Politika

Ursula fon der Lajen na odvojenim sastancima razgovarala sa Vučićem i Kurtijem

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/08/2023

-

19:36

Ursula fon der Lajen na odvojenim sastancima razgovarala sa Vučićem i Kurtijem
FoNet/Evropska komisija - Copyright FoNet/Evropska komisija

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, uoči večere lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije koju organizuje premijer Grčke Kirijakos Micotakis u Atini, u odvojenim susretima razgovarala je sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem.

Ursula fon der Lajen sastala se danas sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. Ona je na  društvenoj mreži X (Tviter) navela da je sa Kurtijem razgovarala o potrebi za deeskalacijom tenzija na severu Kosova, ponovnim uključivanjem u dijalog uz posredovanje EU i sprovođenjem sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Kurti je, u međuvremenu, na X-u napisao da je na sastanku sa šeficom EK istakao "važnost pune, bezuslovne implementacije Osnovnog sporazuma".

"Bilo mi je zadovoljstvo upoznati predsednicu Evropske komisije u Atini. Razgovarali smo o bilateralnim odnosima, regionalnoj saradnji i planu rasta EU za WB6 (Zapadnobalkansku šestorku), kao i o dijalogu", dodao je on.

Predsednica Evropske komisije se prethodno sastala sa predsednikom Srbije. Fon der Lajen je navela da je sa Vučićem razgovarala o "potrebi konstruktivnog angažovanja na deeskalaciji situacije na severu Kosova i napretku Srbije na putu ka EU". 

Vučić je ranije rekao da je sa predsednicom Evropske komisije imao dobre i "ne sasvim lake" razgovore.

FoNet/Evropska komisija

 

"Govorili smo o infrastrukturnim projektima, ali i o strateškoj saradnji Srbije i EU u oblasti energetike, zelene energije, rudarstva i o važnim pitanjima o Kosovu . Uskoro u Beogradu očekujem i Miroslava Lajčaka", naveo je Vučić.

Fon der Lajen: Moramo da EU približimo zemlje koje žele da postanu članice

Fon der Lajen je poručila da države koje žele da postanu članice Evropske unije treba približiti Uniji.

"Naše prijatelje, zemlje koje žele da postanu članice EU, moramo mnogo brže da približimo Uniji", napisala je Fon der Lajen na društvenoj mreži X (Tviter).

Ona je dodala da joj je drago što je u Atini kako bi razgovarala o evropskoj perspektivi suseda i partnera na istoku i na Zapadnom Balkanu.

"Nastavićemo da rušimo barijere između naših regiona", poručila je predsednica Evropske komisije.

Komentari (0)

Srbija