Politika

Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije

Komentari

Autor: Tanjug

04/09/2023

-

09:44

Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije
Srbija potpisala Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azije - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić potpisao je danas u Džakarti, gde se održava 43. samit ASEAN, instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji.

Dačić je, na svečanoj ceremoniji u glavnom gradu Indonezije, rekao da mu je velika čast što danas, u ime Vlade Srbije, potpisuje instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, dodajući da je ovo za Srbiju događaj od velikog značaja za dalje unapređenje saradnje sa prijateljskim zemljama.

Šef srpske diplomatije je podsetio da je Srbija naslednica bivše Jugoslavije i da je ponosna na višedecenijsko prijateljstvo koje ima sa zemljama jugoistočne Azije, koje doseže još od pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka iz perioda osnivanja Pokreta Nesvrstanih.

"Mi delimo izuzetno prijateljska osećanja prema Indoneziji i drugim zemaljama koje su članice ASEAN-a", rekao je Dačić.

Printskrin/Tanjug video

 

Istakao je da su principi kojih se Srbija držala svih ovih godina i principi ASEAN-a, a to su uzajamno poštovanje nezavisnosti, suvereniteta, jednakosti, teritorijalnog integriteta i nacionalnog identiteta svih naroda, nemešanja u unutrašnje stvari drugih država, prevazilaženje svih razlika mirnim putem.

"Zato ću sa zadovoljstvom danas potpisati instrument i hvala vam puno na poverenju", poručio je Dačić u Džakarti.

Države članice Asocijacije zemalja Jugoistočne Azije jednoglasno su u julu ove godine odobrile pristupni zahtev Srbije Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji, a članice te organizacije su Indonezija, Filipini, Malezija, Singapur, Tajland, Kambodža, Laos, Vijetnam, Brunej Darusalam i Mjanmar.

Printskrin/Tanjug video

 

Pristup tom ugovoru otvara mogućnosti Srbiji za bliži dijalog, saradnju i uključivanje u različite mreže i platforme ASEAN-a, ali i doprinosi promovisanju suštinske saradnje u ekonomskim i sociokulturnim oblastima Srbije sa tim blokom.

Najvažnije oblasti saradnje ASEAN-a sa državama potpisnicama Ugovora o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji su, između ostalih, ekonomska saradnja, obrazovanje i razvoj međuljudskih kontakata, nauka, tehnologija i inovacije i održivi razvoj, dok sa pojedinim državama ASEAN razvija saradnju i u drugim specifičnim oblastima.

Printskrin/Tanjug video

 

Srbija je formalni zahtev za pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji u Jugoistočnoj Aziji uputila 2013. godine.

Među potpisnicama ugovora nalaze se i: Kina, Indija, Japan, Pakistan, Ruska Federacija, Francuska, Sjedinjene Američke Države, Kanada, Turska, Evropska unija i Velika Britanija.
Na današnjoj svečanosti instrument o pristupanju Ugovoru o prijateljstvu i saradnji potpisali su i Panama i Kuvajt.

"Pristupanje Ugovoru dobra osnova za jačanje pozicije Srbije u JI Aziji"

Dačić je, odgovarajući danas na pitanja novinara, rekao da pristupanje Ugovoru o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugoistočne Azcije ne utiče na evropske integracije Srbije i da nije u suprotnosti sa tim ciljem.

"Želimo da budemo član Evropske unije i pristupanje ugovoru nije u suprotnoosti sa tim. Mi nismo država koja je članica (ASEAN) već pristupamo ugovoru kao što su to uradile mnogo veće zemlje", rekao je Dačić srpskim novinarima u glavnom gradu Indonezije.

On je podsetio da je Srbija kao jedan od prioriteta u prethodnom periodu postavila i pristupanje raznim regionalnim inicijativama, a da je jedna od takvih inicijativa i Ugovor o prijateljstvu i saradnji sa zemljama Jugositočne Azije.

Podsetio je da je Srbija prvi put iskazala interesovanje za pristupanje toj inicijativi još 2009. godine, ali, kako je dodao, nikada ranije nije postojao konsenzus među državama članica ASEAN-a da Srbija potpiše pristupanje ugovoru.

Objasnio je da se Srbija tim povodom ponovo obratila ASEAN-u u januaru i da su se posle toga sve zemlje, njih 10, pozitivno izjasnile. Napomenuo je i da je Srbija 52. organizacija ili zemlja koja je pristupila ugovoru, dodajući da su među njima SAD, Rusija, Kina, kao i Evropska unija.

Dačić je naveo da od 10 zemaljama članica ASEAN-a njih šest nije priznalo samoproglašenu nezavisnost Kosova, te ocenio da su četiri države možda to učinile zato što Srbija nije bila dovoljno prisutna u tom regionu.

Istakao je da zemlje članice ASEAN-a imaju ukupno oko 600 miliona stanovnika, više hiljada milijardi dolara BDP-a, te da Srbija sa njima ima spoljnotrgovinsku razmenu oko 700 miliona dolara, a da se u ovoj i u sledećoj godini očekuje razmena viša od milijardu dolara.

Okupljaju se lideri ASEAN-a na poslednjem ovogodišnjem samitu

Lideri Asocijacije nacija jugoistočne Azije (ASEAN), predvođeni predsednikom domaćina Indonezije Džokom Vidodom okupljaju se danas u Džakarti na poslednjem ovogodišnjem samitu te grupe, a razmatraće građanske sukobe u Mjanmaru, nove tenzije u spornom Južnom kineskom moru i dugogodišnje rivalstvo između SAD i Kine.

Samitu neće prisustvovati američki predsednik Džozef Bajden, preneo je AP.Ministri inostranih poslova ASEAN-a okupili su se danas da finaliziraju dnevni red samita. Indonežanska ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi priznala je da postoje "mnoge teške okolnosti u regionu" sa kojima se ASEAN suočava i koje treba da prevaziđe, uključujući krizu u Mjanmaru. 

Marsudi je najavila da će biti revidiran plan od pet tačaka koji su lideri ASEAN-a sačinili 2021. godine da bi pomogli da se normalizuje situacija u Mjanmaru.

Printskrin/Tanjug video

 

Nakon razgovora u utorak, šefovi država ASEAN-a sastaće se sa azijskim i zapadnim kolegama od srede do četvrtka radi razgovora o slobodnoj trgovini, klimatskim promenama i globalnoj bezbednosti. 

Kineski premijer Li Ćijang trebalo bi da se pridruži sastancima, uključujući Samit Istočne Azije sa 18 članica. Najavljeno je da će se kineski premijer sastati sa potpredsednicom SAD Kamalom Haris, koja učestvuje umesto Bajdena, i ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovim.

Bajden će učestvovati na samitu G20 u Indiji, a zatim će posetiti Vijetnam u cilju unapređenja odnosa dve zemlje. Vašington kaže da Bajden nije spuštao blok na niži nivo geopolitičkih prioriteta i naveo napore američkog predsednika da produbi angažman Amerike u regionu.

Bajden je u novembru prisustvovao sastancima na samitu ASEAN-a u Kambodži, a u maju prošle godine ugostio je osam lidera tog bloka u Beloj kući da bi pokazao posvećenost svoje administracije regionu.

Članice ASEAN-a su Brunej, Kambodža, Indonezija, Laos, Malezija, Mjanmar, Filipini, Singapur, Tajland i Vijetnam.      

Komentari (0)

Srbija