značajan porast broja grafita sa porukama govora mržnje u Srbiji. Oni su na konferenciji za medije Udruženja "Krokodil" istovremeno naveli da grafite i murale u javnom prostoru prate i slični sadržaji na društvenim mrežama. Tokom konferencije došlo je do verbalnog sukoba sa predstavnicima Novog DSS-a koji su se nalazili u publici i koji su sa sobom doneli plakate na kojima piše "Kad se vojska na Kosovo vrati", što je i sadržina nekih od grafita o kojima je bilo reči na konferenciji. 

Nakon verblanog sukoba sa organizatorima konferencije, aktivisti Novog DSS-a su napustili salu, ostavivši za sobom pomenute plakate.

Inače, na konferenciji su između ostalog izneti podaci da je tokom jula, širom Srbije ilegalno iscrtano više od pedeset grafita veličine 40 kvadrata sa ispisom "Kad se vojska na Kosovo vrati…", što je, kako su rekli organizatori, prošlo bez ikakvih sankcija.

Sofija Todorović programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava, koja je i sama bila na meti jednog od grafita mržnje ispisanog u njenom komšiluku, navela je da je poruka konferencijw da se protiv nasilja mora boriti na svakom koraku i da nije očekivala bilo kakav verbalni sukob. 

"Ponašanje pripadnika jedne političke stranke na našoj pres konferenciji ovim povodom ne mogu da definišem, jer ne znam da li je to bio protest ili istinska namera da se postavi neko pitanje. Ono što me brine je praksa da u našim politčkim strankama već neko vreme postoji takav vid komunikacije i dijaloga sa neistomišljenicima a sve zbog potreba da se napreduje", rekla je Todorović za Euronews Srbija.

Smatra da su ovakve situacije postele sve učestalije, i da je nephodno da se tome stane na put.

Euronews

"Cela konferencija je imala poruku da protiv nasilja moramo da se borimo na svakom koraku - bilo da se dešava na ulici, u školi, na zidu ili u Skupštini i medijima. Moramo glasno da govorimo o tome i da ukažemo da to nije zabavno, niti smešno", rekla je ona.

"Grafit u mom naselju nije napisan da bih se ja osećala prijatno"

Nedavno je i u naselju u kojem ona živi, osvanuo grafit koji sadrži njeno puno ime i prezime, a pored njega je napisana seksistička i mizogina uvreda, uključujući i slovo "Z",koje, kako su u ranijem saopštenju naveli iz Inicijative za ljudska prava, simbolizuje podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Taj grafit nije neko napisao da bih se ja osećala sigurno i pijatno. Međutim, mislim da je ta atmosfera zastrašivanja postala pravilo u našoj zemlji. Sada je pitanje šta ćemo mi koji nismo spremi da se odreknemo svojih sloboda da uradimo i da Srbija bude demokratska zemlja", rekla je ona.

Ona je ukazala da postoji  vremenska podudarnost nastanka ovog grafita i njenog javnog stava o pirjemu Kosova u UN, ali navodi da nema tačnu informaciju kada je tačno grafit nasato.

"Što se tiče institucija, ja sam sve prijavila policiji jer i dalje verujem u to da se moramo obraćati institucijama kada imamo problem čak i kada one ne rade svoj posao. Mora da ostene neki trag o tome šta se desilo. Takođe, ovim povodom se oglasila i poverenica za ravnopravnost što mislim da je jako važno i da svojim delovanjem zadaje dobar primer", reka je ona.

Komentari (0)

Srbija