Politika

Popović: Cilj Nacionalne strategije sprečavanje korupcije na svim nivoima

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2023

-

12:34

Popović: Cilj Nacionalne strategije sprečavanje korupcije na svim nivoima
Popović: Cilj Nacionalne strategije sprečavanje korupcije na svim nivoima - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka pravde Maja Popović danas je tokom Okruglog stola u okviru javne rasprave o Predlogu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije poručila da je svrha ovog dokumenta jačanje postojećih i stvaranje novih sistemskih rešenja za sprečavanje korupcije na svim nivoima i podizanje svesti o štetnosti korupcije.

Popović je istakla da se rizične oblasti koje su obuhvaćene kroz aspekt borbe protiv korupcije odnose na privatizaciju, građevinarstvo i prostorno planiranje, javne nabavke, carinski sistem, poreski sistem, finansiranje političkih aktivnosti, lokalnu samoupravu, upravljanje javnim sektorom, javna preduzeća i druga privredna društva u državnom vlasništvu, policiju, zdravstvo, obrazovanje.

Dokumentom su obuhvaćene i oblasti koje se odnose na lobiranje, zaštitu uzbunjivača i javnost rada.

Ona je podsetila da je Radna grupa za izradu Nacionalne strategije za borbu protiv korupcije za period 2023-2028. godine formirana jula 2022. godine i da su u radu učestvovali predstavnici državnih organa, kao i organizacija civilnog društva.

U periodu od kraja marta do početka jula, kako je rekla ministarka, održano je 48 sastanaka radnih podgrupa u okviru Radne grupe, a rezultat njihovog rada predstavljaju izveštaji o proceni rizika od korupcije u oblastima koje su predmet Nacionalne strategije.

"Opšti ciljevi Strategije definisani su kao stalna posvećenost organa javne vlasti i političkih subjekata u suzbijanju korupcije i efikasnoj i doslednoj primeni ove strategije, kao i stalno unapređenje antikorupcijskih pravila, blagovremeno otkrivanje i adekvatno kažnjavanje koruptivnog ponašanja i jačanje svesti o uzrocima, stanju i štetnosti korupcije", objasnila je Popović. 

Ona je rekla da su posebni ciljevi strategije unapređenje normativnog okvira radi efikasnijeg suzbijanja korupcije, jačanje institucionalnog okvira za sprečavanje i borbu protiv korupcije, unapređenje transparentnosti, podizanje svesti o korupciji.

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre je izrazio zadovoljstvo što Srbija preduzima važne korake u unapređenju politike kada je reč o borbi protiv korupcije i dodao da je to jedan od prioriteta EU.

"Korupcija predstavlja podmuklu silu i rad na njenom iskorenjivanju mora da bude veoma uporan", rekao je Žiofre i podsetio da je i predsednica Evropske komisije Ursula Fon der Lajen fokus usmerila upravo na potrebu da se evropski okvir za suzbijanje korupcije modernizuje i ažurira.

Dodao je da je EU komisija za borbu protiv korupcije nedavno objavila da korupcija ekonomiju EU košta najmanje 120 milijardi evra godišnje, što, kako je naglasio, sugeriše koliko je korupcija ukorenjena i koliko je teško njeno suzbijanje. 

"Da bi strategija mogla da proizvede željeni efekat, mora da ima odgovarajuće resurse. Dakle ciljevi treba da se pretoče u akcije sa jasnim nadležnostima, odgovornostima,  vremenskim rokovima i odgovarajućim instrumentima i alatima za merenje postignuća", poručio je on.

Ključno je, kako je kazao Žiofre, da se definiše budžet za sve aktivnosti i da se obezbede odgovarajući ljudski resursi u dovoljnom broju kako bi akcije i mere mogle sa uspehom da se realizuju i dodao da su neophodni koordinativni mehanizmi koji će osigurati postizanje rezultata u skladu sa planom i rešavanje eventualnih problema koji nastanu u preraspodeli resursa.

Šef Privrednog odeljenja u Ambasadi Savezne Republike Nemačke u Beogradu Denis Kajzer je naglasio da je suzbijanje i sprečavanje korupcije ključno za sve vrednosti i ciljeve kojima teži EU, a da EU i Nemačka žele da u toj oblasti pruže snažnu podršku Srbiji.

"Svaka strategija je dobra u onoj meri u kojoj se zaista i sprovodi. Da bi ova strategija bila efikasna mora da postoji odgovarajuća politička volja i saradnja svih zainteresovanih strana kako bi se postigli važni rezultati koji su njom definisani, a sve u cilju unapređenja same borbe protiv korupcije", poručio je Kajzer.

Zaključio je da će ovaj dokument omogućiti da se pravne tekovine EU bolje integrišu u zakonodavni okvir Srbije i dodao da se "nada da će sav taj trud i rad koji smo uložili doprineti bržem putu Srbije ka članstvu u EU".

Komentari (0)

Srbija