Politika

Vučić o izjavi Orbana: Govorio je uslovno, suština je da se nadamo da nikome neće tako nešto pasti na pamet

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/08/2023

-

11:52

Vučić o izjavi Orbana: Govorio je uslovno, suština je da se nadamo da nikome neće tako nešto pasti na pamet
Vučić o izjavi Orbana: Govorio je uslovno, suština je da se nadamo da nikome neće tako nešto pasti na pamet - Copyright FoNet/Senad Župljanin

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je mađarski premijer Viktor Obran uslovno govorio kada je izjavio da su Mađarska i Srbija upozorile međunarodnu zajednicu da bi, slučaj sabotaže gasovoda Južni tok, poput one na Severnom toku, smatrale "povodom za rat" i da bi odmah reagovale na takav čin. On je, međutim, naveo da je "suština da se nadamo da nikome neće pasti na pamet da nam uskrati ono što smo platili, izgradili i kupili".

"Nema naznaka da je to moguće i mislim da neće pasti na pamet nikome da se to dogodi. Za nas je to od presudnog značaja. Imamo oko 630 miliona kubnih metara rezervi, ali ne može naša mreža iz Mađarske i Bačkog dvora da crpi jer nije dovoljna propusna moć, možemo maksimalno šest miliona dnevno, sa dva mesta, a u pojedinim danima nam treba još 10 miliona", rekao je on.

On je rekao da je razgovarao sa "svima njima i nemam naznaka da je tako nešto moguće".

"To bi bila za nas kataklizma", rekao je Vučić.

Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je, naime, da su Mađarska i Srbija upozorile međunarodnu zajednicu da bi, slučaj sabotaže gasovoda Južni tok, poput one na Severnom toku, smatrale "povodom za rat" i da bi odmah reagovale na takav čin.

"Zajedno sa predsednikom Srbije (Aleksandrom Vučićem), jasno smo stavili do znanja da ćemo, ako bilo ko pomisli da sa Južnim tokom učini ono što je bilo sa Severnim, to smatrati terorističkim aktom ili činom rata, i da ćemo odmah reagovati. Dakle, ne radite to. To možda može da se uradi sa Nemačkom, ali ne i sa ovim regionom", rekao je Orban u intervjuu američkom novinaru i političkom komentatoru Takeru Karlsonu. 

Orban je dodao da ćutanje Nemačke o sabotaži Severnog toka 2 predstavlja "oblik manjka suvereniteta" i dodao da je to "nemačka stvar", kao i da ne želi da ih kritikuje, ali je i istakao da je Mađarska, za razliku od Nemačke i Zapada, sabotažu odmah okarakterisala kao teroristički napad.

"Ideja je mnogo, samo rešenja ponestaje"

Povodom sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, Vučić je rekao da je "ideja mnogo, a da samo rešenja ponestaje".

"Mogli smo da sedimo i 10 sati, plašim se da bismo teško pronašli rešenje kada razgovarate sa ljudima koji rešenje neće da traže, kada razgovarate sa ljudima iz Prištine koji traže razlog i način da napadnu ljude na Severu, mi imamo i druge pokazatelje - ne govorim ja ove stvari slučajno. Njegova želja je da protera srpski živalj sa Severa, želja svih njih je isti narativ koji postoji u mnogim delovima ex-YU. Kako meni ne smeta što Bošnjaci pozovu svoje goste iz Sarajeva, ostaviće nešto para, a milina jedna - dobar odnos. A svi drugi traže samo one Srbe koji će da budu njima poslušni i obavezno da se suprotstavljaju svojoj matici. Ako to ne rade, onda su Vučićevi poslušnici i bednici iz Beograda. Hoćete da kažem da Bošnjaci u Sarajevu i Pazaru nisu isti narod - jesu i ne pada im na pamet da im bilo šta zameram po tom pitanju. Kurti bi da ima svoje Srbe poslušnike, imate tog jednog što je držao narko-kartel i ucenjen je da mu bude najbliži saradnik", rekao je on. 

Mnogo problema imamo, rekao je i dodao da "neće ni da pomene koliko smo daleko hiljadama milja od formiranja ZSO koji bi rešila problem".

O Milenkoviću i Mitiću: NIsam se time toliko bavio, time se bavi MUP

Na pitanje o odluci da inspektori koji su razotkrili slučaj "Jovanjica" Slobodan Milenković i Dušan Mitić budu raspoređeni na druga radna mesta izvan Odeljenja za borbu protiv droge, on je rekao da se nije time toliko bavio.

"Time se bavi MUP, oni imaju svoje pravilnike na osnovu kojih deluju i rade i analiziraju rezultate. Podsetiću vas da ste tri godine vodili najbrutalniju kampanju protiv mene i moje porodice i umešanosti u Jovanjicu. Nema šta da ispriča ni on (Milenković) niti bilo ko drugi o našem učešću u bilo čemu. Namerno ste to radili obmanjujući javnost, praveći veliki politički slučaj. Kada izuzmete nas i shvatite o kakvoj je laži bilo reč, niti znam gde je to, cigaretu nisam zapalio, drogu nisam video u životu, niti me to interesuje, i smejem se vašim pokušajima medijskim. Da od narko-dilera pravite poštene ljude, a od poštenih narko-dilera", rekao je on i dodao;  

"Što se ovih ljudi tiče, njihov posao, slobodni da rade šta hoće, čujem da pričaju o spektalima, to je posao za MUP i njihovo je da vam polažu račune i da li je više pronađeno narko-dilera ili zaplenjeno narkotika u poslednjih šest meseci ili šest godina ranije, to je njihov posao. Ukoliko mislite da zato neko ide na drugu poziciju i to mora da se objašnjava, onda to nikakvog smisla nema. Ovog jednog ni ne znam, ovog drugog poznajem, lično sam mu dao pištolj ili neku značku za borbu protiv droge na predlog Stefanovića, nikakav problem sa svim tim nemam. Ja sam za to da se Jovanjica istraži do kraja", rekao je on. 

 

Komentari (0)

Srbija